Η αγορά φαρμάκων από το διαδίκτυο είναι μία πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Η άλλη όψη αυτής της πραγματικότητας είναι ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων που τα προμηθεύονται, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθούν μη αναστρέψιμα.
Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι πολλοί και κάποιοι από αυτούς ιδιαίτερα σοβαροί:
-Αγοράζοντας τα φάρμακα απευθείας από το διαδίκτυο, αυξάνει κανείς σημαντικά τον κίνδυνο από την έκθεσή του σε δυνητικά θανατηφόρα σκευάσματα χωρίς άδεια ή πλαστά φάρμακα ή κατώτερης ποιότητας.
-Αυτά τα φάρμακα, ακόμη και αν τυχαίνει να είναι πραγματικά, μπορεί να έχουν επανασυσκευαστεί, να αποθηκεύονται ή να μη μεταφέρονται σωστά.
-Μπορεί να έχουν σε ξένη γλώσσα τα ενημερωτικά φυλλάδια ασθενών, τα οποία θα μπορούσαν να τους μπερδέψουν, ώστε να μην τα λαμβάνουν με τον κατάλληλο τρόπο ή να μην είναι σίγουροι για τις ουσίες που περιέχει το σκεύασμα.
«Τα στοιχεία των ερευνών στα φάρμακα που έχουν κατασχεθεί, δείχνουν ότι έχουν ελλειπή συστατικά ή δεν έχουν καμία δραστική ουσία ή περιέχουν επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες», τονίζει ένας ειδικός.
Οι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι αγοράζουν φάρμακα από το διαδίκτυο, είναι εξίσου πολλοί. Οι σημαντικότεροι είναι οι εξής:
-Κόστος
-Ταχύτητα και ευκολία πρόσβασης
-Όταν ντρέπονται να ρωτήσουν τον γιατρό τους για τα φάρμακα
-Όταν δεν θέλουν εργοδότης και υγειονομικές αρχές να γνωρίζουν για την κατάστασή τους
-Όταν θέλουν να αποκτήσουν ένα φάρμακο που υποψιάζονται πως οι γιατροί μπορεί να είναι απρόθυμοι να το συνταγογραφήσουν
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αποκαλυπτικά. Το 50%-80% των φαρμάκων που διακινούνται στο διαδίκτυο, είναι πλαστά.
Η Ιντερπόλ, σε συνεργασία με τις αρχές περίπου 100 χωρών, επιχειρεί να εξαρθρώσει τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης φαρμάκων.
Οι επιχειρήσεις της Ιντερπόλ έχουν οδηγήσει στην κατάσχεση εκατομμυρίων φαρμάκων που έκρυβαν κινδύνους για την υγεία των ασθενών.«Έχουμε κλείσει πάνω από 10.000 παράνομους ιστότοπους και έχουμε προχωρήσει στην κατάσχεση 10 εκατομμυρίων φαρμάκων», δήλωσε επικεφαλής της ομάδας δίωξης κατά των πλαστών φαρμάκων. Υπολογίζεται ότι το 10% των φαρμάκων παγκοσμίως είναι πλαστά. Η βιομηχανία αυτή είναι ιδιαίτερα επικερδής. Τρία χρόνια πριν, τα κέρδη από τα πλαστά φάρμακα ανέρχονταν στα 58 δισ. ευρώ.
«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις ανεπτυγμένες χώρες που οι έλεγχοι είναι εντατικοί, τα πλαστά φάρμακα καλύπτουν μόλις το 1% του συνόλου της αγοράς. Στη Νότια Αμερική και στην Ασία, τα πλαστά φάρμακα έχουν μερίδιο επί του συνόλου της αγοράς, που φθάνει ακόμα και το 30% ».
πηγή: premium.paratiritis