Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας παραμένουν τρομακτικά τεταμένες. Οι αυξανόμενες προκλήσεις από τη βορειοκορεατική κυβέρνηση, όπως οι μη εξουσιοδοτημένες εκτοξεύσεις πυραύλων και δοκιμών μεγάλων πυρηνικών όπλων, έχουν ενισχύσει την πιθανότητα σύρραξης μεταξύ των κρατών σε επίπεδα που δεν έχει να δει ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες. Μια κοινά αποδεκτή λύση, μεταξύ των δύο εθνών, εξακολουθεί να φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, αλλά υπάρχει σαν ιδέα συζήτησης μεταξύ σοβαρών αναλυτών και ακαδημαϊκών.
Ξεκάθαρα, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος αντίκτυπος οποιασδήποτε σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας - είτε πυρηνικής είτε συμβατικής - θα προκαλούσε μαζικές απώλειες αμάχων και μη, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, αμέτρητο ανθρώπινο πόνο.
Ωστόσο, οι οικονομικές επιπτώσεις του γεγονότος, θα μπορούσαν να αποφέρουν μια σύγκρουση πολλών περισσοτέρων συμφερόντων κάτι που πιθανόν να συνεπάγεται την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις αρχές Αυγούστου, η ερευνητική εταιρεία Capital Economics εξέτασε μερικές από αυτές τις πιθανές επιπτώσεις, αλλά τώρα οι ερευνητές της Oxford Economics έχουν καταθέσει τις σκέψεις τους για οποιαδήποτε σύγκρουση, σε ένα πινάκα, ο οποίος αναλύει τα πιθανά σενάρια, τους διαύλους επικοινωνίας αυτών των σεναρίων και τις τελικές επιπτώσεις στην οικονομία, είτε τις κατά τόπους, είτε τις παγκόσμιες.
Η Κορεατική Χερσόνησος, το πιο πιθανό σημείο σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, θα φέρει το κύριο βάρος οποιουδήποτε οικονομικού σοκ, αλλά οι διαταραχές αυτές θα έχουν αντίκτυπο και στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού ανά την υφήλιο.
"Ο αντίκτυπος στην αγορά είναι σχετικός. οι μετοχές πέφτουν απότομα στην περιοχή, συνοδεύονται από απότομες αλλαγές συναλλαγματικών ισοτιμιών και αγορές ομολόγων", γράφει ο επικεφαλής των μακροοικονομικών σεναρίων της Oxford Economics Jamie Thompson και ο οικονομολόγος Oliver Salmon.
«Την ώρα που οι τιμές της αγοράς ανεβοκατεβαίνουν γρήγορα με την επίλυση της σύρραξης, οι επιπτώσεις αυτής όμως, παραμένουν μόνιμες», προσθέτουν.
"Η ανάπτυξη παραμένει συγκρατημένη το 2018 και το 2019 και όχι μόνο για τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων. Συνολικά, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά, σε ένα ετήσιο ρυθμό 0,4% κάτω από την βάση αυτής της περιόδου, με τις αναδυόμενες αγορές να καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις".
Ακολουθεί ο πινάκας της Οξφόρδης: