Σημαντική αύξηση καταγράφει η φοροδιαφυγή, καθώς το 50% των επιχειρήσεων που ελέγχονται, εντοπίζονται με φορολογικές παραβάσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) πραγματοποίησε 12.870 στοχευμένους επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσεις και εντόπισε παραβάσεις στις 6.421 από αυτές ή στο 49,9%.
Τα διαφυγόντα έσοδα ανήλθαν σε 8,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν συνολικού ύψους 6,32 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότεροι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, λόγω της αυξημένη οικονομικής δραστηριότητας, εξαιτίας του τουρισμού, με τα ποσοστά της φοροδιαφυγής να κυμαίνονται από 42,5 έως και 52,4%.
Ακόμη η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε, στο εννεάμηνο, 140 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και προχώρησε στην απενεργοποίηση 115 ΑΦΜ φορολογουμένων που διαπιστώθηκε ότι είχαν εμπλακεί στις απάτες ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από τις έρευνες ανέρχονται σε 23 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. ολοκλήρωσε άλλες 755 έρευνες μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και εντόπισε διαφυγόντα έσοδα συνολικού ύψους 540,6 εκατ. ευρώ, ενώ επέβαλε πρόστιμα ύψους 104,7 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) ολοκλήρωσε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τη διενέργεια 297 φορολογικών ελέγχων και καταλόγισε ποσά φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 124,6 εκατ. ευρώ.
Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ολοκλήρωσε τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε 757 υποθέσεις και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 101,4 εκατ. ευρώ.
Μηνύσεις για φοροδιαφυγή και χρέη
Συγχρόνως, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), οι Δ.Ο.Υ. και οι Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) υπέβαλαν συνολικά 1.337 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά αδικήματα φοροδιαφυγής.
Από τις υποθέσεις αυτές, για 353 οι φορολογικές υπηρεσίες απέστειλαν αναφορές και προς την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους εμπλεκόμενους. Το ποσό των διαφυγόντων εσόδων ανέρχεται σε 525,2 εκατ. ευρώ.
Πλήθος αναφορών για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ προς την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Επίσης, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 655 περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος από τους οφειλέτες. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των συγκεκριμένων φορολογουμένων ανέρχεται σε 445,9 εκατ. ευρώ.
Αντίστροφα, η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., 2.354 έγγραφα παροχής πληροφοριών για 5.557 πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένου να διερευνηθούν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγής τα οποία διέπραξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.