Η εστίαση, ο κλάδος που υπέφερε από την πανδημία – τα συνεχόμενα lockdown και ένιωσε τον αρνητικό αντίκτυπο από την ενεργειακή κρίση και την πληθωριστική έξαρση, είναι ο επιχειρηματικός κλάδος με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι κλάδοι της αγροτικής δραστηριότητας, των κατασκευών αλλά και επιμέρους τομείς της μεταποίησης.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν ότι η εστίαση είναι ο επιχειρηματικός κλάδος με το υψηλότερο ποσοστό κόκκινων δανείων στις τράπεζες (23,1%) και ακολουθείται από τους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας (18,8), των κατασκευών (15,7%), του εμπορίου (11,1%), της υγείας (9,2%) και της μεταποίησης (8,8%).
Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (27,8%), της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (19,7%) και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (18,2%), τα οποία όμως αφορούν μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων και συνεπώς έχουν μικρή επίδραση στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου της μεταποίησης.
Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (0,6%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (0,7%).
Υψηλά ποσοστά ΜΕΔ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις
Τον Δεκέμβριο του 2023 η χρηματοδότηση των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, με στοιχεία εντός ισολογισμού, ανήλθε σε 113,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας περίπου το 75,8% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε σε 6% και οφείλεται κυρίως στο υψηλό ποσοστό ΜΕΔ των μικρομεσαίων (9,6%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (23,6%).
Σημειώνεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (6% στο τέλος του 2023, δηλ. δάνεια 6,8 δις. ευρώ) έχει σημειώσει πτώση κατά 21,4% από το τέλος του 2022. Από αυτά τα 6,8 δις. μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ποσοστό 48% (δάνεια 3,26 δισ. ευρώ) είναι δάνεια που έχουν καταγγελθεί και βρίσκονται στην οδό της αναγκαστικής εκτέλεσης. Πάντως και στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται μείωση σε σχέση με το 2022, κατά 6,2%.
Το 28% των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (δάνεια 1,9 δις. ευρώ) είναι δάνεια αβέβαιης είσπραξης (μειώθηκαν επίσης σε ετήσια βάση κατά 14%), ενώ σε 23% (δάνεια 1,56 δις. ευρώ) ανέρχεται το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών (εξαιρουμένων των καταγγελμένων απαιτήσεων). Τα δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν μειωθεί από το τέλος του 2022 κατά 45,6%.