Πολιτική

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στην πώληση δανείων


Παράθυρο για οριζόντιες εξαιρέσεις στη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων, τα οποία έχουν ως ενέχυρο τα σπίτια των δανειοληπτών, προϋπόθεση που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, έχουν ανοίξει οι Θεσμοί. Το χάσμα που φέρεται χωρίζει την κυβέρνηση και τους Θεσμούς δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλο, όσο η αντιπαράθεση του υπουργείου Οικονομίας με την Τράπεζα της Ελλάδας για το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, που θα διέπει της εταιρίες μεταβίβασης απαιτήσεων. Την ίδια ώρα, πάντως, το Bloomberg διαμηνύει ένα νέο μήνυμα ακαμψίας από το ΔΝΤ το οποίο, όπως αναφέρουν πηγές, αξιώνει την πώληση όλων των μη εξυπηρετούμενων δανείων– μηδέ των στεγαστικών εξαιρουμένων – και προειδοποιεί ότι ίσως χρειαστούν και περαιτέρω ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη καθώς τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ΔΝΤ επιμένουν στο άνοιγμα της αγοράς και στην εις βάθος αντιμετώπιση των επισφαλειών. Η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά έχοντας αντιπρόταση αλλά οι δανειστές, λένε ότι οι τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν τι θα πουλήσουν και τι όχι. Θεωρείται πάντως ότι η πώληση αυτών των δανείων θα αλλάξει τη στάση των περίπου 25.000 κακοπληρωτών, αυτών που έχουν και δεν πληρώνουν.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο  το κουαρτέτο εμφανίζεται πρόθυμο να συζητήσει εξαιρέσεις στη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων που έχουν ως ενέχυρο τα σπίτια των δανειοληπτών, αλλά δεν αναμένεται να τηρήσει την ίδια στάση για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία επίσης η κυβέρνηση επιδιώκει να εξαιρεθούν προτείνοντας συγκεκριμένα όρια. Η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα πήρε νέα αναβολή και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα τέλος Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, το Μαξίμου πιέζεται να άρει άλλους σοβαρότερους περιορισμούς που φέρεται να θέτει στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εταιριών διαχείρισης και των εταιριών μεταβίβασης απαιτήσεων. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις από το υπουργείο Οικονομίας και την ΤτΕ αναζωπυρώνουν μια σοβαρή εστία αντιπαράθεσης, η οποία λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου έντονων εξελίξεων, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με δύο καυτά ζητήματα: Τα κόκκινα δάνεια που έχουν αγγίξει τα 87 δισ. ευρώ και εκτοξεύονται στα 107 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα επισφαλή. Οι τράπεζες, από την άλλη, είναι αντιμέτωπες, με τις λίγες καταθέσεις μετά από μήνες εκροής, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα. 

Κόκκινες γραμμές στην πώληση δανείων 

Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε χθες πως για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με τους δανειστές. Ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο Bloomberg προανήγγειλε ότι η Αθήνα θα διεκδικήσει "μακρά μεταβατική περίοδο για τις ευαίσθητες κατηγορίες  όπως τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα μικρά καταναλωτικά και τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις". Υπενθυμίζεται ότι, η δυνατότητα μεταβίβασης των συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων έχει παγώσει μέχρι τις 15 Μαρτίου μετά από νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών στις αρχές του μήνα.

Από τις διαρροές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες για την ελληνική πρόταση, αυτή δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο στη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων ώστε να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών, αλλά εκτείνεται σε οριζόντιες και επιμέρους εξαιρέσεις.  

Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει:

- Την οριζόντια απαγόρευση της πώλησης όλων των δανείων που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών,

- Την απαγόρευση πώλησης δανείων έως 500.000 ευρώ που έχουν λάβει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 250.000 ευρώ .

Προτείνει ακόμα την εξαίρεση από την προοπτική πώλησης των κόκκινων δανείων που δόθηκαν σε ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι το ύψος των 250.000 ευρώ. Το ύψος του δανείου που θέλει να εξαιρείται η κυβέρνηση για τα δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων ανεβαίνει στις 500.000 ευρώ.

-Προτείνει επίσης την εξαίρεση των κόκκινων καταναλωτικών δανείων με εγγύηση την μοναδική κατοικία έως το ύψος (δανείου) των 20.000 ευρώ. Αλλά καθώς η κρίσιμη μάζα των κόκκινων καταναλωτικών δανείων είναι μέχρι 20.000 ευρώ, οι δανειστές το απορρίπτουν με το επιχείρημα ότι έτσι προστατεύονται όλοι. 

Κρίσιμη συνάντηση των τραπεζών με την ΤτΕ για την στοχοθεσία στα NPLs

 
Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με την Τράπεζα της Ελλάδος για να καθοριστούν οι στόχοι στην διαδικασία αξιοποίησης των NPLs. 
Συγκεκριμένα έχουν τεθεί 10-12 στόχοι όπου θα πρέπει να συμπληρώσουν οι τράπεζες και σε τριμηνιαία βάση θα ελέγχονται από τις τράπεζες. 
Στην στοχοθεσία περιλαμβάνονται οι 4 κατηγορίες δανείων, επιχειρηματικά, καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στόχοι εσόδων ανά κατηγορία. 
Η ΤτΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και ήδη ορισμένες τράπεζες έχουν προβεί σε αναπροσαρμογές προς τα κάτω.