Πολιτική

Οι κίνδυνοι των ασφαλιστικών που απειλούν το χρηματοπιστωστικό σύστημα


Εντείνουν τους συστημικούς κινδύνους οι αλλαγές που συνδέονται με μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρακτική της  υποτιμολόγησης των ασφαλίσεων κατά ζημιών με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι περιπτώσεις αφερεγγυότητας. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΤτΕ δεν παρατηρούνται φαινόμενα μαζικών πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ωστόσο το φαινόμενο της υποτιμολόγησης στο κλάδο κατά ζημιών και ιδιαίτερα στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου είναι διαδομένο τα τελευταία τουλάχιστον δύο έτη.

Οι ασφαλιστικές εργασίες πάντως διαπιστώνει η ΤτΕδεν δημιουργούν ούτε ενισχύουν καταστάσεις χρηματοπιστωτικής αστάθειας ή συστημικούς κινδύνους, κυρίως λόγω :

α) του ιδιαίτερου επιχειρηματικού τους μοντέλου, το οποίο τις εκθέτει κυρίως σε μη συστημικούς κινδύνους, όπως ενδεικτικά ασφαλιστικούς κινδύνους θνησιμότητας, νοσηρότητας ή κατά ζημιών,

β) της ανάπτυξης, από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, μεθόδων συγχρονισμού των επενδύσεών τους με τη δομή των υποχρεώσεών τους,

γ) της φύσης των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που επιτρέπει τη δυναμική διαχείριση των συναφών ταμειακών εκροών, εντός ενός εκτεταμένου χρονικού διαστήματος (από εβδομάδες μέχρι χρόνια σε ορισμένες ασφαλιστικές περιπτώσεις).

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να θεωρηθεί ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις εντείνουν τους συστημικούς κινδύνους σχετίζονται κυρίως με τις αλλαγές του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου συνδεόμενες με μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που εντείνουν περαιτέρω έναν υφεσιακό κύκλο και με την πρακτική γενικής υποτιμολόγησης ασφαλίσεων κατά ζημιών, με αποτέλεσμα αύξηση των περιπτώσεων αφερεγγυότητας.

Αν και ο πρώτος λόγος (μαζικές πωλήσεις) δεν έχει γενικώς παρατηρηθεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ο δεύτερος λόγος (γενική υποτιμολόγηση) είναι ένα περιοδικά εμφανιζόμενο φαινόμενο στην ελληνική αγορά ασφαλίσεων κατά ζημιών, με έμφαση στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, που έχει αφήσει τα σημάδια του πλήττοντας την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων.

Ενδεικτικά, κατά τα τελευταία έτη (από το 2011 έως το 2015) η συνολική μείωση ασφαλίστρου στον εν λόγω κλάδο ανέρχεται σε περίπου 37,8% (μέση ετήσια μείωση περίπου 11%).

Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ελλάδος, καθώς κατά την παρούσα συγκυρία το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι αρκετά ευάλωτο, προβλήματα στην ασφαλιστική αγορά, αν και το μέγεθός της θεωρείται μικρό, μπορεί να εντείνουν περαιτέρω την υφεσιακή φάση του οικονομικού κύκλου.

Ελενα Ερμείδου