Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Ιαπωνία αν θα μπορούσε να διοχετεύσει κάποιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, στην περίπτωση που η κρίση με την Ουκρανία προκαλέσει διαταραχές στον εφοδιασμό, δήλωσαν σήμερα στο Reuters πηγές της ιαπωνικής κυβέρνησης, και η Ιαπωνία είπε πως θα εξετάσει πώς θα μπορούσε να βοηθήσει.
Η Ιαπωνία είναι σημαντικός εισαγωγέας LNG αλλά θα πρέπει πρώτα να είναι σίγουρη ότι διαθέτει αρκετές προμήθειες για εγχώρια κατανάλωση προτού προσφέρει διεθνή βοήθεια, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα.
Τέσσερις κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν το αίτημα των ΗΠΑ, με μία από αυτές να λέει ότι διατυπώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, ο Χαγκιούντα αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των ΜΜΕ για το αίτημα των ΗΠΑ, αλλά είπε πως η Ιαπωνία ήταν "κινητήρια δύναμη στην ανάπτυξη της αγοράς LNG" επί δεκαετίες.
"Θα θέλαμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να προσφέρουμε στη διεθνή κοινότητα", είπε.
Όμως, καθώς αναμένεται να συνεχιστεί ο κρύος χειμωνιάτικος καιρός, η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία θα χρειαζόταν να εξασφαλίσει πρώτα τις εγχώριες προμήθειές της.
"Θα δούμε αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει αφού διασφαλίσουμε ότι οι ζωές των ανθρώπων δεν θα επηρεαστούν", είπε.
Η κατάσταση στην Ουκρανία είχε σημαντική επίπτωση στη σταθερή τροφοδοσία ενέργειας στην Ιαπωνία, ως εκ τούτου η Ιαπωνία θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, είπε.
Η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται σε αντιπαράθεση για την Ουκρανία, προκαλώντας φόβους για διαταραχή στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Την περασμένη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη παγκοσμίως χώρα παραγωγής φυσικού αερίου, ζήτησε από το Κατάρ και άλλους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας να εξετάσουν αν θα μπορούσαν να εφοδιάσουν την Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τον εφοδιασμό ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης.
Πηγή δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα πως το Κατάρ θα χρειαζόταν τη βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου να πείσει τους αγοραστές του να διοχετεύσουν αέριο στην Ευρώπη, όπου το 30%-40% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τη Ρωσία.
Η Ιαπωνία εισήγαγε 74,32 εκατ. τόνους LNG το 2021, αλλά παρέδωσε τη θέση του μεγαλύτερου παγκοσμίως αγοραστή στην Κίνα, η οποία αύξησε τις εισαγωγές πολύ ψυχρού καυσίμου κατά 18% σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ.
Ο Καζουμόρι Κασάι, διευθύνων σύμβουλος της JERA Global Markets, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα ήταν εύκολο για την Ιαπωνία να ανακατευθύνει ορισμένες από τις εισαγωγές της στην Ευρώπη.
"Δεν θα είναι τόσο εύκολο, αν και δεν θα είναι αδύνατο", είπε ο Κασάι.
"Γενικά, δεν θα είναι εύκολο καθώς οι ιαπωνικές εταιρίες κοινής ωφέλειας έχουν λίγες εφεδρικές προμήθειες στη διάρκεια του χειμώνα", είπε και πρόσθεσε πως θα υπάρξουν θέματα συμβάσεων, καθώς ορισμένα μακροπρόθεσμα συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρα προορισμού που ορίζει πού μπορεί να διανεμηθεί ένα φορτίο και θέτει περιορισμούς στους αγοραστές για τη μεταπώληση πλεονάζοντος αερίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες μιας κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία, ο Κασάι είπε: "Εξαρτάται από το τι είδους οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν στη Ρωσία".
Η εταιρία του είναι ο εμπορικός βραχίονας της μεγαλύτερης ιαπωνικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας, JERA, ενός από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως αγοραστές LNG.