Διεθνή

Οι ΗΠΑ καταφέρνουν «πολύ βαρύ πλήγμα» στο μεξικανικό καρτέλ Σιναλόα


Δυο ηγέτες του μεξικανικού καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα τέθηκαν αυτή την εβδομάδα υπό κράτηση από τις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες υπογράμμισαν χθες Παρασκευή πως κατάφεραν «πολύ βαρύ πλήγμα» σ’ ένα από τα «πιο φονικά» κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών —ιδίως φαιντανύλης, εξαιρετικά θανάσιμου οπιοειδούς— σε «όλο τον κόσμο».

Έπειτα από τολμηρή επιχείρηση διείσδυσης στη συμμορία, οι δυο ηγέτες του ισχυρού καρτέλ με διεθνή πλοκάμια τέθηκαν υπό κράτηση όταν ιδιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν προσγειώθηκε στο Τέξας, αχανή αμερικανική πολιτεία που γειτονεύει με το Μεξικό, αποκάλυψε ο Τύπος, μετά τη λακωνική ανακοίνωση για τη σύλληψή τους που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο», ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη κι εκτίει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στις ΗΠΑ, φέρεται να έπεισε τον Ισμαέλ Σαμπάδα Γκαρσία, γνωστό επίσης με το προσωνύμιο «Ελ Μάγιο», συνιδρυτή του καρτέλ, να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, για να πάνε υποτίθεται στο νότιο Μεξικό. Το αεροπλάνο στην πραγματικότητα προσγειώθηκε στο Ελ Πάσο, εξήγησαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο γιος του «Ελ Τσάπο» ξεγέλασε τον «Ελ Μάγιο», τον έπεισε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με «ψευδή προσχήματα», αποκάλυψαν αμερικανοί αξιωματούχοι στην εφημερίδα New York Times.

Ο γιος Γκουσμάν Λόπες, τριαντάρης, παραδόθηκε, ενώ ο «Ελ Μάγιο», 76 ετών, συνελήφθη, σύμφωνα με την εκδοχή αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον.

Ενώπιον ομοσπονδιακής δικάστριας στο Τέξας, ο κ. Σαμπάδα Γκαρσία δήλωσε αθώος όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με δικόγραφα.

Ο συνήγορός του δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times ότι «δεν προσήλθε οικειοθελώς» στο δικαστήριο.

Η επόμενη δικάσιμος προγραμματίστηκε για την Τετάρτη 31η Ιουλίου.

Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος, για το γεγονός ότι «δυο από τους πιο διαβόητους ηγέτες του καρτέλ Σιναλόα, ενός από τα πιο θανάσιμα κυκλώματα στον κόσμο», συνελήφθησαν, καθώς «πάρα πολλοί συμπολίτες μας πεθαίνουν εξαιτίας της μάστιγας της φαιντανύλης».

Το συγκριμένο πολύ ισχυρό συνθετικό οπιοειδές, το οποίο σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, είναι «η πιο φονική απειλή με την οποία έχει βρεθεί ποτέ αντιμέτωπη η χώρα μας ως προς τα ναρκωτικά», τόνισε εξάλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Το Μεξικό αναγνώρισε πως δεν είχε συμμετοχή στην επιχείρηση και δεν διαθέτει καμιά ενημέρωση όσον αφορά τις λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε από τις αρχές του μεγάλου γείτονά του «πλήρη αναφορά», και «διαφάνεια».

Η υπουργός Ασφαλείας Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες διερωτήθηκε τι ακριβώς «έγινε», αν ο «Ελ Μάγιο» έχει «αιχμαλωτιστεί» ή «παραδόθηκε».

Η Αν Μίλγκραμ, η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA), εξέφρασε ικανοποίηση για το πλήγμα «στην καρδιά του καρτέλ που ευθύνεται για τη διακίνηση των μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων της φαιντανύλης και μεθαμφεταμινών, που σκοτώνουν αμερικανούς». Έκανε λόγο για «πολύ σκληρό πλήγμα στο καρτέλ Σιναλόα».

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες είναι ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή «Ελ Τσάπο», εγκάθειρκτου σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας μετά την καταδίκη του το 2019.

Άλλος γιος του, ο Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες, εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2023.

Οι «Τσαπίτος» κληρονόμησαν τον έλεγχο της συμμορίας, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Ο «Ελ Μάγιο» θεωρείται από τους «πιο διαβόητους διακινητές ναρκωτικών στην ιστορία του Μεξικού», σχολίασε το κέντρο αναλύσεων InSight Crime, αν και «κράταγε χαμηλό προφίλ» και προτιμούσε «τις επιχειρηματικές δραστηριότητες από τη βία».

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 107.000 θάνατοι από υπερβολική δόση το 2023, με τη φαιντανύλη να είναι η αιτία του 70% από αυτούς, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα.

Στο ίδιο το Μεξικό, η βία που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 450.000 ανθρώπους ενώ άλλοι 100.000 και πλέον αγνοούνται από τα τέλη του 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) κήρυξε τον λεγόμενο «πόλεμο» κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξουν τα καρτέλ. Στα θύματα συγκαταλέγονται πολλά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και δεκάδες δημοσιογράφοι ή εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης.

Το καρτέλ που ιδρύθηκε στη Σιναλόα, πολιτεία του βορειοδυτικού Μεξικού, έχει ερείσματα «στα υψηλότερα επίπεδα της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του μεξικανικού στρατού», τονίζει το InSight Crime.