Διεθνή

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο


Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενέκρινε για δεύτερη συνεχή χρονιά το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στην Αίγυπτο, παρά τις ανησυχίες της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Η προσέγγισή μας δείχνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με τα ανθρώπινα και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Αίγυπτο, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη δέσμευση και να συνεχίσουμε τον διάλογο που προσπαθούμε να διεξάγουμε εδώ και 20 μήνες προκειμένου να πετύχουμε επιπλέον προόδους» στον τομέα αυτό, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η άσκηση αυτή είναι δύσκολη για την Ουάσινγκτον, διότι η Αίγυπτος είναι στρατηγική σύμμαχος των ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χρονιά προκαλούνται αντιδράσεις στο Κογκρέσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ σε μια χώρα, η κυβέρνηση της οποίας κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη φυλάκιση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.

Η αμερικανική νομοθεσία αναγκάζει κάθε χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβεβαιώνει την πρόοδο ή μη της Αιγύπτου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτού δοθούν στη χώρα τα 300 εκ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας.

Φέτος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αποφάσισε να στερήσει από την Αίγυπτο 130 εκ. δολάρια, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.

Αυτή η στρατιωτική βοήθεια δεν περιλαμβάνει τις πωλήσεις όπλων, οι οποίες ανήλθαν σε 1,17 δισεκ. δολάρια το οικονομικό έτος 2021.

Η Αίγυπτος είναι μία από τις βασικές χώρες που λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, αφού αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 1979.

Η Ουάσινγκτον φέτος έκρινε ότι το Κάιρο έκανε «ξεκάθαρες προόδους» στο δικαστικό της σύστημα, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν κατήγγειλε τις πολύ αργές προόδους στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι στην Αίγυπτο υπάρχουν περίπου 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση της δημοκρατίας αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής.

Ωστόσο η αρχή αυτή προσκρούει συχνά στα συμφέροντα των ΗΠΑ, όταν πρόκειται για κρίσιμους συμμάχους της χώρας, όπως είναι η Αίγυπτος στη Μέση Ανατολή.

Διαβαστε επισης