Πολιτική

Οι ΗΠΑ δίνουν όπλα 1,42 δισ. στην Ταϊβάν, αντιδρά η Κίνα


 Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να πουλήσουν στην Ταϊβάν όπλα αξίας 1,42 δισ. δολαρίων (1,24 δισ. ευρώ), προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Κίνας, στη βοήθεια της οποίας βασίζεται ο Τραμπ για να "κατευνάσει" τη Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε ήδη το Κογκρέσο για τις επτά συμβάσεις πώλησης όπλων που πρόκειται να υπογραφούν με την Ταϊβάν -παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή και "κόκκινο πανί" για το Πεκίνο, που θεωρεί αυτή τη νησιωτική χώρα ως μέρος της Κίνας και δεν την αναγνωρίζει ως κράτος.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον είπε χθες ότι οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και η επιβολή κυρώσεων εναντίον ορισμένων κινεζικών εταιρειών θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις. Επισήμανε επίσης ότι αντιβαίνουν στα όσα συμφωνηθηκαν τον Απρίλιο μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντηση κορυφής στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πακέτο πώλησης περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για προειδοποιητικό ραντάρ, πυραύλους υψηλών ταχυτήτων που ανιχνεύουν την εκπομπή σημάτων ραντάρ, τορπίλες, και ανταλλακτικά πυραύλων.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι με την κίνηση αυτή  οι ΗΠΑ βοηθούν την Ταϊβάν "να διατηρήσει την ικανότητα αυτοάμυνάς της".

Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ της "μίας Κίνας", η οποία αναγνωρίζει το Πεκίνο και όχι την Ταϊβάν.

Η πώληση θα είναι η πρώτη στην Ταϊβάν μετά τον Δεκέμβριου του 2015, και απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου είπε ότι το πακέτο αυτό αντιπροσωπεύει "ενημερώσεις (upgrades) των υπάρχοντων αμυντικών ικανοτήτων που σκοπεύουν να μετατρέψουν τα τρέχοντα συστήματα από αναλογικά σε ψηφιακά".

Νωρίτερα χθες, η Κίνα αντέδρασε με θυμό και είπε ότι είχε διαμαρτυρηθεί στην Ουάσιγκτον όταν μια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που καλεί την επανάληψη της κατάπλευσης πλοίων του αμερικανικού στόλου στην Ταϊβάν, για πρώτη φορά από το 1979, όταν οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την πολιτική της "μίας Κίνας".

Το νομοσχέδιο καλεί επίσης το Πεντάγωνο να βοηθήσει την Ταϊβάν να δημιουργήσει ένα δικό της πρόγραμμα υποθαλάσσιου πολέμου, και προτείνει την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ταϊπέι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί παραβίαση των αρχών της σινοαμερικανικής σχέσης και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν "ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη της ευρέως συνεργάσιμες σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ".