Χρηστικά

Οι «γύπες» με τη μορφή περιστεράς!


Σε επιχείρηση εφησυχασμού των «κόκκινων» δανειοληπτών επιδίδονται οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, που έχουν ήδη αποκτήσει τεράστια πακέτα κόκκινων δανείων και θα αποκτήσουν σχεδόν το σύνολο στο επόμενο διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαχείρισης δανείων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπόσχονται πως δεν θα «πάρουν τα σπίτια του κόσμου», αλλά η διεθνής εμπειρία άλλα δείχνει. Άλλωστε στις αχώρες του εξωτερικού, όπου ξεκίνησαν την λειτουργία τους, τα συγκεκριμένα funds τα αποκααλούν «γύπες»

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που διοργάνωσαν, έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι οι εταιρίες διαχείρισης δανείων θα προσφέρουν μια σειρά καινοτόμων και βιώσιμων νέων λύσεων και προτάσεων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά, προς όσους πραγματικά έχουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους.

Μάλιστα, ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (αριθμεί ήδη 17 εταιρείες) παρουσία του διοικητικού συμβουλίου και των υπολοίπων μελών της Ένωσης, αναφερόμενος στα «κόκκινα» στεγαστικά οι εταιρείες δεν έχουν καμιά απολύτως πρόθεση, ούτε είναι αυτοσκοπός να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και να «πάρουν» τα σπίτια του κόσμου.

Όπως είπε, σε απόλυτη συνεννόηση μαζί τους έχουν ως στόχο την εξεύρεση λύσης προς όφελος όλων. Συναινετικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν και στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ πρόβλημα θα έχουν μόνο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, είπε.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν, οι συγκεκριμένες εταιρείες απέκτησαν ήδη δάνεια ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ και στην επόμενη τριετία, οι τράπεζες θα πουλήσουν πακέτα άλλων 30 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αγορά ύψους 50 δισ. ευρώ.

Αφού υποστήριξαν ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στους κλάδους των συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, εισπρακτικών εταιριών, λογιστών, ειδικών στα φορολογικά θέματα, εκτιμητών ακινήτων, real estate, μηχανικών κτλ.  αναφέρθηκαν στον τρόπο λειτουργία των distress funds, τονίζοντας ότι εκτός από την εμπειρία διαθέτουν και μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης, σε σχέση με τις τράπεζες.

Ακόμη, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι , η λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων θα δράσει εξυγιαντικά στην αγορά και στην οικονομία, δεδομένου ότι ο βασικός σκοπός τους είναι να ξεκαθαρίσει την αγορά και να επιτρέψει στις εταιρείες που είναι βιώσιμες να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν την υγιή λειτουργία τους και παράλληλα να εντοπισθούν όσες εταιρείες πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.

Επιπλέον, μέσα από τις βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρει στους δανειολήπτες πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος τόσο της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, όσο και του τραπεζικού συστήματος.

Η πρακτική των distress funds

Τα παραπάνω απηχούν τις απόψεις του των στελεχών των distress funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πρακτική τους είναι διαφορετική από αυτή που περιγράφεται.

Όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση που είχε δώσει στη Βουλή, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

Ο κ. Κουρμούσης είχε τονίσει στην απάντησή του ότι  η λύση που θα προταθεί από το fund που αγόρασε το δάνειο, προς τον οφειλέτη θα είναι ανάλογη με την ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του, συνυπολογιζομένης της διαθέσιμης περιουσίας του (ακίνητα κλπ).

Δηλαδή το fund δεν πρόκειται να προτείνει εξαρχής και χωρίς έλεγχο στον δανειολήπτη, δώσε το 30% ή 40% ή 50% του δανείου και τελειώσαμε. Αντίθετα οι νομικές υπηρεσίες του fund θα ξεσκονίσουν τον οφειλέτη να βρουν κινητά και ακίνητα που τυχόν διαθέτει και θα τον υποχρεώσουν να τα ρευστοποιήσει, προκειμένου να εξοφληθεί το δάνειο.

Επίσης, η πρόταση εξαγοράς του δανείου σε χαμηλή τιμή, αποτελεί τη μέγιστη παγίδα για τον «κόκκινο» δανειολήπτη. Ένας, ο οποίος δηλώνει πως δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου του, δεν μπορεί ξαφνικά να εμφανιστεί ότι διαθέτει ένα ποσό 50.000 ή 100.000 ευρώ, για να εξαγοράσει σε χαμηλότερη τιμή το δάνειό του.

Διαβαστε επισης