Πολιτική

Οι φουρτούνες των BRICS


Η οικονομική επιβράδυνση θέτει εν αμφιβόλω τα φιλόδοξα σχέδια των ηγετών των BRICS. Η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας , οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και η Βραζιλία, μετά από μια δεκαετία ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, τα παρόμοια  προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Νότια Αφρική αλλά και οι κλυδωνισμοί που υφίσταται η κινέζικη οικονομία είναι σίγουρα εμπόδια για τα σχέδια των ηγετών του συνασπισμου. Απο όλες τις χώρες η μοναδική που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα είναι  η Ινδία, η οποία αναπτύσσεται σταθερά
Η ανάδυση των BRICS από τις αρχές του 2000 έγινε σταδιακά:  ο συλλογικός συντονισμός των κινήσεων των χωρών που αποτελούν τα BRICS, έχει χωρίς αμφιβολία οδηγήσει στη δημιουργια ενός «αντι-πόλου» στους διεθνούς θεσμούς και διακρατικούς οργανισμούς,  με δικά του όργανα, συλλογικές διαδικασίας και Φόρα.
Τη πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε αυτός ο όρος ήταν το 2001: ήταν ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Goldman Sachs,  Jim O’Neil , που «εφηύρε» τον όρο BRIC προκειμένου να έχει στη διάθεσή του ένα ακρωνύμιο που θα περιγράφει τις συντονισμένες κινήσεις σε οικονομικό και θεσμικό διεθνές επίπεδο της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας. Αργότερα στον όρο  BRICS προστέθηκε και το τελικό «s» το οποίο αναφέρεται στη Νότια Αφρική.
Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των BRICS έλαβε μέρος το 2009 στη ρωσική πόλη Γιεκατέρινμποργκ.
Ως  πολιτικό μπλοκ, οι BRICS μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι κατά τη διάρκεια της Συνάντησης της Κοπενχάγης  για το κλίμα το 2009, καταφέρνοντας προς έκπληξη όλων να εμποδίσουν το ψήφισμα της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.  Από τότε, οι χώρες αυτές προσπαθούν να συντονίζουν διπλωματικά τις κινήσεις τους σε ζητήματα που αφορούν όλο το φάσμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Ωστόσο αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι αυτό που τους ενδιαφέρει πραγματικά σε ζητήματα διακυβέρνησης είναι η οικονομική διακυβέρνηση του πλανήτη και λιγότερο, παραδείγματος χάριν, τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εργαλείο για το συντονισμό των οικονομικών τους κινήσεων, αποτελεί η κατασκευή νέων θεσμών (ή αλλιώς, η «θεσμοθετοποίηση» των σχέσεών τους). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των προσπαθειών είναι η δημιουργία της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (New Development Bank – NDB), μίας τράπεζας αποθεματικών ύψους 100 δις δολαρίων.

Πηγή: premium.paratiritis.gr