Διεθνή

Οι φιλοδημοκρατικοί βουλευτές παραιτούνται στο Χονγκ Κονγκ


Όλοι οι βουλευτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα παραιτηθούν μετά την αποβολή τεσσάρων από αυτούς στη βάση ενός μέτρου που ενέκρινε το Πεκίνο και το οποίο αφήνει σχεδόν πλήρως το Κοινοβούλιο στα χέρια των βουλευτών που έχουν δεσμούς με την Κίνα.

Οι παραιτήσεις αυτές είναι το τελευταίο χτύπημα στο φιλοδημοκρατικό στρατόπεδο που υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις αφότου το Πεκίνο επέβαλε στα τέλη Ιουνίου τον νόμο για την εθνική ασφάλεια. Πολλοί μαχητικοί υποστηρικτές της δημοκρατίας έχουν συλληφθεί από τότε ενώ άλλοι επέλεξαν την εξορία.

«Εμείς (μέλη) του φιλοδημοκρατικού στρατοπέδου, στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας που έχουν αποκλειστεί. Θα παραιτηθούμε μαζικά», δήλωσε ο Γου Τσι-Γουάι, επικεφαλής των δεκαπέντε φιλοδημοκρατικών βουλευτών που παραμένουν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Σήμερα το πρωί, τέσσερις φιλοδημοκρατικοί βουλευτές του Χονγκ Κονγκ αποπέμφθηκαν μετά την άδεια που έδωσε στις τοπικές αρχές μια από τις κυριότερες κοινοβουλευτικές επιτροπές της Κίνας, να αποπέμπεται όποιος βουλευτής θεωρείται πως αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια χωρίς καν να περάσει από δίκη.

Η απόφαση αυτή καταγγέλθηκε αμέσως από τη βρετανική κυβέρνηση που είδε σε αυτήν «μια νέα επίθεση εναντίον της υψηλού βαθμού αυτονομίας και των ελευθεριών που έχουν διασφαλιστεί στο Χονγκ Κονγκ με βάση την κοινή διακήρυξη Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η αποβολή των τεσσάρων βουλευτών σημειώνεται δύο ημέρες αφού περίπου 20 βουλευτές της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης απείλησαν να παραιτηθούν «μαζικά» σε περίπτωση αποκλεισμού των συναδέλφων τους.

Το Νομοθετικό Συμβούλιο (το τοπικό κοινοβούλιο) αποτελείται από 70 μέλη που ορίζονται σύμφωνα με ένα σύστημα που διασφαλίζει σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα την πλειοψηφία του μπλοκ που τάσσεται υπέρ του Πεκίνου.

Ουσιαστικά μόνο 35 εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία, η οποία προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία στους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους να εκφράσουν την άποψή τους μέσω της κάλπης.

Οι υπόλοιποι βουλευτές κυρίως ορίζονται από κοινωνικοεπαγγελματικές οργανώσεις που ανήκουν στην ηπειρωτική Κίνα.

Μια «μαζική» παραίτηση θα άφηνε σχεδόν εξ ολοκλήρου το Νομοθετικό Συμβούλιο στα χέρια βουλευτών που είναι σύμμαχοι με το Πεκίνο.

«Αν ο σεβασμός των διαδικασιών, η προστασία των συστημάτων και των λειτουργιών και η μάχη για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του Ανθρώπου οδηγούν σε αποκλεισμό, είναι τιμή για εμένα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντένις Κουόκ, ένας από τα τέσσερις αποκλεισθέντες βουλευτές.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ υποστήριξε πως οι αποκλεισμοί αυτοί είναι «σύμφωνοι με το Σύνταγμα, νόμιμοι και απαραίτητοι».

Οι τέσσερις αποκλεισθέντες βουλευτές περιλαμβάνονταν στις 12 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ που ακυρώθηκαν στα τέλη Ιουλίου.

Οι εκλογές, που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 6 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκαν τελικά για ένα χρόνο λόγω του κορονοϊού.

Ο αποκλεισμός αυτών των τεσσάρων βουλευτών είναι το τελευταίο χτύπημα στο φιλοδημοκρατικό στρατόπεδο που υφίσταται αδιάλειπτες επιθέσεις αφότου το Πεκίνο επέβαλε στα τέλη Ιουνίου τον νόμο για την εθνική ασφάλεια, που χαρακτηρίζεται από τους Κινέζους ηγέτες «σπάθη» που επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια των αντιπάλων τους.

Ο νόμος αυτός, που σκοπό είχε να θέσει τέλος σε μήνες τεράστιων και συχνά βίαιων διαδηλώσεων που συγκλόνισαν την περιφέρεια το περασμένο έτος, συνέβαλε να ενισχυθεί σημαντικά η κυριαρχία της κινεζικής κεντρικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ.

Πολλοί υπέρμαχοι της δημοκρατίας καταγγέλλουν ένα ελευθεροκτόνο κείμενο.

Η μη δυνατότητα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ να εκλέξουν τους ηγέτες τους και το σύνολο των βουλευτών τους ήταν στο επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι συνελήφθησαν από την έναρξη των διαδηλώσεων και τα δικαστήρια καταρρέουν υπό τον μεγάλο αριθμό των υποθέσεων που περιμένουν να εκδικαστούν, με την πλειονότητα των οποίων να αφορά βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς και φυσιογνωμίες του φιλοδημοκρατικού κινήματος.

Σύμφωνα με τους πολέμιους του νόμου για την εθνική ασφάλεια, που εγκρίθηκε παρακάμπτοντας το Νομοθετικό Συμβούλιο, αυτός επιφέρει ένα τελειωτικό χτύπημα στην αρχή «Μια χώρα, δύο συστήματα» που ήταν στο επίκεντρο της συμφωνίας με την οποία το Χονγκ Κονγκ επανήλθε στην κυριαρχία της Κίνας από το Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία υποτίθεται ότι θα διασφάλιζε έως το 2047 ελευθερίες που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα.