Πολιτική

Εκλογές στις 30 Ιουνίου; Πρόκριμα οι ευρωκάλπες


 «'Ηρθε η ώρα να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε μαζί την πορεία προς τα εμπρός, ή αν θα γυρίσουμε πίσω»... Η επωδός αυτή του Αλέξη Τσίπρα καταδεικνύει γιατί οι αυριανές ευρωεκλογές θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως τις κυβερνητικές επιλογές για το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Η κυβέρνηση ζητά ψήφο εµπιστοσύνης στο πρόγραµµά της και στα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας, τα οποία έχει λάβει μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς του μνημονίου. Παράλληλα εκτιµά πως τα αποτελέσµατα της των ευρωεκλογών συνιστούν µια πραγµατική δηµοσκόπηση.

Από την Παρασκευή έχει αναζωπυρωθεί η σεναριολογία για πρόωρες  εκλογές τον Ιούνιο. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος να προχωρήσει σε εκλογές τον Ιούνι, ακόμα και στο θετικότερο ενδεχόμενο, που θα είναι η «καθαρή πρωτιά στην ευρωκάλπη».

Η επιχειρηματολογία εστιάζεται σε δύο ζητήματα:

  • Στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία μία σχεδόν πεντάμηνη προεκλογική περίοδος με οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση
  • Στο ότι η νέα Κομισιόν που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές θα είναι πιθανότατα πιό "σκληρή" στα δημοσιονομικά θέματα και λιγότερο "ανεκτική" απέναντι στο κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Δεν ήταν τυχαίο εξάλλου το μήνυμα Τσίπρα για πιθανή «περιπέτεια», εάν το αποτέλεσμα  της ευρωκάλπης δεν είναι θετικό για την κυβέρνηση και τις ευρωπαίκές δυνάμεις που αντιμάχονται τη λιτότητα.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός φέρεται να επιμένει για εξάντληση της τετραετίας, ειδικά εάν είναι καλό το αυριανό αποτέλεσμα. Θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του μετά την ευρωκάλπη και δεν αποκλείεται να τις ανακοινώσει άμεσα.

Εάν επιλέξει πρόωρες εκλογές, το όριο για να στηθούν θα είναι η 30η Ιουνίου. Αλλιώς, πάμε για Σεπτέμβριο.

Τα τρία σενάρια που "βλέπει" το Μαξίμου

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι οι αυριανές εκλογές διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις. Θεωρούν μάλιστα κομβική τη συσπείρωση των ψηφοφόρων και στρέφονται στους αναποφάσιστους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι χθες, αυτό το ποσοστό που δήλωνε αναποφάσιστο αλλά απέκλειε ψήφο σε άλλο κόμμα πλην ΣΥΡΙΖΑ, παρέμενε υψηλό, γύρω στο 15-20%.

Οι κυβερητικοί εκτιμούν ότι πρώτος στόχος παραμένει αυτός της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας ∆ηµοκρατίας και δεν θεωρείται ανέφικτος µε βάση τη δυναµική που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ηµέρες γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο καλύτερο σενάριο για τους κυβερνώντες θα είναι βέβαια ένα αποτέλεσμα με χαρακτηριστικά "ντέρμπι" που θα κριθεί "στο νήμα". Αυτό θα συνιστούσε επιτυχία για το Μαξίµου, δεδοµένου ότι ακόµα και αν το κυβερνών κόμμα βρεθεί δεύτερο µε µικρή διαφορά, ακυρώνει τον στόχο της αντιπολίτευσης για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει κι ένα τρίτο σενάριο, που θέλει τη Νέα ∆ηµοκρατία να κόβει πρώτη το νήµα των εκλογών αλλά µε διαφορά όχι άνω των πέντε µονάδων. Αυτό το αποτέλεσµα θα είναι απολύτως διαχειρίσιµο και θα προκαλέσει και νέα συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στη στρατηγική αντεπίθεσης για µια εκλογική νίκη το φθινόπωρο στις εθνικές κάλπες.

Οι προσδοκίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Αν το αποτέλεσµα της κάλπης επιβεβαιώσει τις εκτιµήσεις που θέλουν τη ΝΔ να κερδίζει με ευρεία διαφορά, θα δώσει τη δυνατότητα στην αξιωµατική αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει απονοµιµοποιηθεί πολιτικά και κοινωνικά, και φυσικά θα επαναφέρει με επιτακτικό πλέον λόγο το αίτηµα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα δείχνει μια μικρή διαφορά, ή μια διαφορά στο όριο του στατιστικού λάθους ή στη χειρότερη περίπτωση ένα µικρό προβάδισµα του ΣΥΡΙΖΑ, θα γκρεμίσει την εικόνα που συστηματικά καλλιεργεί τα τελευταία χρόνια η ΝΔ, πυροδοτώντας εσωκομματικές εξελίξεις και κρίση ηγεσίας.

Η αυριανή εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη και για το Κίνηµα Αλλαγής, που προσδοκά να αποτελέσει παράγοντα καθορισµού νέων ισορροπιών. Για να επιβεβαιωθούν αυτές οι προσδοκίες, το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να διασφαλίσει ποσοστό που θα του δίνει δυνατότητες να αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις. Μάλιστα, στελέχη του κόµµατος σηµειώνουν την ανάγκη αυτό να µεταφράζεται σε διψήφιο αριθµό.

Το Ποτάµι, από την άλλη φιλοδοξεί, όπως αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης, να κάνει δυναμική εμφάνιση και να αποτελέσει την «έκπληξη», ενώ η επίδοσή του είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την ύπαρξή του ως κομματικού σχηματισμού.

To KKE έχει καταστήσει σαφές ότι προσδοκά ενίσχυση του ποσοστού του στις ευρωεκλογές, διεκδικώντας τον ρόλο της µοναδικής πολιτικής δύναµης που εκφράζει τη λαϊκή διαµαρτυρία. Ο Περισσός επιδιώκει να εκτοπίσει τη Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση της κατάταξης και αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις δυνάµεις του διπολισµού και στο ΚΙΝΑΛ.

ΕΛΛΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ