Διεθνή

Οι εστίες "ανεξήγητων θανάτων" αυξάνονται στη Νιγηρία


Η αύξηση του αριθμού θανάτων, στην πλειονότητά τους ανεξήγητοι, στη βόρεια Νιγηρία εγείρει φόβους για μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊου στη χώρα, όπου και άλλες ασθένειες ενδέχεται να παραμελούνται σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα στο Κάνο, την πιο πολυπληθή πολιτεία της βόρειας Νιγηρίας με σχεδόν 10 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφηκαν εκατοντάδες θάνατοι, κυρίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Αρχικά οι αρχές απέδιδαν τους θανάτους σε ασθένειες, όπως διαβήτης, η υπέρταση και η ελονοσία, όμως τα αποτελέσματα επίσημης έρευνας κατέληξαν ότι οι περισσότεροι οφείλονταν στον κορονοϊό.

Η πολιτεία Κάνο έχει επισήμως καταγράψει 666 μολύνσεις από την covid-19 και 32 θανάτους. Πρόκειται για την πιο μεγάλη εστία στη Νιγηρία μετά τη μεγαλούπολη Λάγος στο νότιο τμήμα της χώρας.

Όμως ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί είναι ασήμαντος.,

Από την άλλη σε αυτή την κυρίως μουσουλμανική περιοχή οι συγγενείς των νεκρών τους θάβουν μερικές ώρες μετά τον θάνατό τους, χωρίς να διενεργούνται νεκροτομές. Οι αρχές αναγκάζονται να διεξάγουν “προφορικές νεκροψίες”, να ρωτούν δηλαδή τους συγγενείς για τα συμπτώματα που είχαν πριν πεθάνουν.

Πλέον οι εστίες “μυστηριωδών θανάτων” αυξάνονται και στις γειτονικές πολιτείες: τη Ζιγκάουα, τη Γιόμπε και τώρα τελευταία στην πόλη Αζάρε στην πολιτεία Μπάουσι, όπου έχει σταλεί μια ομάδα επιδημιολόγων μετά τον ταυτόχρονο θάνατο 110 ανθρώπων, εξήγησε ο τοπικός φύλαρχος Μαχμούντ Αμπντουλαχί.

“Όταν φταρνίζεται το Κάνο…”

Το Κάνο, η μεγάλη πρωτεύουσα της βόρειας Νιγηρίας είναι νευραλγικό κέντρο για όλη την περιοχή του Σάχελ στη χώρα, την πιο πολυπληθή της Αφρικής με 200 εκατομμύρια κατοίκους.

Στον βορρά το ποσοστό της ακραίας φτώχειας (1,25 δολάριο την ημέρα βάσει των κριτηρίων της Παγκόσμιας Τράπεζας) φτάνει το 90% σε κάποιες πολιτείες, όπως η Σοκότο και η Ζιγκάουα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των πολιτειών είναι πολύ σημαντικές.

“Όταν φταρνίζεται το Κάνο, όλος ο βορράς παθαίνει γρίπη”, εξηγεί ο δρ Ιμπραήμ Μούσα, γιατρός στην περιοχή.

Από την άλλη χιλιάδες παιδιά που ζουν στον δρόμο εστάλησαν στην αρχή του lockdown στη Νιγηρία με φορτηγά στις γενέτειρές τους προκαλώντας ανησυχία ότι διέσπειραν τον κορονοϊό σε όλες τις γειτονικές πολιτείες.

Η άφιξη της covid-19 προστίθεται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο είναι ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Εξάλλου αυτή η περίοδος του χρόνου, από τα τέλη Απριλίου ως τον Ιούνιο, είναι συνήθως η πιο ζεστή και ευνοεί την εξάπλωση επιδημιών, όπως της χολέρας, του τύφου, της μηνιγγίτιδας και της ιλαράς.

“Αντιμετωπίζουμε ήδη πολλές επιδημίες, κάτι που εξηγεί τον αυξημένο αριθμό θανάτων”, εξήγησε ο Σαντίκ Ουάλι καθηγητής ιατρικής στο Κάνο.

Άδεια νοσοκομεία, γεμάτα τεμένη

Τα νοσοκομεία της χώρας δεν δέχονται ασθενείς πέραν αυτών που έχουν μολυνθεί από την covid-19 για τον φόβο εξάπλωσης της επιδημίας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που δεν διαθέτει επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας, διστάζει να ασχοληθεί με τους ασθενείς.

Την Κυριακή ο Αμπντουλαχί Ούμρα Γκαντούγε, κυβερνήτης του Κάνο, ζήτησε από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να δέχονται και να παρέχουν θεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από άλλες ασθένειες, πλην του κορονοϊού, και να τους μοιράζουν μάσκες και απολυμαντικό υγρό για να τους προστατεύσουν από την επιδημία.

Στην πολιτεία Κάνο εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, όμως σε αυτή την πολύ φτωχή και πολυπληθή πόλη, είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστούν.

Η ζωή συνεχίζεται σχεδόν κανονικά αυτή την περίοδο του ραμαζανιού, με τους πιστούς να προτιμούν να στραφούν στον Θεό πηγαίνοντας στα τεμένη, παρά τις απαγορεύσεις, καθώς δεν μπορούν να προστατευθούν αλλιώς από τον κορονοϊό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ