Επιχειρήσεις

Οι επιλογές της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ– Διοίκηση με βεβαρημένα “βιογραφικά”


 Στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς παραμένει ο όμιλος Ελλάκτωρ, ο οποίος δείχνει να βγαίνει από πολύμηνο επιχειρηματικό “λήθαργο”, ανακοινώνοντας την ανάληψη έργων μικρής κλίμακας και τη συμμετοχή του σε νέους διαγωνισμούς.

Ομως η παρατεταμένη οξύτατη αντιπαράθεση των δύο ομάδων μεγαλομετόχων και η ενασχόληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις καταγγελίες για συντονισμέννες κινήσεις της Reggeborgh και της βελγοολλανδικής Atlas Invest, στρέφουν το ενδιαφέρον  σε άλλα στοιχεία, πέραν των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου -  οι οποίες ούτως ή άλλως μόνον ικανοποιητικές δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Στην περίπτωση της Ελλάκτωρ συμβαίνει αυτό που είναι ο κανόνας στην επιχειρηματική και τη χρηματιστηριακή αγορά: Παρακολουθούνται, κρίνονται και αξιολογούνται  όχι μόνον οι οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών, αλλά  και τα πεπραγμένα των διοικήσεων τους, το προφίλ και η εν γένει αξιοπιστία των ανθρώπων που τις διοικούν.

Εκτός επιχειρηματικής “κανονικότητας”

 Για τα πρόσωπα που κοσμούν το ΔΣ του πάλαι ποτέ κραταιού κατασκευαστικού ομίλου και κρατούν τα ηνία του, λίγα είναι γνωστά και η χρηματιστηριακή “κοινή γνώμη” είναι μάλλον  επιφυλακτική. Αυτό αποτυπώνεται και στην πορεία της μετοχής, που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Ερωτηματικά προκαλούν οι επιλογές προσώπων που έχει κάνει ο επικεφαλής της Reggeborgh Χένρι Χόλτερμαν, ο οποίος έχει ασχοληθεί προσωπικά με τα της συμμετοχής στην Ελλάκτωρ.
Η ομάδα που συγκρότησε δεν διεκδικεί δάφνες επιχειρηματικής “κανονικότητας”. Ολα τα μέλη της έχουν στο ενεργητικό τους (μάλλον στο παθητικό τους) στοιχεία που δικαιολογούν αμφισβήτηση και κριτική.

“Ευάλωτος” εμφανίζεται ο CEO της εταιρείας Θύμιος Μπουλούτας, ο οποίος αντιμετώπισε ποινικές διώξεις την Κύπρο  για την υπόθεση Marfin-Λαϊκής Τράπεζας και έχει τιμωρηθεί με πρόστιμα από δύο ευρωπαϊκές επιτροπές Κεφαλαιαγοράς για παραπλάνηση επενδυτών  - γεγονός που προκάλεσε την αναγκαστική “έξοδο” του ομολόγου της Ελλάκτωρ από την αγορά του Λονδίνου.

Στενός συνεργάτης της ολλανδικής διοίκησης είναι ο Λεωνίδας Μπόμπολας ο οποίος «γλίτωσε» την έκδοση στη Κύπρο επειδή άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας, παρ'ότι οι συγκατηγορούμενοί του δήμαρχοι τριών κυπριακών πόλεων καταδικάστηκαν και εκτίουν  ποινές φυλάκισης επειδή δωροδοκήθηκαν.

Μαύρες λίστες, "κόκκινες κάρτες" και Pandora Papers

Η εταιρεία Ηλέκτωρ είναι ακόμα στη «μαύρη λίστα» και δεν μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς του κυπριακού Δημοσίου. Διευθύνων Σύμβουλος της Ηλέκτωρ τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Μαργιώλος που είχε απομακρυνθεί από την εταιρεία μετά από απαίτηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και της EBRD, προκειμένου να μην αποκλείσουν μεγαλύτερο διάστημα την Ακτωρ από τα έργα που χρηματοδοτούν. Σύμφωνα με τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, εμπλέκονταν σε δοσοληψίες με κρατικούς αξιωματούχους σε Σερβία και Κολομβία.

Τώρα αποκαλύπτεται ότι ο Ολλανδός επενδυτής συνεργάζεται με ένα παλιό «γνώριμο» των εποπτικών αρχών. Ο Ηλίας Λιανός, ανώτερο στέλεχος της κατασκευαστικής “Αρχιρόδον” - ο οποίος εμφανίζεται και στην ελληνική λίστα των Pandora Papers - είναι ο άνθρωπος που έκρυψε μετοχές της Ελλάκτωρ για λογαριασμό της Reggeborgh στην λιβανέζικων συμφερόντων τράπεζα Astro Bank στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αρνήθηκε την ενέργεια αυτή, αλλά η τράπεζα αποκάλυψε τον ρόλο του στην Κυπριακή Αρχή κεφαλαιαγοράς. Στο παρελθόν είχε εμπλακεί ως ένας από τους ιδρυτές της Proton Bank στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και sτο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη.

 Part time μάνατζερς και ανταγωνιστές

Παραδόξως τα στελέχη της Ελλάκτωρ που δεν έχουν… ποινικό μητρώο, είναι μερικής απασχόλησης! Υπάρχει μια ομάδα μάνατζερς part time, οι οποίοι ανέλαβαν κρίσιμες θέσεις αλλά  ταυτόχρονα διαθέτουν προσωπικές ή οικογενειακές εταιρείες με παρόμοιο αντικείμενο.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ακτωρ και της REDS  Χρ. Παναγιωτόπουλος διαθέτει την οικογενειακή επιχείρηση P&C Development, μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία που διοικεί ο αδελφός του. Το εντυπωσιακό είναι ότι συμμετείχε σε διαγωνισμούς σε κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ…

Ο διευθύνων σύμβουλος της REDS  Γιώργος Κωνσταντινίδης, εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου της SWOT Hospitality Management, εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων που έχει ιδρύσει και διοικεί οι αδελφός του. Το απλό ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσει είναι αν η REDS αναπτύξει τουριστικές δραστηριότητες στις Γούρνες ή στο κτήμα Καμπά ή σε άλλη περιοχή, θα αναλάβει την διαχείρισή τους ο αδελφός του;

Προβεβλημένο στέλεχος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελλάκτωρ,  είναι ο Κωνσταντίνος Τούμπουρος, που πολλοί θεωρούν πραγματικό Διευθύνοντα Σύμβουλο καθώς είναι μόνος που έχει στενή καθημερινή συνεργασία με τον Χόλτερμαν. Ο ίδιος όμως είναι επικεφαλής οικογενειακής κατασκευαστικής εταιρείας, ενώ  επίσης συμμετέχει σε εταιρεία ακινήτων από κοινού με στενό συγγενή του Χόλντερμαν.

Ανακύπτει το  ερώτημα γιατί μια μεγάλη ξένη επενδυτική εταιρεία όπως η Reggeborgh, επιλέγει να τοποθετήσει επικεφαλής της ελληνικής 'θυγατρικής” της στελέχη με “βεβαρημένο βιογραφικό” και με αμφιλεγόμενες - συχνά  ανταγωνιστικές - δραστηριότητες.
Η απάντηση μπορεί να είναι πολύ απλή- και ευνόητη.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα