Πολιτική

Οι επενδυτικές Προτάσεις της Saxo Bank για το α' τρίμηνο


 Η Saxo Bank, ο ειδικός στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις, δημοσιεύει σήμερα την έκθεση με τις εκτιμήσεις της για την πορεία των παγκόσμιων αγορών, καθώς και τις βασικές επενδυτικές προτάσεις της για το α’ τρίμηνο του 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2015, σημειώθηκε μια αλλαγή πολιτικής, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) προχώρησε τελικά στην πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από περισσότερα από εννέα χρόνια. Οι προβλέψεις της Saxo Bank για το α’ τρίμηνο, λοιπόν, εφιστούν την προσοχή στο «κενό», εξετάζοντας το πώς αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι διάφορες κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού κατά τη διάρκεια ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, ανέφερε τα εξής: «Το α’ τρίμηνο θα αποτελέσει μια δύσκολη αρχή σε ένα έτος με σύγχυση,  αυξημένη μεταβλητότητα και πολλή κριτική στη Fed. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετακινούμαστε συνολικά προς ένα μοντέλο οριακού κόστους κεφαλαίου – και αυτό αποτελεί θετική είδηση.»

«Οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed αποτελούν σημάδι ανάρρωσης, όχι ασθένειας. Το 2016 πρόκειται να προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες στους επενδυτές που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την ανάπτυξη που αναμένεται προς όφελος των χαρτοφυλακίων τους, καθώς η αγορά επαναπροσδιορίζει τη θέση της.»

Σε αυτό το περιβάλλον, οι προβλέψεις της Saxo Bank για τις βασικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων το α’ τρίμηνο του 2016 έχουν ως εξής:

Εμπορεύματα

Το α’ τρίμηνο ενδέχεται να είναι το χειρότερο του κύκλου για το ήδη ταλαιπωρημένο πετρέλαιο. Η άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές, τροφοδοτώντας μια αγορά με πλεονάζουσα προσφορά, αρχικά με τα αποθέματα πετρελαίου που διατηρούνται σε πλωτά μέσα αποθήκευσης και στη συνέχεια με 500.000 βαρέλια νέας παραγωγής κάθε μέρα. Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα συνήθως αυξάνονται τους πρώτους τέσσερις μήνες, κάτι που μπορεί να εντείνει την πίεση στο Κούσινγκ, το κέντρο παράδοσης για τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Futures) αργού πετρελαίου WTI.

Το α’ τρίμηνο θα συνεχίσει, επίσης, να θέτει προκλήσεις στα πολύτιμα μέταλλα, με τους επενδυτές κατά πάσα πιθανότητα να εκλαμβάνουν τα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ και τα συνεχιζόμενα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης σε Ευρώπη και Κίνα ως ευκαιρία αγοράς δολαρίων.

Συνάλλαγμα

Περισσότερο από ποτέ, τώρα που η Fed προσαρμόζει ξανά με ενεργό τρόπο την επιτοκιακή πολιτική, οι προβλέψεις για τις παγκόσμιες αγορές και όλα τα νομίσματα, κύρια και δευτερεύοντα, εξαρτώνται από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων της Fed και τις προσαρμογές στις προσδοκίες της αγοράς σχετικά με τον ρυθμό των αυξήσεων. Η αναμενόμενη πρόβλεψη είναι η άνοδος του USD, καθώς τώρα η Fed ηγείται των εξελίξεων ως προς τη μείωση της υπερβολικής πολιτικής χαλάρωσης των τελευταίων ετών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ομόλογα

Ξεκινώντας τη νέα χρονιά, ένα ζήτημα θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις και θα απασχολήσει τους επενδυτές παγκοσμίως: ο πιστωτικός παράγοντας. Και με τα επιτόκια να απομακρύνονται από τα μέχρι πρότινος μηδενικά επίπεδα, το κόστος δανεισμού θα καθορίσει το περιβάλλον  των αποδόσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Τέλος, σε περίπτωση οποιασδήποτε θετικής οικονομικής έκπληξης κατά το α’ τρίμηνο, έχει νόημα να συμπεριλάβουμε στο χαρτοφυλάκιό μας μια θέση πώλησης σε γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Μετοχές

Εάν οι αγορές μετοχών είναι θωρακισμένες απέναντι στις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης των κλάδων ενέργειας και εξόρυξης –όπως προβλέπουμε– τότε πιθανότατα το 2016 θα είναι ευνοϊκό, δεδομένου ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν μια επίπεδη, σχεδόν, καμπύλη αποδόσεων στο USD και αρνητικά επιτόκια στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα έως και πενταετούς διάρκειας, καθώς και στα βραχυπρόθεσμα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.

Μακροοικονομικά

Η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει μεν να αντιμετωπίσει τον πρώτο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της τελευταίας δεκαετίας, ωστόσο οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα επωφεληθούν περισσότερο από τις  αναδυόμενες αγορές. Προς το παρόν, όμως, οι συνέπειες από το αυξημένο κόστος κεφαλαίου δεν θα είναι εξολοκλήρου αρνητικές και η παγκόσμια ανάπτυξη θα παρουσιάσει μικρή άνοδο.

Ευρώπη

Εδώ και αρκετό καιρό, η Πολωνία απολαμβάνει τη φήμη μιας σταθερής και αναπτυγμένης οικονομίας με ικανότητα αντίστασης στην ύφεση. Δυστυχώς, παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι σε υψηλότερα κόστη κεφαλαίου – ειδικά στον κλάδο ενέργειας. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη της χώρας θα υποστεί πλήγμα το 2016.

Ασία-Ειρηνικός

Το α’ τρίμηνο σηματοδοτεί την έναρξη του έτους του πιθήκου σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο – μια χρονιά που αναμένεται να χαρακτηριστεί από επιπλέον ζημίες στην αγορά, περισσότερες φιλοδοξίες, κινητικότητα και ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα. Οι διακυμάνσεις και τα φαινόμενα κατακερματισμού θα είναι ακόμα πιο έντονα το 2016, με τον γεωπολιτικό κίνδυνο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και με υπαρκτή την πιθανότητα μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον.