Με Άποψη

Οι δείκτες της οικονομίας και το κριτήριο της “τσέπης”


“Ζείτε καλύτερα τώρα, απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια;”

 Αυτό το απλό ερώτημα έθεσε ο Τραμπ στους Αμερικανούς ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, αποφεύγοντας θεωρητικές αναλύσεις, νούμερα και στατιστικές.

 Αντί να κατηγορήσει τον Μπάιντεν και την Χάρις για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής τους, ζήτησε από τους πολίτες να συγκρίνουν το “τότε” με το τώρα. Να δουν την “τσέπη” τους και όχι τους αριθμοδείκτες.

 Το ερώτημα ήταν βέβαια ρητορικό και η απάντηση γνωστή εκ των προτέρων – αυτή που ήθελε να εκμαιεύσει ο πρώην και μελλοντικός πρόεδρος.

 Η αμερικανική οικονομία πηγαίνει πολύ καλά: Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλός, τα επιχειρηματικά κέρδη αυξάνονται, η Wall Street σημειώνει τους τελευταίους μήνες αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ.

Ομως ο μέσος Αμερικανός δεν βλέπει να ωφελείται. Μάλλον ζεί χειρότερα – ή τουλάχιστον έτσι αισθάνεται.
  Το εξέφρασε στην κάλπη, δίνοντας την ψήφο του στον Τραμπ. Ελπίζοντας προφανώς ότι με την πολιτική που επαγγέλλεται ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου - “Πρώτα η Αμερική”, δασμοί στα εισαγόμενα, προστατευτισμός, φθηνότερο χρήμα - τα πράγματα θα αλλάξουν, το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί, θα δημιουργηθούν δουλειές, τα οικογενειακά εισοδήματα θα αυξηθούν.

 Αδιαφόρησαν ή έδωσαν δευτερεύουσα σημασία σε θέματα δημοκρατίας, θεσμών, ατομικών δικαιωμάτων, κλιματικής αλλαγής – όλα εκείνα στα οποία εστίασε η Χάρις και στα οποία δίνουν προτεραιότητα το Δημοκρατικό κόμμα και οι “φιλελεύθεροι”.

 Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών είναι ένα διπλό μήνυμα για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα στις χώρες της Δύσης – και στην Ελλάδα.
 Για την κυβέρνηση, που έχει αρχίσει να διαπιστώνει ότι η αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική δεν αρκεί. Οπως επίσης δεν αρκούν οι καλοί αριθμοδείκτες στην οικονομία και ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η καθημερινή οικονομική πραγματικότητα του πολίτη – αν έχει χρήματα στην “τσέπη”, αν τα βγάζει πέρα κι αν αισθάνεται ότι η ζωή του καλυτερεύει ή όχι.

 Το μήνυμα ισχύει και για τα κόμματα – ιδιαίτερα τα Αριστερά και τα κεντροαριστερά. Διότι, καλά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ατομικές ελευθερίες, η διαφάνεια, αλλά σε δύσκολες εποχές προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους αποτελεί η “τσέπη” - στην κυριολεξία.