Πολιτική

Οι ανοιχτές «πληγές» της τρίτης αξιολόγησης


Μαγικό ραβδί για την άμεση τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων, πριν εξελιχθούν σε χείμαρρο, που μπορεί να παρασύρει στο διάβα του την γ’ αξιολόγηση, δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση γνώριζε εξ΄αρχής ότι ο δρόμος για τη αξιολόγηση, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, παρά το γεγονός ότι ο «βραχνάς» των δημοσιονομικών εξαλείφθηκε τρόπον τινά από τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, με εξαίρεση το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος.

Ο διακαής πόθος για τεχνική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup

Οι συνθήκες και το χρονικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, που αποτελεί σημείο «κλειδί» στο κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση, δεν προσφέρει περιθώρια εφησυχασμού. Μέχρι το επόμενο ραντεβού της 27ης Νοεμβρίου, όπου θα διεξαχθεί το Euroworking Group και κυρίως στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει απτές αποδείξεις για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Μόνο μέσω της εκπλήρωσης του συγκεκριμένου «προαπαιτούμενου», θα ανοίξει οριστικά ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, εντός του Ιανουαρίου και η Αθήνα θα μπορέσει απρόσκοπτα να δοκιμάσει ξανά-με προίκα ένα άκρως θετικό μομέντουμ-την τύχη της στις αγορές.

Βραχνάς οι πλειστηριασμοί

Στο μεσοδιάστημα, λοιπόν, μέχρι τα επόμενα επίσημα ραντεβού με τους Θεσμούς, το Μαξίμου καλείται να διευθετήσει σημαντικά ζητήματα που υπήρχαν ή έχουν προκύψει και αφορούν την τρίτη αξιολόγηση. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται το θέμα των πλειστηριασμών, με τους δανειστές να έχουν στείλει "τελεσίγραφο" στην κυβέρνηση για έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Το Μαξίμου έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσει επιθετική πολιτική στο ζήτημα των πλειστηριασμών και θα λάβει δραστικά μέτρα, προκειμένου να περιφρουρήσει τους συμβολαιογράφους και να «κυνηγήσει» του στρατηγικούς κακοποπληρώτες, με απώτερο στόχο να ανοίξει άμεσα την διαδικασία.

Η αναδιάταξη του προνοιακού χάρτη

Στα ζητήματα που καλείται να «τρέξει» η κυβέρνηση, είναι και αυτό της αναδιάταξης του προνοιακού χάρτη. Η συζήτηση για την αλλαγή δομής και κριτηρίων κοινωνικών, αναπηρικών και προνοιακών επιδομάτων, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των διαβουλεύσεων ανάμεσα στο Μαξίμου και τους Θεσμούς.