Χρηστικά

Η ΕΛΣΤΑΤ «έχασε» πάλι 400.000 ανέργους!


Απίστευτες διαφορές στην καταγραφή των ανέργων από την ΕΛΣΤΑΤ και τη ΔΥΠΑ, καταγράφονται, καθώς Ελληνικής Στατιστική Αρχή καταγράφει μόνο τους μισούς από τους εγγεγραμμένους ανέργους στον πρώην ΟΑΕΔ.

Έτσι, εμφανίζεται να μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό και να πανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο του 2024 ανήλθε σε 9,9%, έναντι 11,1% τον Ιούλιο του 2023 και 9,5% τον Ιούνιο του 2024.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.229.548 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 26.303 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 (0,6%) και μείωση κατά 46.286 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 (-1,1%). 

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 465.167 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 62.204 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 (-11,8%) και αύξηση κατά 16.728 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 (3,7%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.081.262, σημειώνοντας αύξηση κατά 11.693 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023 (0,4%) και κατά 26.998 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 (0,9%).

Πού είναι οι 383.435 άνεργοι;

Όμως συγκρίνοντας τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, για την ανεργία του Ιουλίου, με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ επίσης για τον Ιούλιο (αμφότεροι κρατικοί φορείς), προκύπτει μια τεράστια διαφορά στον αριθμό των ανέργων.

Η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει πως οι άνεργοι ανήλθαν τον Ιούλιο σε 465.167 άτομα, ενώ η ΔΥΠΑ για τον ίδιο μήνα είχε ανακοινώσει πως στο μητρώο της οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 848.602 άτομα.

Δηλαδή η στατιστική Αρχή καταγράφει μόνο το 55% των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον πρώην ΟΑΕΔ. Η διαφορά είναι της τάξης των 383.435 ανέργων οι οποίοι είναι άξιον απορίας, πως δεν εντοπίζονται από την έρευνα της ΕλΣΤΑΤ.

Τι ισχυρίζεται η ΕΛΣΤΑΤ

Η ΕΛΣΤΑΤ υπολογίζει την ανεργία με δειγματοληπτική έρευνα που διεξάγει (σαν δημοσκόπηση), ενώ οι άνεργοι που ανακοινώνει η ΔΥΠΑ είναι εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία της ΔΥΠΑ ως άνεργοι.

Ωστόσο η διαφορά στην καταμέτρηση των ανέργων από τους δύο κρατικούς φορείς είναι τεράστια και ανεξήγητη. Δηλαδή, αυτός που δηλώνει άνεργος στη ΔΥΠΑ, την ίδια στιγμή, στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει πως εργάζεται;

Την τεράστια διαφορά η ΕΛΣΤΑΤ επιχειρεί να τη δικαιολογήσει υποστηρίζοντας ότι φταίει η «μαύρη» εργασία, υπονοώντας προφανώς ότι ο άνεργος εργάζεται κρυφά εξακολουθεί να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ και να επωφελείται από τα ευεργετήματα, αλλά στην έρευνα μιας άλλης κρατικής υπηρεσίας, της ΕΛΣΤΑΤ, δηλώνει πως δεν είναι άνεργος, αλλά έχει εισοδήματα από εργασία.

Επίσης,  η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι στο διοικητικό μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει για χρόνια στο μητρώο του ΟΑΕΔ και δεν διαγράφεται.

Σημειώνεται ότι με τη μέθοδο που εφαρμόζει η ΕΛΣΤΑΤ, ως απασχολούμενοι και άρα όχι άνεργοι, χαρακτηρίζονται τα άτομα ηλικίας 15 έως 89 ετών τα οποία ενέπιπταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Άτομα τα οποία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς εργάστηκαν για τουλάχιστον 1 ώρα έναντι αμοιβής ή κέρδους, συμπεριλαμβανομένων των συμβοηθούντων μελών οικογενειακής επιχείρησης.
  • Άτομα με θέση εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα τα οποία δεν εργάζονταν προσωρινά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναφοράς αλλά είχαν «σύνδεση» με την εργασία τους.
     
Διαβαστε επισης