Πολιτική

Οι αναδυόμενες οικονομίες με τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2016


Δυσμενές προβλέπεται το νέο έτος για μερικές αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Οι οικονομίες μερικών χωρών, μπορεί τα τελευταία χρόνια να λειτούργησαν ως κινητήριος μοχλός για την παγκόσμια ανάπτυξη, εντούτοις δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα θετική κατάσταση πλέον. 

Η οικονομία της Βενεζουέλας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,3% μέσα στο έτος, καταλαμβάνοντας την θέση με την χειρότερη πρόβλεψη μεταξύ των 93 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα, ακολουθούμενη από την Βραζιλία, την Ελλάδα και την Ρωσία. 

Μεταξύ των χωρών που έχουν 50% πιθανότητες να εμφανίσουν συρρίκνωση είναι η Ταϊβάν, της οποίας ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης παρουσίασε επιβράδυνση από 4% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015 στο 0,6% στο τρίτο τρίμηνο, λόγω της επιβράδυνσης των εξαγωγών στην Κίνα. 

Κατά τους οικονομολόγους, ακόμα και η ανάπτυξη της Ουκρανίας, μία από τις χώρες με τη χειρότερη απόδοση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί 1,2% φέτος, φαίνεται πως κινδυνεύει. 

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Βενεζουέλας είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, καθώς αναμένεται συρρίκνωση των αποθεματικών των βασικών αγαθών, όπως για παράδειγμα του πετρελαίου, που αποφέρουν το 95% των εξαγωγών της χώρας. Είναι επομένως εύλογο να περιμένουμε αρνητικό ΑΕΠ για το 2016. 

Αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. 

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Βραζιλίας τοποθετούν τη χώρα στο χειρότερο επίπεδο από το 1901! 

Η έρευνα του Bloomberg βάζει στο παιχνίδι και την Ελλάδα, αναφέροντας πως η χώρα κατάφερε να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και να ανακεφαλαιοποιήσει τον τραπεζικό της τομέα, αλλά το 2016 εξακολουθεί να είναι γεμάτο προκλήσεις.

Η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά 1,8%, γεγονός που θα την δυσκολέψει ακόμα περισσότερο να αποπληρώσει τα χρέη της. 

Ειδικά τώρα που έχει ξεσπάσει και η προσφυγική κρίση, αυτό φαντάζει μάλλον αδύνατο. 

Αλλά και η Ρωσία δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση, καθώς εμπλέκεται σε μια σειρά από στρατιωτικές διενέξεις, και κατά το πρώτο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους συρρικνώθηκε κατά 3,6%. 

Από την λίστα των χωρών με τη χειρότερη επίδοση δεν έλειψαν και η Φιλανδία και η Ελβετία. Η πρώτη υποφέρει από την γεωγραφική της εγγύτητα και την οικονομική εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ η δεύτερη εξακολουθεί να παραπαίει από την αιφνίδια απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το όριο του περιθωρίου διακύμανσης του νομίσματός της, κάτι που σαφώς είχε ισχυρό αντίκτυπο στις εξαγωγές αλλά και στον τουρισμό της.

Η σημαδεμένη από την ύφεση Ιαπωνία προβλέπεται να συρρικνωθεί 1% μέσα στο έτος, και εκτοπίστηκε από γειτονικές της χώρες οι οποίες κατάφεραν να μπουν στην λίστα με τους καλύτερους “παίκτες” του 2016. 

Τέλος, μπορεί η Κίνα να φαίνεται ότι θα αποδώσει ικανοποιητικά το 2016, μόνο όμως αν εμπιστευτεί κανείς τους αριθμούς της κυβέρνησης.

Με βάση αυτούς τους αριθμούς, το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 6,5%, ωστόσο στην πραγματικότητα ο ρυθμός είναι βραδύτερος. Η Κίνα είναι βυθισμένη στο χρέος και στην κακοδιαχείριση του γουάν και των χρηματιστηριακών αγορών της, στέλνοντας σοκ στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.