Πολιτική

Οι αγορές προεξοφλούν τα «χειρότερα»


Καταιγίδα σαρώνει το ελληνικό χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, καθώς  εντείνεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης και του χρέους, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και ο Σόιμπλε συνεχίζει τον «πόλεμο νεύρων», με αναφορές σε Grexit. Παράλληλα αναζωπυρώνεται η κινδυνολογία ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν ενδεχομένως νέα ανακεφαλαιοποίηση και ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αποπληρωμή των ομολόγων της, αν καθυστερήσουν πολύ το κλείσιμο της αξιολόγησης και οι εκταμιεύσεις δόσεων.

Στους παράγοντες αυτούς προστίθεται το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, όπου τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις και οι κερδοσκόποι ψάχνουν αφορμή για να προκαλέσουν βαθιά διόρθωση.

Ο ρόλος των fund

Στο ΧΑ και στην αγορά ελληνικών ομολόγων τον τόνο δίνουν οι κινήσεις ξένων  funds, που είχαν προεξοφλήσει τις προηγούμενες εβδομάδες  θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και τώρα αλλάζουν ρότα, βλέποντας τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.

Εκτιμώντας ότι το ρίσκο στα ελληνικά χαρτιά είναι πλέον πολύ υψηλό, προσπαθούν να περιορίσουν τις τοποθετήσεις τους. Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις δημιουργούν αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, οδηγώντας τις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων σε καθοδικό σπιράλ.

Δείκτης ανησυχίας

Νέες δραματικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές και τα εμποροβιομηχανικά blue chips του ΧΑ, με αποτέλεσμα να εξανεμισθεί κεφαλαιοποίηση περίπου 850 εκατ. ευρώ, μετά το 1 δισ. που χάθηκε την Παρασκευή.

Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν και στα βραχυχρόνια ελληνικά κρατικά ομόλογα - ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας των αγορών για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, την ένταξη στο QE και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει δυσκολίες αποπληρωμής των χρεογράφων

Η απόδοση του 2ετούς  χρεογράφου ανέβηκε σήμερα κατά 49 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 8,83%, ενώ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ήταν κάτω από 7%. Του 10ετούς αυξήθηκε επίσης θεαματικά, στο 7,63%.

Σπάνε στηρίξεις στο ΧΑ

Στο χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης έχασε 3,53% στις 614,08 μονάδες, διασπώντας καθοδικά διαδοχικές βραχυχρόνιες στηρίξεις. Αν δεν ανακάμψει αύριο-μεθαύριο πάνω από τις 625 μονάδες, η πτώση θα συνεχισθεί  με πρώτο στόχο τις 600 μονάδες.

Κατά 3,67% υποχώρησε ο δείκτης FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις  1.648,03 μονάδες. 
Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών «βούτηξε» στο -6,82%, ενώ την Παρασκευή είχε χάσει 7,8% και σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 15%.

Οι προοπτικές

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο στο ΧΑ έχει αυξηθεί, αναγκάζοντας τους "συντηρητικούς" παίκτες να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο και να αποφύγουν νέες τοποθετήσεις.
Αρνητική ένδειξη θεωρείται το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με  μεγάλο τζίρο και όγκο συναλλαγών - στοιχείο που υποδηλώνει δραστηριοποίηση ξένων χαρτοφυλακίων.

Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών η εικόνα της αγοράς  δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί, παρά μόνον εάν υπάρξουν  ενδείξεις άρσης του αδιεξόδου στο οποίο φαίνεται ότι οδηγείται η διαπραγμάτευση.

Κυρίαρχο στοιχεία στις συνεδριάσεις  αυτής της εβδομάδας θα είναι η μεταβλητότητα, καθώς η αγορά θα αποτιμά εξελίξεις και προοπτικές, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας.