Ξεπερνώντας φόβους και ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι αγορές εστιάζουν στη θετική πλευρά των εξελίξεων – κυρίως στα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης. Ποντάρουν ακόμη στην προσπάθεια των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου να επιβάλουν στην ΕΕ αποφάσεις για χρηματοδοτικά πακέτα προς στήριξη των δημοσιονομικά αδύναμων χωρών, τα οποία θα είναι και ένα πρώτο βήμα αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Η προοπτική αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων, όπου τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ολλανδικά ομόλογα δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις – το γερμανικό 10ετές σημειώνει μάλιστα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τιμής/άνοδο απόδοσης των τελευταίων ετών. Αντίθετα, ενισχύονται τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα.
Στα χρηματιστήρια διατηρείται το κλίμα ευφορίας που διαμορφώθηκε από χθες και το το ράλι ανάκαμψης συνεχίζεται με αυξομειούμενες ταχύτητες. Νέο άλμα πραγματοποίησαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ. Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ ο ΓΔ υπερέβη το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και διέσπασε διαδοχικές αντιστάσεις, ανοίγοντας δρόμο για έναν νέο κύκλο βελτίωσης των αποτιμήσεων.
Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορεί και η εικόνα των μεγάλων αγορών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στη Wall Street ο Dow Jones πήγε νωρίτερα +4% και αυτή την ώρα κινείται στο +2,9%. Την ίδια τροχιά είχαν ακολουθήσει νωρίτερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Από +4% τα κέρδη του DAX έχουν περιορισθεί σε +2,6%.
Με μεγάλες διακυμάνσεις κινούνται οι τιμές του αργού πετρελαίου, έχοντας ήδη κερδίσει περίπου 65%(!) από τα χαμηλά 20ετίας που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με άλμα του Γενικού Δείκτη κατά 3,90%. και μεγάλη άνοδο των τραπεζικών μετοχών. Στη συνέχεια πήγε μέχρι +4,65% (στις 613,74 μονάδες) και παρέμεινε σ' αυτά τα επίπεδα με μικρές διακυμάνσεις. Εκλεισε με κέρδη 3,63% στις 607,73 μονάδες.
Με την κίνηση αυτή προσπερνά χωρίς καμία δυσκολία δύο περιοχές ισχυρής αντίστασης.Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες για έναν νέο κύκλο ανάκαμψης, με στόχο τις 630 μονάδες και εν συνεχεία τις 645.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 4,35% στις 1.491,57 μονάδες. Κέρδη 5,01% κατέγραψε ο Mid Cap της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +7,51% και τερμάτισε με κέρδη 6,61%, αθροίζοντας κέρδη περίπου 15% στο διήμερο. Επικεφαλής της κούρσας παρέμεινε για δεύτερη μέρα η Εθνική με άλμα +11,3%, κερδίζοντας συνολικά 24% σε δύο ημέρες. Ακολούθησαν Eurobank και Πειραιώς +5,5%, Alpha +5%, Attica Bank +3,2%, Τρ. Ελλάδος +0,2%.
Μεγάλα κέρδη και στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Ελλάκτωρ +10,5%, Βιοχάλκο +7,8%, Coca-Cola +7,5%, Φουρλής +6,8%, Motor Oil +6,2%, ΟΠΑΠ +5,8%, Aegean +5,5%.
Με αρνητικό πρόσημο μόνον ο ΟΤΕ (-0,4%) και ο Σαράντης, που κέρδιζε 8,5% και γύρισε στο κλείσιμο σε -1,7%