Αγορές

ΧΑ: Οι αγοραστές «τράβηξαν» το Δείκτη στις δημοπρασίες


Στο υψηλό ημέρας «τράβηξαν» το Γενικό Δείκτη οι αγοραστές, κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών, με επιλεκτικές αγορές μετοχών με μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση των δεικτών, κυρίως τις τραπεζικές.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο γνωστό πλαίσιο του «καλλωπισμού» αποτιμήσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενόψει του τέλους του μήνα (“window dressing”), και πιθανότατα θα συνεχισθούν στην αυριανή συνεδρίαση, τελευταία του Ιουλίου, καθώς μάλιστα η αγορά παραμένει εξαιρετικά ρηχή, διευκολύνοντας τέτοιες κινήσεις.

Σε άλλη μια συνεδρίαση περιορισμένου ενδιαφέροντος, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ (στα 17,349 εκατ. ευρώ), σημαντική άνοδος, κατά πέντε μονάδες, σημειώθηκε μετά το κλείσιμο, στη διάρκεια των δημοπρασιών, και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 758,18 μονάδες, με άνοδο κατά 0,90%.

Ενδεικτικό της υποτονικής συναλλακτικής δραστηριότητας είναι ότι μόλις δύο μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ) συγκέντρωσαν συναλλαγές αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο επτά μετοχές κατάφεραν να ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ συναλλαγών.

Το «τράβηγμα» του Γενικού Δείκτη επιτεύχθηκε μέσω του τραπεζικού, που έκλεισε με άνοδο κατά 2,36%, με Εθνική (3,72%), Alpha (2,19%) και Eurobank (2,69%) να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο και την Πειραιώς (-0,39%) να υστερεί.

Από τα εξωτραπεζικά blue chips πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η μετοχή του ΟΤΕ (άνοδος 1,38%, μετά και την αναβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P), αλλά και η μετοχή του ΟΠΑΠ, που σημείωσε άνοδο 1,32%. Σημαντικές (-3,16%) ήταν οι απώλειες για τον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις κερδών, μετά την ολοκλήρωση των διεργασιών για τον ορισμό νέας διοίκησης, που έδωσε τέλος στην αντιπαράθεση των βασικών μετόχων.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει βαρύ, παρά το γεγονός ότι η Moody’s αναπροσάρμοσε σε «θετικό» το outlook για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών, προαναγγέλλοντας, έτσι, νέες αναβαθμίσεις.

Στην αγορά ομολόγων επικρατεί στασιμότητα, με την απόδοση του 10ετούς σήμερα να αυξάνεται οριακά στο 3,87%, καθώς παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα προχωρήσει το Δημόσιο σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το χρέος και τις τράπεζες. Για το Χρηματιστήριο, πέραν των γνωστών απόψεων του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, μεγάλη σημασία έχει πώς θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του για προληπτικό «χτίσιμο» κεφαλαιακών «μαξιλαριών».

Διαβαστε επισης