Χρηστικά

Οι 8 κινήσεις αποφυγής των τεκμηρίων του 2024


Με 8 κινήσεις μπορούν εκατομμύρια φορολογούμενοι να αποφύγουν τα τεκμήρια του έτους 2024 και να γλιτώσουν την επιβολή φόρου για εισοδήματα που δεν έχουν πραγματικά.

Το 2023 στην τσιμπίδα των τεκμηρίων έπεσαν συνολικά 1.540.255 φορολογούμενοι, οι οποίοι ενώ δήλωσαν συνολικό εισόδημα 2,96 δισ. ευρώ, τους καταλογίσθηκε επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 4,39 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να φορολογηθούν για εισόδημα ύψους 7,35 δισ. ευρώ.

Οι 947.676 ΑΦΜ ή το 62% ήταν μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι 319.734 ήταν εισοδηματίες, οι 195.843 ήταν επιχειρηματίες και οι αγρότες ήταν 77.002.

Τα τεκμήρια που επιβάλει η εφορία είναι:

  • Η ατομική τεκμαρτή δαπάνη που προσδιορίζει η εφορία για τον φορολογούμενο και ορίζεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο και 5.000 ευρώ για τα ζευγάρια.
  • Οι τεκμαρτές  δαπάνες διαβίωσης που αντιστοιχούν στα ετήσια έξοδα χρήσης και συντήρησης κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, δεξαμενών κολύμβησης και αεροσκαφών, και τις πραγματικές δαπάνες για την πληρωμή διδάκτρων ιδιωτικής εκπαίδευσης και αμοιβών υπηρετικού προσωπικού.

Εφόσον το εισόδημα που δηλώνει ο υπόχρεος είναι χαμηλότερο από το άθροισμα των τεκμαρτών δαπανών, τότε φορολογείται με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα και πληρώνει, φυσικά, περισσότερο φόρο.

Πώς αποφεύγονται

Τα τεκμήρια διαβίωσης μπορούν να αποφευχθούν, αξιοποιώντας τα περιθώρια που δίδει η ίδια η φορολογική νομοθεσία, αλλά κάποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του τρέχοντος  φορολογικού έτους.

Αναλυτικότερα, οι δυνατότητες που έχει ο φορολογούμενος που είναι σε κίνδυνο τεκμαρτής φορολόγησης είναι οι ακόλουθες:

  1. Η λήψη δανείων από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2024 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί. 
  2. Η λήψη χρηματικών δωρεών ή γονικών παροχών, που είναι πιο ευέλικτη, καθώς το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε σε 800.000 ευρώ. Η δωρεά ή η γονική παροχή πρέπει να γίνει και να δηλωθεί στην εφορία έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Συγχρόνως, τα ποσά των δωρεών και γονικών παροχών αποτελούν τεκμήριο για τον δωρητή και η εφορία ελέγχει, εάν με βάση τα εισοδήματα που δηλώνει είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δωρεά ή γονική παροχή.
  3. Η «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα στα προηγούμενα έτη, χωρίς χρονικό περιορισμό και εφόσον φυσικά μπορεί να τα αποδείξει με βάση τις φορολογικές του δηλώσεις.
  4. Τα πραγματικά εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2024 από τον υπόχρεο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο (αποζημίωση λόγω απόλυσης, επιδόματα ανεργίας, κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από καταθέσεις, ρέπος, έντοκα γραμμάτια, ομόλογα κ.λπ..
  5. Τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα και αποκτήθηκαν εντός του 2024 από το φορολογούμενο, όπως το εφάπαξ, η αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.
  6. Τα χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2024, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.
  7. Τα κέρδη από Στοίχημα, λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π.
  8. Τα έσοδα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2024 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του.
Διαβαστε επισης