Επιχειρήσεις

Οι 6 θέσεις της GDV για το Brexit


Πολλά ερωτήματα  παραμένουν αναπάντητα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit αναφέρει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας, Die deutsche Versicherungswirtschaft, GDV. To πλήγμα στην οικονομία δεν φαίνεται να διαχειρίζεται εύκολα από τους Γερμανούς ασφαλιστές, από την άλλη η κατάσταση δεν επιτρέπεται να σέρνεται για πολύ χρόνο.

Εξι πρακτικά θέματα ζητούν να διαπραγματευτούν μέσω της GDV οι γερμανοί ασφαλιστές, εν όψει Brexit.

Τι ζητούν:

Ι. Βιώσιμους εποπτικούς κανόνες για τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, ήτοι το οικονομικό κόστος να κρατηθεί όσο το δυνατόν σε χαμηλότερα επίπεδα μέσω υπογραφής εμπορικών συμφωνιών. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω διαφάνειας, τάξης και σωστής διαπραγμάτευσης βοηθώντας την μείωσης των κινδύνων και της ασάφειας.

II. Να καθοριστεί φάση υλοποίησης και μεταβατικών κανόνων. Με δεδομένο την πολυπλοκότητα και στην ασφυκτική πίεση χρόνου, απαιτείται ένα μεταβατικό στάδιο υλοποίησης για το νέο νομικό καθεστώς. Μεταβατικά μέτρα απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί η τάξη στα συμβόλαια που βρίσκονται εν ενεργεία, και ειδικότερα στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια ζωής.

II. Χρειάζεται να θεσπιστούν κανόνες αμοιβαιότητα στην αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι ιδρύσεις ασφαλιστικών μόνο με ένα κουτί γραμματοκιβωτίου. Οι κανόνες θα πρέπει να μπουν και να είναι για όλους ίδιοι ώστε να μπορεί να δουλέψει και ο μηχανισμός προστασίας.
IV. Όχι στο διπλό μοντέλο εποπτείας. Ο κλάδος υποστηρίζει το νέο εποπτικό μοντέλο, θα πρέπει να υπάρξει και μια αυτονομία, ωστόσο η ‘διπλή όψη θα δημιουργήσει προβλήματα στο κλάδο και στους καταναλωτές.

V. Θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές οι αγορές για τους ικανούς εργαζόμενους. Οι εταιρείες του κλάδου τόσο στην Βρετανία όσο και την ΕΕ των 27 χρειάζονται αμοιβαιότητα και περιορισμό της γραφειοκρατίας ώστε οι εργαζόμενοι με προσόντα να μπορούν να μετακινούνται.

VI. Εξασφάλιση πρόσβασης σε υψηλής αξιολόγησης χρηματοοικονομικούς τίτλους. Οι θεσμικοί επενδυτές από την Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της Βρετανίας. Οι χρηματαγορές της Ευρώπης θα πρέπει να ενισχυθούν ειδικά μετά την ολοκλήρωση της ενοποίησης των αγορών.΄

Ελενα Ερμείδου