ΕΥΖην

Oι 4 συνθήκες της "έξυπνης αποτυχίας" (+video)


Ένα τυπικό παιδικό υπνοδωμάτιο είναι ένας "ναός" αφιερωμένος στην αποτυχία. Υπάρχει η κιθάρα που μαζεύει σκόνη στη γωνία, τα ημιτελή βιβλία στα ράφια, στολές καράτε σε δύο μεγέθη -και τα δύο πολύ μικρά πλέον- που κρέμονται στη ντουλάπα και το σετ μαγικών τρυκ, του οποίου το μισό περιεχόμενο εξαφανίστηκε (και δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ). Το καθένα μια σπονδή στα χόμπι και τις ασχολίες που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και τελικά εγκαταλείφθηκαν.

Και αυτό είναι υπέροχο! Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με την ανάγκη να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν και καταλαβαίνουμε ότι η αποτυχία θα είναι αναπόφευκτο μέρος της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, σε κάποιο σημείο - συνήθως μεταξύ γυμνασίου και ενηλικίωσης - χάνουμε την αίσθηση ότι η αποτυχία είναι απαραίτητο μέρος της επιτυχίας.

«Υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση στην κουλτούρα μας ότι επιτυχία σημαίνει να μην αποτυγχάνεις ποτέ. Αυτή η αποτυχία είναι απαράδεκτη. Ότι αν αποτύχω, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με εμένα», λέει η Έιμι Έντμοντσον, καθηγήτρια ηγεσίας και μάνατζμεντ στο Harvard Business School. «Φυσικά, αυτό είναι ανοησία. Όλοι κάνουμε λάθη και η αποτυχία είναι μέρος του ταξιδιού προς την επιτυχία».

Η Έντμοντσον έχει μελετήσει την αποτυχία στις διάφορες μορφές της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι αποτυχίας. Η κατανόηση της διαφοράς μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ξανά πώς να αποτύχουμε με τρόπους που είναι ωφέλιμοι, λιγότερο δαπανηροί και ίσως ακόμη και συναρπαστικοί.

Τα είδη αποτυχίας προς αποφυγή

Ο πρώτος τύπος αποτυχίας είναι η «βασική αποτυχία». Τέτοια ολισθήματα συμβαίνουν από απροσεξία, απόσπαση της προσοχής, εξάντληση ή οποιοδήποτε πλήθος άλλων σεναρίων που τραβούν την προσοχή. Μπορούν να περιλαμβάνουν ένα τυπογραφικό λάθος σε ένα σημείωμα σε όλο το γραφείο, να ξεχάσετε τα γενέθλια της μαμάς σας ή να βάλετε αλάτι αντί για τη ζάχαρη σε ένα κέικ.

Συνήθως, οι βασικές αποτυχίες οδηγούν σε συνέπειες πολύ μικρού μεγέθους και εύκολες επιδιορθώσεις. Τα μέλη της ομάδας σας σας επισημαίνουν το τυπογραφικό λάθος και το διορθώνετε. Ζητάτε συγγνώμη από τη μαμά σας και της αγοράζετε ένα επιπλέον ξεχωριστό δώρο. Πετάτε το κέικ και ψήνετε άλλο (αλλά όχι πριν βάλετε ετικέτα στα δοχεία της κουζίνας σας).

Αλλά οι συνέπειες μπορεί μερικές φορές να είναι κολοσσιαίες. Οι δικαστικές υποθέσεις εκατομμυρίων δολαρίων εξαρτώνται από την παρουσία ή την απουσία ενός κόμματος σε μια σύμβαση. Ακόμα κι έτσι, η συνέχεια προέκυψε από ένα απλό λάθος.

Ο δεύτερος τύπος αποτυχίας είναι η "σύνθετη αποτυχία". Αυτές οι αποτυχίες προέρχονται από πολλαπλές αιτίες και μπορεί να είναι αναπόφευκτες, εάν οι αιτίες συνδυαστούν με ακυβέρνητους τρόπους. Για παράδειγμα, τα ανώτερα στελέχη μιας εταιρείας πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις παρά τις μυριάδες εξωτερικές δυνάμεις της αγοράς και την εσωτερική δυναμική που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η απρόβλεπτη και συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση αυτών των παραγόντων σημαίνει ότι ορισμένες αποφάσεις είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν.

Ωστόσο, μια σύνθετη αποτυχία μπορεί επίσης να συμβεί όταν έχουμε τη γνώση για να την αποφύγουμε - ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες - και αγνοούμε αυτή τη γνώση. Η μεγάλη ύφεση του 2008, το σκάνδαλο Μπέρνι Μάντοφ και η πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon είναι όλα περίπλοκες αποτυχίες αυτού του είδους.

Τόσο οι βασικές όσο και οι σύνθετες αστοχίες θα πρέπει να αποφεύγονται όταν είναι δυνατόν. Φυσικά, θα γίνουν ούτως ή άλλως. Κανείς δεν έχει τον τέλειο έλεγχο της ζωής του. Ωστόσο, μπορούμε να παρακάμψουμε περισσότερες από αυτές τις αποτυχίες εάν δώσουμε στον εαυτό μας χρόνο, ενέργεια και εστίαση, για να ενεργήσουμε με προσοχή και προνοητικότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η εργασία είναι σημαντική — όπως, για παράδειγμα, η αναθεώρηση ενός συμβολαίου εκατομμυρίων.

Το σωστό είδος λάθους

Ο τρίτος τύπος αποτυχίας είναι η «έξυπνη αποτυχία». Αυτές είναι οι αποτυχίες που μας διδάσκουν κάτι νέο ή μας βελτιώνουν κατά κάποιο τρόπο. Σύμφωνα με την Έντμοντσον: «Ενώ είμαι υπέρ της ελαχιστοποίησης των βασικών αποτυχιών και της προσπάθειας να συλλάβω και να διορθώσω όλα τα προβλήματα που οδηγούν σε περίπλοκες αποτυχίες, νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε πιο έξυπνες αποτυχίες».

Η Έντμοντσον σημειώνει ότι υπάρχουν τέσσερα κριτήρια για να ονομάσουμε μια αποτυχία "έξυπνη αποτυχία":

  • Σχετίζεται με έναν τομέα στον οποίο δεν έχετε γνώσεις.
  • Βρίσκεστε σε επιδίωξη ενός στόχου.
  • Δεν είναι μια τυχαία εικασία, αλλά βασίζεται σε υποθέσεις.
  • Καταλήγει σε μια όσο το δυνατόν μικρότερη αποτυχία.

Μπορεί να παρατηρήσετε κάτι σχετικά με αυτά τα τέσσερα κριτήρια: Αντιπροσωπεύουν το είδος της αποτυχίας στην οποία διαπρέπουν τα παιδιά. Ένα παιδί δεν έχει ξαναδοκιμάσει καράτε (χωρίς γνώση) και πιστεύει ότι θα του αρέσει (υπόθεση). Προπονείται για να κερδίσει την κίτρινη ζώνη της (στόχος), αλλά αποφασίζει ότι δεν είναι για εκείνο μετά από μερικούς μήνες (μικρό κόστος).

Παρόμοιες έξυπνες αποτυχίες συμβαίνουν στις οικογένειες κάθε μέρα.

Αυτά τα κριτήρια αντιπροσωπεύουν επίσης το είδος της αποτυχίας που έχουν μάθει οι επιστήμονες στις επαγγελματικές τους αναζητήσεις. Μάλιστα, ο βιολόγος Στιούαρτ Φάιρστάιν υποστηρίζει ότι η αποτυχία είναι ο λόγος για τις πολλές επιτυχίες της επιστήμης. Επισημαίνει ότι η φύση δοκιμής και λάθους της επιστήμης κάνει την αποτυχία αναπόφευκτη, αλλά όταν αυτή η αποτυχία είναι ενημερωτική, είναι παρ' όλα αυτά επιτυχημένη, επειδή διαμορφώνει το επόμενο πείραμα και μας διδάσκει τι δεν είναι αλήθεια. «Χωρίς αποτυχία δεν υπάρχει επιστήμη», γράφει ο Φάιρστάιν.

Η Έντμοντσον υποστηρίζει κάτι αντίστοιχο. Όπως λέει:

Αν θέλεις να έχεις πιο έξυπνες αποτυχίες στη ζωή σου, στη δουλειά σου, ουσιαστικά, πρέπει να σκέφτεσαι σαν επιστήμονας. Έχουν εκπαιδευτεί όχι μόνο να ανέχονται την αστοχία, αλλά να καλωσορίζουν πραγματικά τα μαθήματα που φέρνει κάθε αποτυχία

Χτίσε το δρόμο προς την έξυπνη αποτυχία

Για να βεβαιωθείτε ότι η επόμενη πιθανή αποτυχία σας θα είναι έξυπνη, ανατρέξτε στα τέσσερα κριτήρια της Έντμοντσον και σκεφτείτε την επόμενη εργασία σας ως πείραμα. Είτε σχεδιάζετε ένα νέο προϊόν, είτε μαγειρεύετε μια άγνωστη συνταγή, δηλώστε τον στόχο σας, υποθέστε τον καλύτερο τρόπο για να τον πετύχετε και δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο που χρειάζεστε για δοκιμή και λάθος. Αυτές οι πέντε βασικές στρατηγικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν:

Ξεκίνα με κάτι μικρό

Οι μηχανικοί δεν χτίζουν έναν ουρανοξύστη, ελπίζοντας ότι δεν θα τον γκρεμίσει ένας σεισμός. Κατασκευάζουν μοντέλα σε μέγεθος τραπεζιού και δοκιμάζουν την κατασκευή με προσομοιωμένους σεισμούς. Ομοίως, οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν ξοδεύουν για πάντα δημιουργώντας την καλύτερη έκδοση του προϊόντος τους. Αναπτύσσουν ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν και το δοκιμάζουν με μικρές ομάδες. Προσδιορίστε ποια είναι η ελάχιστη βιώσιμη εκδοχή της ιδέας σας και δοκιμάστε πρώτα. Αυτό σας επιτρέπει να μάθετε πολύτιμα μαθήματα, διατηρώντας παράλληλα όσο το δυνατόν μικρότερο τυχόν αποτέλεσμα.

Έχε πολλές ιδέες

Όταν οι άνθρωποι έχουν μια πολύτιμη ιδέα, κινδυνεύουν να υπερεπενδύσουν τον χρόνο, τα χρήματά τους, την ενέργεια και τον εγωισμό τους. Αυτό μπορεί να μας κάνει να φοβόμαστε οποιαδήποτε αποτυχία — ακόμα και έξυπνη. Αντίθετα, σκεφτείτε πολλές ιδέες και ξεκινήστε με αυτή που σας φαίνεται η πιο υποσχόμενη. Εάν αποτύχει, μπορείτε να προχωρήσετε στην επόμενη, ενώ χρησιμοποιείτε αυτά τα μαθήματα για να προνοήσετε για μελλοντικές προσπάθειες.

Δημιούργησε έναν μηχανισμό ανάδρασης

Όταν οι άνθρωποι επενδύονται συναισθηματικά σε μια ιδέα ή ένα αποτέλεσμα, μπορεί να μην είναι σε θέση να αξιολογήσουν σωστά τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της. Για μια πιο αντικειμενική αξιολόγηση, δημιουργήστε έναν μηχανισμό ανάδρασης που συγκεντρώνει ειλικρινείς απόψεις και εποικοδομητική κριτική. Για παράδειγμα, οι δημοσιογράφοι βασίζονται στους αρχισυντάκτες για ανατροφοδότηση, ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπαράγουν ο ένας τα ευρήματα του άλλου. Εν τω μεταξύ, οι διευθυντές συγκεντρώνουν σχόλια με τη μορφή καθοδήγησης, μαζί με ετήσιες αξιολογήσεις.

Παρατηρήστε εδώ την έλλειψη μιας καθολικής προσέγγισης. Βρείτε τον μηχανισμό ανάδρασης που λειτουργεί για την ιδέα σας και μείνετε ανοιχτοί σε ό,τι ανακαλύπτετε.

Μάθε πότε πρέπει να φεύγεις

Η παραίτηση είναι ένας τύπος αποτυχίας, αλλά όταν γίνεται στρατηγικά, τα αποτελέσματα είναι συχνά έξυπνα. Για παράδειγμα, ένας επιστήμονας μπορεί να έχει μια αγαπημένη υπόθεση, αλλά αν τα στοιχεία δεν την υποστηρίζουν, είναι φρόνιμο να την απορρίψει. Ομοίως, ένας αθλητής πρέπει να γνωρίζει πότε πρέπει να αποχωρήσει από έναν αγώνα, εάν διακινδυνεύει σοβαρό τραυματισμό συνεχίζοντας.

«Η παραίτηση είναι μια δεξιότητα, μια τεχνική επιβίωσης. Δεν είναι - όπως την αντιμετωπίζουμε μερικές φορές εμείς οι άνθρωποι - μια ηθική αποτυχία. Και το να αντιστέκεσαι στην παρόρμηση να τα παρατήσεις δεν είναι απαραίτητα γενναίο ή ευγενικό. Είναι ανόητο», γράφει η Τζούλια Κέλερ στο βιβλίο της, "Παραίτηση: Μία στρατηγική Ζωής".

Απόφυγε την παγίδα της τελειομανίας

Τέλος, οι φιλοδοξίες της τελειομανίας τείνουν να μας τυφλώνουν στα μαθήματα της αποτυχίας. Ωστόσο, η απλή αλήθεια είναι ότι θα αποτύχεις, οπότε γιατί να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια αναζητώντας το ανέφικτο; Καλύτερα να αναζητήσεις την έξυπνη αποτυχία και να μάθεις να την εκτιμάς.

Όπως κατέληξε η Έντμοντσον: «Είναι φυσικό να θέλεις να αποφύγεις την αποτυχία. Αλλά όταν αποφεύγουμε την αποτυχία, αποφεύγουμε επίσης την ανακάλυψη και την ολοκλήρωση. Ο μόνος τρόπος για να πετύχεις, σε κάθε προσπάθεια που αξίζει να προσπαθήσεις, είναι να είσαι πρόθυμος να πειραματιστείς, να δοκιμάσεις νέα πράγματα, γνωρίζοντας καλά ότι πολλά από αυτά θα αποφέρουν αποτυχίες. Πρέπει να αγκαλιάσουμε τέτοιου είδους αποτυχίες, γιατί από εκεί προέρχονται οι μεγάλες πρόοδοι και ακόμη και η χαρά».

Διαβαστε επισης