Σε 13 κλάδους με την υψηλότερη παραβατικότητα στοχεύουν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Εφορίας, όπως προκύπτει από την ανάλυση της ΑΑΔΕ, των ποιοτικών χαρακτηριστικών των φορολογικών ελέγχων.
Ταυτόχρονα συγκεκριμένες είναι και οι περιοχές που θα χτυπήσει φέτος η εφορία και συγκεκριμένα σε όσες έχουν ιστορικό παραβατικότητας.
Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, πραγματοποιήθηκαν μερικοί επιτόπιοι (προληπτικοί) έλεγχοι από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ.
Από τις ΔΟΥ και τα ΕΛΚΕ, σε όλη την Επικράτεια πραγματοποιήθηκαν 59.676 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να διαμορφώνεται σε 18,8%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μερικών επιτόπιων ελέγχων των ΔΟΥ με διαπίστωση παράβασης το έτος 2022 αφορούσαν περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων, σε ποσοστό 95,6%.
Επιπρόσθετα, από το σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων, 25.964 έγιναν σε επιχειρήσεις εστίασης –διασκέδασης και 17.198 έλεγχοι σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ η μέση εντοπισθείσα παραβατικότητα ανήλθε σε 17,4% και 15,7% αντίστοιχα.
Το υψηλότερο ποσοστό παραβατικότητας εντοπίζεται στους ελέγχους επιχειρήσεων δραστηριοτήτων υγείας, που έφτασε στο 56,2%, επί συνόλου 473 ελέγχων που διενεργήθηκαν. Ακολουθούν:
- Το «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο – Επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με 44%.
- Οι χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών με 43,3%.
- Αθλητικές Δραστηριότητες με 27,7%
- Φυτική και ζωική παραγωγή, Θήρα με 26,7%.
- Οι εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες με ποσοστό παραβατικότητας 25,6%.
- Καταλύματα με 21,9%.
- Δραστηριότητες Υπηρεσιών Εστίασης με 17,4%.
- Λιανικό Εμπόριο 15,7%.
- Χονδρικό Εμπόριο με 14,5%.
- Βιομηχανία Τροφίμων με ποσοστό παραβατικότητας 14,2%.
Η γεωγραφία της φοροδιαφυγής
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή της φοροδιαφυγής, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας (28,1%) σε 5.993 ελέγχους και ακολουθούν η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία πραγματοποιήθηκαν 2.405 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 26,4% αυτών και η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας να ανέρχεται σε 24,7% σε σύνολο 4.197 ελέγχων.
Το χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας (11,04%) εντοπίστηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου πραγματοποιήθηκαν 2.499 έλεγχοι.
Όλα αναλύονται
Όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, αξιοποιούνται οι τάσεις που καταγράφονται από τα αποτελέσματα των στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων και των ερευνών καθώς και πληροφορίες και δεδομένα από τρίτες πηγές (εκτός ΑΑΔΕ).
Οι στοχεύσεις αφορούν είτε κλάδους δραστηριοτήτων, είτε γεωγραφικές περιφέρειες, είτε φορολογικά αντικείμενα, είτε επιμέρους συνδυασμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τουριστικά καταλύματα με αξιοποίηση δεδομένων από πλατφόρμες κρατήσεων καθώς και στόχευση λοιπών επιχειρήσεων με αντικείμενο σχετιζόμενο με τον τουρισμό. Επίσης, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ακόμη, στην αιχμή των προτεραιοτήτων της ΑΑΔΕ είναι η δράση εντοπισμού αδήλωτων πωλήσεων μέσω διαδικτύου, με συγκέντρωση και συνδυασμό στοιχείων από τρίτες πηγές, καθώς και ο έλεγχος των καταστημάτων εστίασης μέσω των πλατφορμών των delivery.