Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1) Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες μέχρι και την καταλυτική 7η Μαρτίου στην Σύνοδο Κορυφής καθώς η προσφυγική κρίση αποδεικνύεται ένα πολυσύνθετο παζλ. Τα τελευταία νέα φέρνουν την Άγκυρα να μπλοκάρει το ΝΑΤΟ και να μην επιτρέπει τα πολεμικά σκάφη της Συμμαχίας να πλεύσουν στα χωρικά της ύδατα. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως έχουν ως στόχο την κωλυσιεργεία μέχρι την 7η Μαρτίου και την Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές όπου θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων και πιθανών ανταλλαγμάτων. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν επίσης πως η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει για μια ακόμη φορά την ηγεμονική θέση που θέλει να διαδραματίζει στις τρέχουχες εξελίξεις και την ευρύτερη περιοχή.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες και η Ελλάδα βρίσκεται σε με διελκυστίνδα αντικρουόμενων συμφερόντων ενώ καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για τη προσφυγική κρίση ενώ παράλληλα "τρέχει" για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο ελληνικό πρόγραμμα, ζήτημα με άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (διαφωνία μεταξύ των Θεσμών κλπ). Παράλληλα, διφορούμενη είναι η εικόνα που δημιουργείται για την σύνδεση προσφυγικής και οικονομικής κρίσης καθώς την ώρα που επισήμως το Βερολίνο διαχωρίζει τα δυο ζητήματα, η Άνγκελα Μέρκελ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του ευρώ, λόγω της κατάστασης στο προσφυγικό και των αποσχιστικών τάσεων. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, που κάνει λόγο για διάθεση επιείκειας από το Βερολίνο αναφορικά με ζητήματα όπως η μείωση των συντάξεων με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να επισημαίνει πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια "λογική λύση" που θα εξασφαλίζει βιώσιμους προϋπολογισμούς στο ελληνικό κράτος.

Άξια αναφοράς ωστόσο είναι η τελευταία τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τον ρόλο που διαδραματίζει η Αυστρία, σημειώνοντας πως στηρίζεται και από δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την Μέρκελ, θέτοντας έναν ακόμα παράγοντα στην δισεπίλυτη "πολιτική εξίσωση". Επιπλέον, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «όλα τα εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιούνται», ενώ ερωτηθείς πότε η Ελλάδα θα έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος, απάντησε «εάν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις δεν είναι αυτές που θέλουμε».

2)Μετά το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις πηγαίνει πλέον το επόμενο ραντεβού με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου». Στην συνεδρίαση του EuroWorking Group το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες καταγράφηκαν οι διαφωνίες και δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για την επιστροφή, εξαιτίας του ΔΝΤ. Μάλιστα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπήρξε έντονη κόντρα της Ελλάδας με το ΔΝΤ και βροχή ερωτήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έκανε συνεχώς ερωτήματα προς την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρέμεινε σιωπηλή. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των θεσμών υπάρχει «χάσμα» και οι Ευρωπαίοι (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΕΜΣ) δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ασκήθηκε πίεση στο ΔΝΤ και από άλλα κράτη της ευρωζώνης, αλλά και πάλι η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν απάντησε. Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τανέφεραν ότι παραμένει επιθυμητό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, το επόμενο ορόσημο είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων.

3)Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η προσφυγική κρίση. Από τη μία, η Τουρκία που μέσα σε 48 ώρες προκάλεσε νέο επεισόδιο με αφορμή την επίσκεψη της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας. Από την άλλη, οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και την ΠΓΔΜ να ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας στην ουδέτερη ζώνη, μετατρέποντάς την σε φρούριο και Σκοπιανός υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Πόποσκι να δηλώνει ότι μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Το Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με αυτά τα δύο μέτωπα και παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται πως έχουν ως στόχο την κωλυσιεργία μέχρι την 7η Μαρτίου και την Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές όπου θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων και πιθανών ανταλλαγμάτων.

4)Σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών και ενοικίων φέρνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο προβλέπει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης γίνεται μόνιμη με νέα κλίμακα και πρόσθετες επιβαρύνεις σε ετήσια εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ.

5)Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση αναμένεται να υποβληθεί επίσημα σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Τον Φεβρουάριο, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 500 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί την επικείμενη ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει, η Wall Street Journal. Έλληνες αξιωματούχοι, αναφέρει το δημοσίευμα, εκτιμούν ότι το κόστος που σχετίζεται με την προσφυγική κρίση θα φθάσει μόνο για φέτος το 1 δισ. ευρώ.

Η Μίνα Αντρέεβα ανέφερε ότι η καταγραφή των αναγκών για τους πρόσφυγες έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Επιτροπής. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και προετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα, όσο και τις άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. 

6)Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσαν ότι είναι τα μεγάλα φαβορί των προκριματικών διαδικασιών των δύο μεγάλων κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ, στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, κερδίζει την πλειονότητα των πολιτειών της Σούπερ Τρίτης. Οι αντίπαλοί του έχουν καταφέρει να βγουν μπροστά σε τρεις πολιτείες - μέχρι στιγμής- και από αυτές, οι δύο ήταν οι πολιτείες καταγωγής τους. Η εικόνα στους Δημοκρατικούς είναι κάπως πιο μοιρασμένη, με την Χίλαρι Κλίντον ωστόσο να βρίσκεται καθαρά μπροστά από τον Μπέρνι Σάντερς.

Ευχαριστώ Τζόρτζια!», «Ευχαριστώ Μασαχουσέτη!», «Ευχαριστώ Τενεσί!», «Ευχαριστώ Αλαμπάμα!». Ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ πανηγύριζε με αυτά τα πανομοιότυπα μηνύματα στο Twitter τις αλλεπάλληλες, εντυπωσιακές επικρατήσεις του.

7) Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε σε αρνητική από σταθερή την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Κίνας. Για την υποβάθμιση ο οίκος επικαλείται τη μείωση της δημοσιονομικής ευρωστίας της χώρας και την αβεβαιότητα για το κατά πόσον η κινεζική κυβέρνηση είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

8)Απέλπιδα προσπάθεια να πείσει το αριστερό Podemos να μετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό σοσιαλιστών και φιλελεύθερων κατέβαλε χθες ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες. Αν τα κόμματα μείνουν σταθερά στις θέσεις τους και ο Σάντσες δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στις ψηφοφορίες που θα γίνουν σήμερα και την Παρασκευή, είναι δύσκολο να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο Σάντσες έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των φιλελεύθερων Ciudadanos του Αλμπερ Ριβέρα και χρειάζεται 40 ψήφους ακόμη προκειμένου να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 εδρών. Το σχέδιο του Σάντσες είναι να τεθεί επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού με τα δύο νεοεμφανιζόμενα κόμματα της ισπανικής πολιτικής, τους Ciudadanos και το Podemos.

9)Την ανάγκη να τηρηθεί απ’ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές η κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, τόνισαν χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, στη Γενεύη.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών ευχαρίστησε τον Ρώσο αξιωματούχο για τον σημαντικό ρόλο του στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη Συρία με τη μερική κατάπαυση του πυρός, βάσει του κοινού ρωσοαμερικανικού σχεδίου, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να κλείσουν τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, «καθώς μέσω αυτών των συνόρων προμηθεύονται όπλα, ακόμη και μέσω ανθρωπιστικών αποστολών, οι ένοπλες συμμορίες των τζιχαντιστών». Λίγο αργότερα, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε ότι ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και οργανώσεων της αντιπολίτευσης θα αρχίσει το απόγευμα της 9ης Μαρτίου, στη Γενεύη.

10)Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο για να παρακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών μεταναστών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα τουρκικά χωρικά ύδατα διότι η Άγκυρα δεν έχει δώσει την έγκρισή της, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Παρά τα αιτήματα που υπέβαλε η γερμανική διοίκηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο "οι Τούρκοι αρνήθηκαν" αυτό το Σαββατοκύριακο να μπουν τα πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, είπε μια διπλωματική πηγή. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο διπλωμάτη.