Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1) Με τα γνωστά «what if» και «if then else» analysis ανά χείρας πραγματοποιήθηκε το χθεσινό δείπνο των θεσμών, χωρίς την εκπροσώπηση της Ελλάδας. Η πολυδιάσπαση της ομάδας των δανειστών τόσο επί των στόχων, όσο και επί των πολιτικών οδηγώντας σε αδιέξοδο, το οποίο όμως δεν είναι διαχειρίσιμο καθώς αποδυναμώνει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αναζητά πολιτικά, οικονομικά  και κοινωνικά ερείσματα για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Οι αξιωματούχοι των θεσμών που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες επιχείρησαν να προσδιορίσουν λεπτομερώς το μεταξύ τους χάσμα, τις δυνατότητες της Ελλάδας και να διαμορφώσουν το πλαίσιο τεχνικής δράσης. Εν συνεχεία θα υποβάλλουν τα σενάρια τους στους πολιτικούς τους προϊσταμένους υποδεικνύοντας τα σημεία όπου απαιτούνται πολιτικές παρεμβάσεις.

Με deadline την Κυριακή το βράδυ, καθώς τη Δευτέρα υπάρχει προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής –με τη συμμετοχή της Τουρκίας- και Eurogroup, οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στο δείπνο θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους, προς τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την Κριστίν Λαγκάρντ, στις οποίες περιλαμβάνεται και πρόταση για κονιορτοποίηση της αξιολόγησης.

Με τα περιθώρια και λεφτά να εξαντλούνται και το μεταναστευτικό να προκαλεί κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις φαίνεται ότι οι ηγέτες αναζητούν λύση-πακέτο, ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ΕΕ και των μηχανισμών της.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη νάρκη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, το κουμπί της οποίας ελέγχει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ακούει στο όνομα Κλάους Ρέκλινγκ (ESM), καθώς ακόμα και στην περίπτωση που ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν συμφωνήσουν σε ένα πιο ελαστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, ο ESM επιμένει στο debt sustainability report που έχει διαμορφώσει και το οποίο απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε ταμειακή βάση.

2)Κορυφώνονται οι έντονες διεργασίες γύρω από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και οι τελευταίες χθεσινές πληροφορίες από το περίφημο "Μυστικό Δείπνο" των Θεσμών κάνουν λόγο για χάσμα 3 δισ ευρώ ανάμεσα σε Κομισιόν και ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, το Ταμείο φέρεται να ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Ομως, οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν σε αυτό, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ή μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν και η προσφυγική κρίση φαίνεται πως θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για ξεπερασθεί ο "σκόπελος", παρά τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις από Βερολίνο και Αθήνα ότι δεν υπάρχει σύνδεση των δυο κρίσεων.

Ενδεικτικό ήταν και το σχόλιο του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των εξελίξεων. Λίγες ώρες πάντως πριν από την κατ΄ιδίαν διαβούλευση των επικεφαλής των Θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αιχμηρός στις τοποθετήσεις του για τα υπερβολικά ζητήματα που θέτει το ΔΝΤ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι πολιτικά και οικονομικά ανέφικτο να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις.

3)Δεύτερη ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων λόγω νέων χρεών δίνει νέα εγκύκλιος, που προβλέπει ότι οι οφειλέτες μπορούν να επανενταχθούν σε αυτή και να πληρώσουν με δόσεις και τις νέες τους οφειλές (μη ασφαλιστικές). Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, δεν θεωρούνται έκπτωτοι όσοι οφειλέτες καταβάλλουν τις δόσεις που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εάν δεν είχε απολεσθεί το δικαίωμα λόγω των νέων οφειλών.

Στόχος αυτής της απόφασης είναι οι ασφαλισμένοι να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις, αλλά και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για άλλους λόγους.

4)Νέα βόμβα για τους νέους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των ποσών για όσους αποχώρησαν εντός του 2015 και κυρίως μετά την 1/7/2015 αποκαλύπτει αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις. 

Πάνω από 100.000 νέοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που υπέβαλαν αίτηση εντός του 2015 και πήραν είτε προσωρινή είτε και οριστική σύνταξη, κινδυνεύουν τώρα να επιστρέψουν πίσω χρήματα επειδή τα Ταμεία υποχρεώνονται να υπολογίσουν τα ποσά με διαφορετικό τρόπο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο του 2015 με το νόμο 4336/15 για το τρίτο Μνημόνιο, αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

5)Δραματική έκκληση προς τους δημάρχους απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ζητώντας ακόμη περισσότερους χώρους για να φιλοξενηθούν προσωρινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 26.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 10.000 άνθρωποι παραμένουν στην Ειδομένη παρά τις αντίξοες συνθήκες και παρά το γεγονός ότι η ροή στην ΠΓΔΜ γίνεται με το σταγονόμετρο. Ο κ. Μουζάλας μιλώντας στη χθεσινή  έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) για το προσφυγικό τόνισε πως στο εξής πρέπει να θεωρούμε ότι το πέρασμα στην Ειδομένη έχει κλείσει.

6)Σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από επίθεση ενόπλων με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες σε αστυνομικό τμήμα στο προάστιο Μπαϊράμπασα της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με το CNN Turk, δύο γυναίκες που συμμετείχαν στην επίθεση βρίσκονται παγιδευμένες σε κτήριο της περιοχής.  Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. 

7)Η Γαλλία θα μπορούσε να πάψει να φιλοξενεί μετανάστες και πρόσφυγες στο Καλαί, ενώ θα μπορούσε επίσης να αποπειραθεί να προσελκύσει τους τραπεζίτες να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και να μετεγκατασταθούν στη δική της επικράτεια εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Financial Times.

Οι δηλώσεις αυτές δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν από την ετήσια γαλλοβρετανική σύνοδο, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το δημοψήφισμα που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι στην ΕΕ.

8)Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε σε μια ομιλία της χθες ότι η χώρα της πρέπει να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, ενώ συνέχισε να προβάλει αντίσταση στις πιέσεις που δέχεται να αλλάξει πολιτική και να ενδώσει στις τάσεις εσωστρέφειας που καταγράφονται με αφορμή την κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών. Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων σε ομόσπονδα κρατίδια την 13η Μαρτίου - οι οποίες, λένε ορισμένοι αναλυτές, θα αποτελέσουν ένα άτυπο δημοψήφισμα για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση - η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως δεν αρκεί πλέον η Γερμανία απλά να εξάγει προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο.

Τουναντίον, «μάλλον πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων», δήλωσε η Μέρκελ στην εκδήλωση στην πόλη Βίτλιχ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, το ένα από τα τρία όπου θα διεξαχθούν εκλογές.

9)Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και επικρατέστερος στην κούρσα για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. 

Εντός των προτάσεών του συγκαταλέγεται και η κατάργηση της μεταρρύθμισης που προώθησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (γνωστή και ως Obamacare), την χορήγηση αδειών για να εισάγονται συνταγογραφούμενα φάρμακα στη χώρα, αλλά και την αντικατάσταση του προγράμματος Medicaid για τους φτωχούς και τους άπορους με χρηματοδοτήσεις προς τις πολιτείες.

10) Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τον τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας. Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και την κατά συνέπεια, μείωση των τουριστών κατά 14% το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου ανακοίνωσε επιδοτήσεις 80 εκατομμυρίων ευρώ για τουριστικές επιχειρήσεις που πλήττονται από τη δραστική μείωση, κυρίως ρώσων τουριστών.

Επιπλέον το τουρκικό κράτος δεσμεύθηκε ότι θα διευκολύνει τα τουριστικά γραφεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εκκρεμείς οικονομικές τους υποχρεώσεις, έναντι του τουρκικού δημοσίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις