1) Συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε νέο κύκλο αίματος στα Βαλκάνια διαμορφώνονται από την αδυναμία της ΕΕ να ανταποκριθεί στο ρόλο της στο μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή. Η απόφαση Αλβανίας και Βουλγαρίας για κλείσιμο των συνόρων, ακολουθώντας τα Σκόπια, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμη τουρκική κίνηση στη βαλκανική σκακιέρα με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα πλέον ανοίγει όλο ένα και ισχυρότερα φύλλα διεκδικώντας κατ’ ουσίαν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία, από το οποίο όμως την έχουν αποκλείσει ΗΠΑ και Ρωσία. Ασκώντας όμως ασίμετρες πιέσεις στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και εκμεταλλευόμενη την την χαοτική προσέγγιση της ΕΕ στο προσφυγικό οι κκ. Ερντογάν και Νταβούτογλου επιχειρούν να «ενοχλήσουν τόσο όσο» τον αμερικανικό παράγοντα με απώτερο στόχο την ανατροπή των σχεδίων σχηματισμού κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία το οποίο θα προσαρτηθεί με αυτό του Βόρειο Ιράκ. Ανταυτού και η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, που πρακτικά σηματοδοτεί την αλλαγή συνόρων στην περιοχή.
Η αδυναμία λήψης αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής δίνει χώρο σε χώρες παρείες να παρεισφρήσουν στην κεντρική πολιτική σκηνή διεκδικώντας επι δικαίων και αδίκων, τα εθνικά τους συμφέροντα. Η ελληνική κυβέρνηση αν και προσπαθεί να ισχυροποιήσει τους δεσμούς με τις χώρες της βορειας Ευρώπης, οι οποίες ελέγχουν το κεντρικό πολιτικό παιχνίδι, εμφανίζεται εν τούτοις σε ιδιαίτερα αδύναμη και προβληματική θέση στη γειτονιά της.
Η έλλειψη συν9λικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού, η απουσία πολιτικής βούλησης από τις Βρυξέλλες, και τις ηγεμονικές χώρες της ΕΕ, σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία και την ιδεολογική ολιγωρία και την ιδεολογική αποσυγκρότηση της κυβέρνησης περιορίζουν δραστικά το ρόλο, αδυνατίζουν τη θέση και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για το προσφυγικό. Η Ευρώπη αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία της να δράσει έγκαιρα ανάβοντας το φυτίλι στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.
Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν Αλβανία, Βουλγαρία και Σκόπια είναι πλέον προφανές ότι ευθυγραμμίζονται με την τουρκική διαπραγματευτική στρατηγική, ενώ και η προσέγγιση των χωρών του Βίσεγκραντ, διευκολύνει –αν δεν υποστηρίζει και αυτή- την ανάδειξη της Τουρκίας σε κεντρικό παίχτη στην σκακιέρα των Βαλκανίων για πρώτη φορά μετά από δυο αιώνες.
2)Μαχαίρι στο αφορολόγητο όριο φέρεται πως ζητούν οι δανειστές όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση με την ελληνική πλευρά ασκώντας έτσι έξτρα πίεση. Τι και αν οι Θεσμοί ήρθαν άρον άρον τελικά, υπό την ασφυκτική πίεση που πρακαλεί η προσφυγική κρίση οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι επίπονες καθώς διατηρούν σκληρή διαπραγματευτική γραμμή. Ενώ δηλαδη η πρόταση του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προέβλεπε να διατηρηθεί το έμμεσο αφορολόγητο που ισχύει σήμερα των 9.550 ευρώ, οι δανειστές αντιπροτείνουν, κατάργηση της κλιμακωτής έκπτωσης φόρου και αντικατάστασή της με ένα σταθερό χαμηλό αφορολόγητο που θα ισχύει για όλους, περίπου στις 5 με 5,5 χιλιάδες ευρώ.Η συζήτηση πάντως γύρω από τα φορολογικά ζητήματα και το δημοσιονομικό κενό μετατέθηκε για το Σάββατο και το επόμενο 24ωρο οι δυο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να αφουγκραστούν και να αντιπροτείνουν καθώς στόχος παραμένει η "χρυσή τομή" και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγκαιρα, όπως έχουν διεμηνύσει κορυφαίοι αξιωματούχοι.
3)Ενώ το ΔΝΤ επιμένει για μειώσεις μισθών-συντάξεων και σε μέτρα που απορρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, ο ΟΟΣΑ θέτει θέμα κατάργησης ή αναθεώρησης των "τριετιών" (προσαύξησης αποδοχών βάσει προϋπηρεσίας), υποστηρίζοντας ότι αυξάνουν σημαντικά τον κατώτατο βασικό μισθό, ο οποίος είναι ήδη χαμηλότερος από τον μέσο της ΕΕ.
Όπως αναφέρει και το σχετικό report, για ανειδίκευτους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός τοποθετείται στα 511 ευρώ το μήνα, ενώ για άνω των 25 ετών, το ποσό ανεβαίνει στα 586 ευρώ. Για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας ο μισθός αυξάνεται κατά 58 ευρώ ενώ για παντρεμένους/ες υπάρχει ένα επιπλέον επίδομα της τάξης των 58 ευρώ. Αν προστεθούν όλα αυτά τότε ο μισθός θα μπορούσε να φτάσει στα 818 ευρώ.
4)Το κόκκινα δάνεια, το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουρία των εταιρειών διαχείρισης τους και η συγκρότηση του νέου φορές που θα διαδεχθεί τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, είναι τα βασικά θέεματα στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κκαι Οικονομίας-Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Εχoυν προγραμματισθεί τρεις διαδοχικές συναντήσεις με προκαθορισμένη ατζέντα θεμάτων για κάθε μία. Στην πρώτη που θα ξεκινήσει στις 11, θα συζητηθούν κυρίως ζητήματα του χρηματοπθιστωτικού τομέα, τα οποία συναρτώνται με τις επισφάλειες των τραπεζών, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την πώληση τους σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης.
5)Την ανάγκη να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και να ανέβει ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων, καθώς μέχρι στιγμής γίνονται με ρυθμούς χελώνας, επεσήμανε ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 100 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ ο κοινοτικός επίτροπος, ανέφερε ότι οι συζητήσεις σήμερα επικεντρωθήκαν στο πώς να εργαστούμε όλοι μαζί στη βάση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης.
6)Μόλις ένα μήνα μετά την σύναψη της συμφωνίας μεταξύ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών του κόσμου να παγώσουν την παραγωγή του πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να τονώσουν τις παγκόσμιες αγορές, ο συνασπισμός των πετρελαιοπαραγωγών φαίνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπος με δυσκολίες.
Τα μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και οι αντίπαλοι πετρελαιοπαραγωγοί δεν έχουν ακόμα αποφασίσει το πότε και το που θα πραγματοποιήσουν τις νέες συνομιλίες τους σχετικά με την επόμενή τους κίνηση.
Οι πρόταση ενός από τα μέλη του ΟΠΕΚ η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί είτε αυτόν είτε τον επόμενο μήνα, στην Μόσχα, την Ντόχα ή τη Βιέννη αντιμετωπίστηκαν με απαξίωση από τα υπόλοιπα μέλη, ενώ την Τετάρτη η συμμαχία βρήκε νέο εμπόδιο, όταν η προγραμματισμένη συγκέντρωση των παραγωγών της Λατινικής Αμερικής που επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα στο Κίτο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον, με τον υπουργό Ενέργειας του Εκουαδόρ να αναφέρει πως η συνάντηση ίσως πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Μαρτίου ή τις Αρχές Απριλίου.
7)Ζητήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα οικονομική πολιτική “αλλά και θέματα μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης,” βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με το οικονομικό επιτελείο της ρωσικής κυβέρνησης. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ντμίμτρι Μεντεβέντεφ και η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, χωρίς ωστόσο, το Κρεμλίνο να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες, για τους συμμετέχοντες, αλλά και τα ζητήματα που εξετάστηκαν.
Η ρωσική οικονομία δέχεται τις συνέπειες από την εφαρμογή του διεθνούς εμπάργκο που της επιβλήθηκε μετά την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και τις επιπτώσεις της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, με τη Ρωσία, να διατηρεί την παραγωγή της στα 10 εκατ βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
8)H αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ, πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νέοι άνθρωποι στην περιοχή αυτή «θα έχουν δουλειά και θα μπορούν να κερδίσουν χρήματα» δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ.
Η κινεζική κυβέρνηση δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή από τους τζιχαντιστές, αλλά και αυτούς που υποστηρίζουν την απόσχιση του πλούσιου ενεργειακά, Σιντζιάνγκ, που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Κεντρική Ασία και συνορεύει με τη Ρωσία, τη Μογγολία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.
9)Με προκλητικές δηλώσεις ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή στην γερμανική Bild, αναφέρει ότι «η Ελλάδα βάζει σφραγίδα σε πρόσφυγες με ψεύτικα στοιχεία» και πως «εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «από την σκοπιά της ΕΕ, του των ευρωπαϊκών χωρών, της Σένγκεν, του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε τίποτε, δεν μας θέλει κανείς».
10)Έχουν συμπληρωθεί πέντε χρόνια από τον πυρηνικό όλεθρο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου 2011. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προβεί σε νέες ρυθμίσεις της εγχώριας αγοράς ενέργειας με χρονικό ορίζοντα το 2030.
Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων αυτών έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα περί τις 130 νέες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Πολλές από αυτές επιχειρούν να προσελκύσουν πελάτες με προσφορές για «πράσινη ενέργεια». Εξάλλου η πλειονότητα των πολιτών απορρίπτει την παραγωγή ηλεκτρισμού με πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.