1) Μπορεί το θέμα να τέθηκε στο τραπέζι από τα πιο επίσημα χείλη (Γερούν Ντάισελμπλουμ) η πρόοδος όμως μόνο εμφανής δεν είναι. Ο λόγος για το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνση του, ένα πολύσύνθετο θέμα που εξαρτάται από τις διαφορετικές απόψεις των Θεσμών, την έκβαση της αξιολόγησης, τις διεθνείς εξελίξεις και το προσφυγικό...ακόμα και από την πολιτική συγκυρία στην Γερμανία.
Συνδέοντας τα κομμάτια του παζλ, το ΔΝΤ παραμένει πιστό στην άποψη του για σημαντική ελάφρυνση, στοιχείο μεταξύ άλλων, που θα του επιτρέψει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδοτικά. Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και άλλοι ευρωπαϊοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την διευθέτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος, η Γερμανία όμως (που επιθυμεί φυσικά την συμμετοχή του Ταμείου) ρίχνει χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών. Ενδεικτική ήταν άλλωστε η άμεση τοποθέτηση σε όλα αυτά του ισχυρού άντρα της γερμανικής οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει επιχειρήματα για να πείσει γερμανούς βουλευτές και πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση. Επισήμανε δε πως δεν υπάρχει πραγματικά μεγάλο πρόβλημα πριν το 2025 και το ζήτημα θεωρείται περίσσότερο "γοήτρου".
Παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις διαβλέποντας την δυσκολία μεν να περάσουν όλα τα δύσκολα αιτήματα των δανειστών σε αυτήν την φάση, αλλά την ανάγκη δε να "ολοκληρωθεί" η διαβούλευση και να περάσει σε άλλη "φάση" τονίζουν πως η λύση θα βρεθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας εκτίμησε πως στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στις 15 Απριλίου δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Εκεί, αναμένεται να διευθετηθεί και μεγάλο μέρος των κινήσεων για λογαριασμό του Ταμείου.
2)Η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα καθήσουν σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρά το γεγονός πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωναν το βράδυ της Παρασκευής πως "είναι εφικτό η αξιολόγηση να κλείσει ως τις 25 Μαρτίου, ίσως όμως και νωρίτερα".
Στις διαπραγματεύσεις της Κυριακής οι Θεσμοί παρέμειναν αμετακίνητοι στην αρχική τους πρόταση για μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου κάτω των 9.550 ευρώ και την ελληνική πλευρά να δίνει μάχη για να μην περάσει η πρόταση των δανειστών.
Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρέπει να "ψαλιδιστεί" το αφορολόγητο όριο, καθώς και οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Όπως ανέφερε κορυφαία κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων της Κυριακής "εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100-200 ευρώ θα είναι επιτυχία".
Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη δική της πρόταση για το φορολογικό, η οποία όμως δεν φάνηκε να συγκινεί τους θεσμούς. Η ελληνική πρόταση προέβλεπε διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 9.550 ευρώ, σε συνδυασμό με κάποιες "χειρουργικής φύσεως" αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές.
3)Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον υλική βοήθεια από τα κράτη-μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις 3 Δεκεμβρίου, και από τότε 13 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία έχουν αποστείλει βοήθεια, προσφέροντας πάνω από 87.000 αντικείμενα, όπως κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές, κρεβάτια και στρώματα. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ολλανδία παρέδωσε 12 μίνι βαν και 90 γεννήτριες, το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 1.000 σκηνές και η Γαλλία τέσσερα κοντέινερ υγιεινής, 12 κοντέινερ στέγασης και 5.000 μπιτόνια.
Επιπρόσθετα, όπως ανακοινώθηκε, μόλις σήμερα, το Λουξεμβούργο έκανε μια επιπλέον προσφορά βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων 30 γεννήτριων, 750 στρωμάτων κρεβατιών, 300 καθισμάτων, 1.000 μπιτονιών, 5.000 μαξιλαριών και 500 κουκετών. Αυτή την εβδομάδα η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία και η Σουηδία αναμένεται να αποστείλουν πρόσθετη βοήθεια.
4)Με τροπολογία που θα ενταχθεί στον πτωχευτικό νόμο, θα διαγράφονται εντός τριετίας τα χρέη των εμπόρων που έχουν κηρύξει πτώχευση και η περιουσία τους ρευστοποιήθηκε. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται τώρα σε όσους κατέθεσαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, ή θα καταθέσουν μελλοντικά. Με τη νέα ρύθμιση θα ισχύσει και για τους πτωχεύσαντες πριν από το 2016, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε όσους απέτυχαν παλαιότερα κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Οι αλλαγές στον πτωχευτικό νόμο θα συνδυαστούν με την αναμόρφωση του "νόμου Δένδια", που αφορά τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τα οποίοα ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ.
Η τροποποίηση των διατάξεων κκρίνεται επιβεβλημένη, καθώς η πτώχευση αποτελεί αποτελεί τώρα μακρά και πολυετή διαδικασία χωρίς τέλος, με εγγραφή των εμπόρων στον Τειρεσία και στέρηση της φορολογικής τους ενημερότητας, που καθιστά απαγορευτική την ανάληψη νέας επαγγελματικής δράσης.
5)Σύμφωνα με την ως τώρα συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών, 44.532 πρόσφυγες βρίσκονται μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια, με τον μεγαλύτερο αριθμό να διαμένει στη βόρεια Ελλάδα (23.042).
Στα νησιά κατεγράφησαν 9.264 άτομα, με το κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (5.830) και στη Χίο (2.149), ενώ ως τις 8.00 το πρωί σημειώθηκαν 1.255 νέες αφίξεις.
Στην Αττική διαμένουν 11.131 άτομα (στο Ελληνικό 4.166, στο λιμάνι του Πειραιά 3.381, στο Σχιστό 2.000) και στην Κεντρική Ελλάδα 1.095.
6)Τα αποτελέσματα της κάλπης σε πέντε κρίσιμες αμερικανικές πολιτείες αναμένουν πολιτικοί αναλυτές με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή «Σούπερ Τρίτη» , η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη του υποψηφίου που θα λάβει το χρίσμα για τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και για τους Δημοκρατικούς.
Πέντε μεγάλες πολιτείες (Φλόριντα, Ιλινόι, Μισούρι, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα) ψηφίζουν σήμερα για τις προκριματικές εκλογές μία ημέρα που αποκαλείται «Σούπερ Τρίτη», λόγω πολλών ψηφοφοριών και της σημασίας τους.
Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, μπορεί να είχε δύο ήττες στη φαρέτρα του - στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ και στην Ουάσινγκτον - όμως ο Αμερικανός Μίδας, Ντόναλντ Τραμπ, εξακολουθεί να έχει προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Στο Ουαϊόμινγκ, ο πανύψηλος γερουσιαστής του Τέξας και ο ισχυρότερος αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τεντ Κρουζ έλαβε εννέα από τους συνολικά 12 εκλέκτορες αποσπώντας το 66% των ψήφων. Ο Κρουζ άφησε πίσω τον γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο (19,5%) αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ (7,2%).
7)Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η εντολή του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία. Χθες, Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου στη Συρία.
Ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αποσύρονται από τη Συρία, αφού εκπλήρωσαν τους «βασικούς τους στόχους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Το Κρεμλίνο αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «οι πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της διαδικασίας για την πολιτική διευθέτηση της συριακής σύρραξης και διατύπωσαν την υποστήριξή τους προς τις συνομιλίες που αρχίζουν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».
Ο Λευκός Οίκος σημειώνει ότι Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν και το θέμα της Ουκρανίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εκφράζει την ανάγκη για συντονισμό ανάμεσα στις ρωσικές και τις αυτονομισιτκές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.
8)Κυκλοφόρησαν οι πρώτες ηλεκτρονικές ταυτότητες αυτοκινήτων στην πόλη του Σενζέν στη νότια Κίνα, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να επιτρέψει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο όλων των οχημάτων.
Σε πρώτη φάση εκδόθηκαν ταυτότητες για 200.000 οχήματα, για οκτώ διαφορετικούς τύπους οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων φορτηγών, οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων υλικών και σχολικών λεωφορείων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η CASC (China Aerospace Science and Industry Corp).
Εάν το πρόγραμμα θεωρηθεί επιτυχές, τότε η μέθοδος αυτή θα επεκταθεί και σε όλα τα ΙΧ στην πόλη, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση. Σημειώνεται πως στο παρελθόν η κυβέρνηση είχε προβεί σε δοκιμές πειραματικών προγραμμάτων στο Σενζέν πριν τα επεκτείνει και στην υπόλοιπη χώρα.
9)Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) Ομάρ αλ-Σισάνι, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά σε αμερικανική αεροπορική επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Συρία, πέθανε, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι ειδήσεων CNN, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους που διατήρησαν την ανωνυμία τους.
Ο Σισάνι, επίσης γνωστός και ως Ομάρ ο Τσετσένος, κατείχε σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο τη θέση «υπουργού πολέμου» στο ΙΚ. Στοχοποιήθηκε κοντά στο χωριό αλ-Σαντάντι στη Συρία, είπαν στο Ρόιτερς αμερικανοί αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα. Ο Σισάνι τραυματίστηκε βαριά αλλά δεν σκοτώθηκε και είχε μεταφερθεί στη βάση επιχειρήσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα για περίθαλψη, είπε την περασμένη εβδομάδα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
10)Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης και της Ρωσίας προκειμένου να εξερευνήσουν τον κόκκινο πλανήτη.
Η ΝΑSA εδώ και χρόνια “ξεσκονίζει” άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και ειδικά στον Άρη, με σκοπό να απαντηθεί ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της εποχής των διαστημικών ταξιδιών: Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;
Μέσα στην εβδομάδα, και στο πλαίσιο του προγράμματος ExoMars, θα εκτοξευθεί ένα διαστημόπλοιο με προορισμό τον Άρη σε μια αποστολή η οποία οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα δώσει απαντήσεις στα θεμελιώδη αυτά ερωτήματα.