Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1)  Οι περικοπές στις συντάξεις, οι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου, καθώς και η αύξηση των έμμεσων φόρων, αποτελούν τις πρώτες και βασικές «επιλογές» σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών. Στο τεχνικό κείμενο του τρίτου μνημονίου περιγράφεται αναλυτικά η λειτουργία του «κόφτη» και οι διαδικασίες που υποχρεούται να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση, αν και εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Οι Θεσμοί εκτιμούν ότι οι περικοπές στις συντάξεις, οι επιπρόσθετοι φόροι αλλά και οι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου αποτελούν τα κατάλληλα μέτρα, καθώς θα έχουν άμεσα αποτελέσματα και θα καταστήσουν αποδοτικό τον περιβόητο «κόφτη».  Μάλιστα στο τεχνικό κείμενο του Μνημονίου, καθορίζονται κατά περίπτωση τα ποσοστά απόδοσης των περικοπών (σε καθαρή και μεικτή δημοσιονομική βάση), εφόσον χρειαστεί να τεθεί σε λειτουργία ο αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών.

Ειδικότερα για τις συντάξεις η συμφωνία Θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι αποτελεί το πιο αποδοτικό μέτρο, με θετική επίπτωση για την είσπραξη εσόδων που υπολογίζεται στο 85%. Υψηλό είναι και το ποσοστό απόδοσης που προβλέπεται για την έμμεση φορολογία σε αγαθά και υπηρεσίες, που φτάνει στο 80,7%, ενώ σε ότι αφορά στην  μείωση μισθών στο Δημόσιο, εκτιμάται ότι το «όφελος» θα αγγίζει το 55%.

2)Μετά την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου είχε συναντήσεις σε καλό κλίμα με αξιωματούχους και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επενδύσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στα δυσεπίλυτα προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Η επιστροφή στην καθημερινότητα δε θα διαρκέσει για πολύ, αφού ο πρωθυπουργός αναχωρεί και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στη Βαρσοβία, παρουσία των αρχηγών κρατών των μελών του Οργανισμού.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα την ώρα που η πρωτεύουσα έχει παραλύσει από τις απεργίες των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς κατά της ιδιωτικοποίησης των φορέων τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τις παραδοχές του Τ. Γκαλμπρέιθ περί ύπαρξης PLAN B και επιστροφής στην δραχμή από την κυβέρνηση το 2015, και την ίδια στιγμή οι δανειστές πιέζουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρήσει άμεσα την επόμενη αξιολόγηση στην οποία περιλαμβάνονται οι εργασιακές σχέσεις και οι κρυφές ρυθμίσεις για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ο Ιούλιος αναμένεται να είναι «καυτός» για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει τις επόμενες 20 ημέρες πύρινα μέτωπα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

3)Σφίγγει η θηλιά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Η κυβέρνηση ξεκινά εισπρακτικό σαφάρι, υπό την απειλή κατασχέσεων, προκειμένου να εισρεύσει ρευστό στα κρατικά ταμεία και να αποτραπεί η ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» μισθών και συντάξεων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας είναι να εισπράξουν από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς ακινήτων περίπου 5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, με στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ.

4) Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2016, σε μόλις τέσσερις δόσεις. Αυτό έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο σύστημα τον Σεπτέμβριο και η καταβολή της πρώτης δόσης θα αρχίσει από το τέλος του ίδιου μήνα.

Η κυβέρνηση καταργεί τις έξι μηνιαίες, ή τρεις διμηνιαίες δόσεις που ίσχυαν για τον ΕΝΦΙΑ, με στόχο όπως διαφαίνεται, να εισπράξει νωρίτερα τα χρήματα που έχουν υπολογιστεί. «Η είναι η αγωνία που έχουμε, να τελειώσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Αύγουστο, ώστε να έχουμε μετά μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο κ.Αλεξιάδης στο ραδιόφωνο του Real FM.

5)Σχέδια για νέες μειώσεις θέσεων εργασίας και περικοπών στα μπόνους επεξεργάζονται οι διοικήσεις των τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως απόρροια της απόφασης της χώρας να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ορισμένοι τραπεζίτες, μάλιστα, δεν θα είναι καν τόσο τυχεροί καθώς ο νέος γύρος απολύσεων στο Λονδίνο θα έρθει πιθανόν από το Σεπτέμβριο.

«Τα χαμηλότερα έσοδα και η μικρότερη κερδοφορία σημαίνει χαμηλότερα μπόνους» επεσήμανε ο Douglas Flint, πρόεδρος της HSBC Holdings σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε αν η απόφαση για Brexit θα «κόψει» τις επιπλέον παροχές των τραπεζιτών στο Λονδίνο.

Η ψηφοφορία για έξοδο από την Ε.Ε έχει ήδη οδηγήσει σε αναταράξεις στις αγορές και μπορεί να θέσει σοβαρό πρόβλημα στις επενδύσεις, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η Deutsche Bank, η Barclays και η Credit Suisse που βρίσκονται στα μισά μιας δραματικής αναδιοργάνωσης.

6) Σοκ και οργή έχει προκαλέσει στη κοινή γνώμη της Βρετανίας η έκθεση-κόλαφος του Τζον Σίλκοτ, προέδρου της Επιτροπής για την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στο Ιράκ το 2003. Στην έκθεσή του ο κ.Σίλκοτ υποστηρίζει ότι ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, είπε συνειδητά ψέματα στο βρετανικό λαό για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε ο Σαντάμ Χουσείν και οδήγησε την χώρα στον πόλεμο κατά του Ιράκ, χωρίς σχέδιο, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

7)Ο αντίκτυπος από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει στην οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας, ενός εκ των βασικότερων εμπορικών της εταίρων, μεταξύ 0,1 και 0,2 της μονάδας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστιάν Εκέρ.

«Μια πτώση στην ανάπτυξη και τη δραστηριότητα στη Βρετανία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις της τάξης της 0,1 με 0,2 μονάδας του ΑΕΠ», δήλωσε ο Εκέρ στον τηλεοπτικό σταθμό LCP. Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, σε ποια περίοδο αφορά αυτό.

8)Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η JPMorgan, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να αναγκαστεί να μεταφέρει χιλιάδες εργαζόμενους από τη Βρετανία, αν η χώρα χάσει το αυτόματο δικαίωμα να πουλά χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο Jamie Dimon.

9) Στα… ύψη φτάνει η δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην Huawei και την Samsung Electonics. Όπως μεταδίδει το Reuters η κινεζική εταιρία κατέθεσε μήνυση κατά της Samsung, κατηγορώντας την για καταπάτηση πατέντας σε Smartphone της.

Προς το παρόν δεν έχουν «διαρρεύσει» περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με το ποσό που διεκδικεί η Huawei αλλά και τον χρόνο κατάθεσης της μήνυσης. Να θυμίσουμε ότι μόλις τον Μάιο η κινεζική εταιρία είχε καταθέσει μήνυση κατά της Samsung σε ΗΠΑ και Κίνα, ζητώντας αποζημίωση για smartphones με τεχνολογία τέταρτης γενιάς και λογισμικό διεπαφής.

10)  Σε «αρνητικό» από «σταθερό» υποβάθμισε η Standard & Poor’s το outlook της Αυστραλίας, ενώ παράλληλα προειδοποίησε με πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&P «το της 2ας Ιουλίου ίσως αποδυνάμωσε την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες, την επιτυχία ή όχι της ικανότητας της νέας κυβέρνησης να ψηφίσει μέτρα για τα έσοδα και τις δαπάνες στη Βουλή».