Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


Το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, η νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, ο συνομιλίες Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

1.  Ενώπιον του πιο σημαντικού εθνικού διλήμματος βρίσκονται σήμερα 46,5 εκατομμύρια Βρετανοί ψηφοφόροι, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αποχώρηση από αυτή. Πρόκειται για απόφαση υψίστης σημασίας τόσο για το βρετανικό νησί, όσο φυσικά και για το οικοδόμημα της ΕΕ, που αναμένεται να ταρακουνηθεί συθέμελα σε περίπτωση Brexit…

Ολος ο πλανήτης έχει στρέψει σήμερα το βλέμμα του στην Βρετανία, εκεί όπου από τις 7:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες και άρχισε χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος που θα ολοκληρωθεί στις 22:00. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αναμένεται να κάνει την πρώτη επίσημη τοποθέτηση επί του αποτελέσματος τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ θα ακολουθήσει κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Βρετανίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επεξεργαστεί και τα δύο σενάρια (Bremain, Brexit) και τους τρόπους με τους οποίους η ευρωπαϊκή κοινότητα θα αντιδράσει. Βεβαίως άπαντες στην ΕΕ απεύχονται επικράτηση του Brexit, φοβούμενοι τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει, κάτι που ασπάζονται και λοιπές ισχυρές οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.

2. Σε κατάσταση… συναγερμού βρίσκεται η Ευρώπη και οι υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόψει της σημερινού δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Αργά το βράδυ, μόλις κλείσουν οι κάλπες στη Βρετανία, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια μίνι σύνοδος «κορυφής» όπου θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο επικεφαλής της προεδρεύουσας χώρας και ο πρόεδρος  του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.  Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών θα εκτιμήσουν τα πρώτα δεδομένα, αναφορικά με το δημοψήφισμα στη Βρετανία και θα εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση ανεξαρτήτως αποτελέσματος.  Πάντως σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, τότε στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα, θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις προκειμένου οι επτά παραχωρήσεις του Φεβρουαρίου προς τους Βρετανούς θν περάσουν στο κοινοτικό δίκαιο.

3. Σε κατάσταση… συναγερμού βρίσκεται η Ευρώπη και οι υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενόψει της σημερινού δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Αργά το βράδυ, μόλις κλείσουν οι κάλπες στη Βρετανία, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια μίνι σύνοδος «κορυφής» όπου θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο επικεφαλής της προεδρεύουσας χώρας και ο πρόεδρος  του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.  Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών θα εκτιμήσουν τα πρώτα δεδομένα, αναφορικά με το δημοψήφισμα στη Βρετανία και θα εκδώσουν μια κοινή ανακοίνωση ανεξαρτήτως αποτελέσματος.  Πάντως σε κάθε περίπτωση οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Αν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, τότε στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα, θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις προκειμένου οι επτά παραχωρήσεις του Φεβρουαρίου προς τους Βρετανούς θν περάσουν στο κοινοτικό δίκαιο.

4. Οι οικονομικοί ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών παγκόσμια, οι οποίες είναι γνωστές συλλογικά ως ομάδα G7, θα εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν όπου θα τονίζουν την ετοιμότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ηρεμήσουν τις αγορές εάν η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι οικονομικές αρχές των G7 διαπραγματεύονται μια πρόταση κειμένου το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μόλις αρχίσει να διαφαίνεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί σήμερα, είπαν αξιωματούχοι που διατήρησαν το καθεστώς της ανωνυμίας των. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο μπορεί επίσης να εκδώσει μια δήλωση ξεχωριστά για να προλάβει το ενδεχόμενο πρόκλησης υπερβολικής ανόδου του γιεν σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει, είπαν οι αξιωματούχοι.



5. Κλιμάκωση των πιέσεων προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης με αιχμή του δόρατος τον εκλογικό νόμο και περαιτέρω απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας είναι οι δύο βασικοί στόχοι του Αλέξη Τσίπρα για τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που συνεχίζεται σήμερα, μετά το διάλειμμα του Στρασβούργου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι με την πρόταση για την απλή αναλογική και παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση για ευρείες συναινέσεις, κατέστη εφικτό για πρώτη φορά να διεμβολιστεί το αντιπολιτευτικό μπλοκ, το οποίο έχει συσπειρώσει γύρων του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας. Και αυτό, διότι όπως σημειώνει στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, «η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι η μόνη πολιτική δύναμη που επιμένει στη διατήρηση των ενισχυμένων εκλογικών συστημάτων των τελευταίων 40 ετών, τα οποία οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο».

6.  Μειωμένους μισθούς και συντάξεις θα δουν εκατομμύρια πολίτες λόγω του υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με βάση τις νέες κλίμακες. Στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους μισθούς και τις συντάξεις, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% θα ισχύει για ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό της ετήσιας έκπτωσης φόρου μειώνεται από τις 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 1.900 ευρώ για όσους έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα. Για όσους έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα η ανώτατη ετήσια έκπτωση φόρου παραμένει στις 2.100 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ανώτατο ποσό της έκπτωσης φόρου θα παρέχεται σε όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν ετήσιες αποδοχές μέχρι 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύποο, πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ πάνω από τις 30.000 και μέχρι τις 40.000 ευρώ θα ισχύει συντελεστής φόρου 37%. Στο υπερβάλλον των 40.000 ευρώ τμήμα του ετησίου εισοδήματος θα επιβάλλεται συντελεστής φόρου 45%. Η έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ πρόσθετο εισόδημα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

7. Με διάθεση για επιστροφή της ατζέντας στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας προσέρχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η αρνητική στάση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο είναι δεδομένη, καθώς στη Συγγρού συνεχίζουν να κάνουν λόγο για παραδοχή ήττας στις επόμενες εκλογές από την πλευρά του πρωθυπουργού με το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και την κατάργηση του μπόνους. Την ίδια ώρα όσον αφορά στη θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με επί της αρχής θετική στάση, καθώς σε ανύποπτο χρόνο τον Ιανουάριο ο ίδιος είχε θέσει το θέμα της ανάγκης για αναθεώρηση, αλλά και με κόκκινες γραμμές όπως την αλλαγή του άρθρου για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ωστόσο, την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως δεν θα μείνει μονάχα στην ουσία των θεσμικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, αλλά θα επιχειρήσει να ανοίξει την ατζέντα στα μείζονα προβλήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης αλλά και της εκ προοιμίου, όπως προεξοφλούν στη Συγγρού, αποτυχίας της συμφωνίας με τους εταίρους που σύναψε το Μαξίμου. Με τον τρόπο αυτό στη Συγγρού σημειώνουν σκωπτικά πως "ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στο Μαξίμου με τις θέσεις των «53+», καθώς η ίδια η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει τις θεσμικές πρωτοβουλίες «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και ζητά την ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

8. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή της έχει δεσμευτεί στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO, μόλις μερικές ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της τάχθηκε εναντίον «λεονταρισμών» που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία. Η Μέρκελ είπε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε πως βλέπει «νέες απειλές» για την Ευρώπη και είναι αποφασισμένο τόσο να αυξήσει τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες, όσο και να ενισχύσει τη νατοϊκή συμμαχία. Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία «στο σύνολό της συμφώνησε με την απόφαση του NATO», η οποία προβλέπει ότι «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαθέσουμε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες», είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

9. «Βόμβες» έριξε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι δική του θέση να σχολιάσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν καθοριστεί και υπογράμμισε πως η Αθήνα θα πρέπει να πορευθεί στον συμφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη σχολιάζει το κόστος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Τσίπρα, της περιόδου του Γιάννη Βαρουφάκη, το οποίο εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ. Ο ίδιος τονίζει ότι: «Υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου η ιδιοκτησία του προγράμματος και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι παντού ισχυρή όπως το βλέπει ο υπουργός Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος, και ο πρωθυπουργός. Τις ιδιωτικοποιήσεις δεν τις υποστηρίζουν πολλοί. Φαίνεται στις δημόσιες δηλώσεις υπουργών που δεν είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις δηλώσεις της Αθήνας ότι επιθυμεί χαμηλότερο στόχο ανέφερε: «Η διάρκεια δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά για να φτάσουμε σε τέτοια πλεονάσματα το 2018 ήταν θεμέλιος λίθος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό. Απλά είπα ότι δεν περιμένω αυτό να αλλάξει, γιατί θυμάμαι πολύ καλά τις δύσκολες αυτές διαπραγματεύσεις. Και δεν βλέπω καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει αυτό. Επίσης, σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι είναι δεσμευμένη σε αυτό, γιατί θέλει να είναι αξιόπιστη και προσηλωμένη στην συμφωνία. Ίσως γι' αυτό να θεωρείτε ότι εγώ εμφανίζομαι μη ευέλικτος. Απλώς βλέπω τι δηλώνεται και τι πολιτικά έχει συμφωνηθεί και τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση. Και δεν βλέπω καμία κίνηση απομάκρυνσης από αυτό. Ούτε από την ελληνική κυβέρνηση».

10. Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν χθες να διατεθούν 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια (970,6 εκατομμύρια ευρώ) σε νέα χρηματοδότηση για την καταπολέμηση του ιού Ζίκα, είπε ο βουλευτής Χαλ Ρότζερς. Ο Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων της Βουλής, είπε ότι η χρηματοδότηση αφορά τα οικονομικά έτη 2016 και 2017. Πρόσθεσε επίσης πως ελπίζει ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν στις επόμενες δύο μέρες. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια (1,68 δις ευρώ).