Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


Η πολύνεκρη επίθεση το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μαρινόπουλος, οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα, τα σχέδια Τσίπρα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

1. Ο τρόμος ξυπνά και πάλι στην Τουρκία με νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα 36 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 147 να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ. Νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά, ενώ σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ οι ενδείξεις δείχνουν το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη. Οι πληροφορίες ωστόσο παραμένουν συγκεχυμένες καθώς αρχικά οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, λίγο αργότερα ωστόσο, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας, μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας δράστης άνοιξε πυρ στο χώρο των αναχωρήσεων με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν και μετά και οι τρεις δράστες ανατινάχτηκαν μέσα ή κοντά στην αίθουσα αφίξεων, στο χαμηλότερο επίπεδο του αεροδρομίου.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk ενώ σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 4 ένοπλοι προσπάθησαν να διαφυγουν μετά τις εκρήξεις απο τον τερματικό σταθμό.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος αυτόπτη μάρτυρα ένας αστυνομικός πάλεψε με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

 

2.  Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε χωρίς να προκύψει ενεργοποίηση του άρθρου 50 για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο οι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν αυστηρό χρονοδιάγραμμα προς τους Βρετανούς, να εκκινήσουν τις διαδικασίες αποχώρησης το συντομότερο δυνατόν. «Η διαδικασία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν μπορεί να πάρει μήνες. Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επισημαίνοντας σ’ αυστηρό ύφος ότι «δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση μέχρι να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Κατανοούμε ότι η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να θέλει χρόνο για περισυλλογή. Αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς γίνεται αυτοί που θέλουν να φύγουν να μην είναι σε θέση να μας που τι θέλουν να κάνουν, να μην έχουν συγκεκριμένο σχέδιο. Πιστεύω ότι το αίτημα θα γίνει από την επόμενη βρετανική κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που σημείωσε ότι «κατανοούμε ότι πρέπει να επιτρέψουμε κάποιο περιθώριο χρόνου για να γίνουν οι αναγκαίες διεργασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώσαμε ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, είναι η βρετανική κυβέρνηση που θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες. Αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο θα πρέπει αναγκαστικά να περιμένουμε, δεν είναι το καλύτερο, αλλά είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε από νομική άποψη».

3. Σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά προκαλεί η «περιπέτεια» της εταιρίας Μαρινόπουλος Α.Ε, η οποία κατάθεσε χθες αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η εν λόγω εταιρία διατηρεί άρρηκτη επαγγελματική σχέση με χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις και παραγωγούς (υπολογίζονται άνω των 2.000) και ως εκ τούτου υπάρχει έντονη ανησυχία για… διασπορά της κρίσης και «ντόμινο» δυσάρεστων εξελίξεων στην αγορά. Η Μαρινόπουλος Α.Ε βρίσκεται σε δυσχερή θέση και επί της ουσίας «εξαναγκάστηκε» να προχωρήσει στην αίτηση υπαγωγή στο άρθρο 99, προκειμένου να εξασφαλίσει έστω και προσωρινά προστασία από τους πιστωτές. Το deal με τον Σκλαβενίτη έμεινε επί της ουσίας στα σκαριά και πλέον με τα χρέη να φτάνουν κοντά στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, η υπαγωήη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία και τους φόβους τους, ότι η «περιπέτεια» της Μαρινόπουλος Α.Ε θα συμπαρασύρει και άλλες επιχειρήσεις και παραγωγούς που έχουν επαγγελματική σχέση «εξάρτησης», με συνέπεια να δρομολογηθεί ένα «ντόμινο» εξελίξεων με ανυπολόγιστο αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στον κλάδο των τροφίμων.

4. Σε δύο βασικά σημεία επέλεξε να σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να περάσει και τα μηνύματά του για το New Deal που προδοκά να φέρει στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία. Το κλίμα στο ΕΛΚ στον απόηχο του Brexit ήταν ιδιαίτερα βαρύ, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις. Ωστόσο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να σταθεί σε δύο βασικά σημεία, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση του βρετανικού λαού «είναι ευθύνη των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της Ένωσης». Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος την πρόταση της ΝΔ, η οποία αποκτά πρόσθετο ειδικό βάρος μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις της Βρετανίας, για μία νέα Συμφωνία της Ευρώπης με όλους τους πολίτες της. Τούτων δοθέντων, τόνισε πως η Ευρώπη οφείλει να ακούσει τις ανησυχίες των πολιτών για τη διαρκή μείωση των εισοδημάτων τους και την ύφεση που πλανάται πάνω από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς επίσης ότι δεν πρέπει οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις να αφήσουν περιθώριο στο λαϊκισμό να κερδίσει και άλλο έδαφος. Για το τελευταίο μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την περίπτωση των ισπανικών εκλογών και τη νίκη του Μαριάνο Ραχόι, τονίζοντας ότι «το αποτέλεσμα απέδειξε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες».

5. Σάρκα και οστά επιχειρούν να δώσουν ευρωπαίοι ηγέτες χωρών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο σχέδιο για «άξονα του Νότου» με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit. Θετικό πρόσημο δίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, εστιάζοντας στην κοινή γραμμή που φαίνεται πως διαμορφώνεται μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού νότου απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας που, όπως τονίζουν, οδήγησαν την ΕΕ στο αδιέξοδο του Brexit. Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων και η αντίθεση στο Βερολίνο αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο στόχο. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι συμμαχίες που είχαν ξεκινήσει να χτίζονται από το 2015 πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών και ενώ παιζόταν το θρίλερ του Grexit, πλέον περνούν στο επόμενο στάδιο μίας πιο συμπαγούς οντότητας εντός της ΕΕ με κοινή στόχευση την αλλαγή ρότας προς την ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την κοινωνική πολιτική για τη διάσωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ενδεικτικά, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο Brexit έκανε λόγο για «σοκ ιστορικών διαστάσεων», τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι «τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση».

6. Να αναλάβουν πρωτοβουλία για να αποτρέψουν τυχόν νέα ξενοφοβικά επεισόδια και να προσάγουν στη δικαιοσύνη τους δράστες, κάλεσε σήμερα τις βρετανικές αρχές ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας αλλά και οι εκπρόσωποι των Πολωνών μεταναστών στη χώρα έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες μετά τα εγκλήματα μίσους, προφανώς με ρατσιστικά κίνητρα, που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την αποχώρηση από την ΕΕ. Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική περίοδο. Ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τόνισε σε μια ανακοίνωσή του ότι ανησυχεί βαθιά από τις αναφορές για κακομεταχείριση και προσβολή των μειονοτήτων και των αλλοδαπών στη Βρετανία. «Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι παντελώς, πλήρως και κατηγορηματικά απαράδεκτοι, όποιες και αν είναι οι περιστάσεις», τόνισε.

7. Αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης, με την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά και ειδικών δυνάμεων της Δύσης, κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο το οποίο είχε υπό τον έλεγχό του το Ισλαμικό Κράτος, κοντά στη στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Μπουκαμάλ, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ιράκ. Ήδη οι αντάρτικες δυνάμεις συγκρούονται με με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν ειδικές δυνάμεις της Δύσης, ενώ αεροπορική υποστήριξη στα χερσαία τμήματα παρέχει η αμερικανική αεροπορία.

8. Την εκτίμηση ότι το Brexit θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Κύπρο έκανε ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου και γνωστός αμερικανός επιχειρηματίας, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Τράπεζας και το Harvard Club of Cyprus. Σύμφωνα με τον Ρος η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί από το Brexit, προσελκύοντας εταιρείες που θα ήθελαν να μην έχουν την έδρα τους τη Βρετανία. Πρέπει η Κύπρος να κινηθεί άμεσα διαφορετικά θα «κερδίσουν» την κούρσα άλλες χώρες, είπε. Ο γνωστός αμερικανός επιχειρηματίας πρότεινε στις κυπριακές Αρχές να υιοθετήσουν ακόμη πιο ανοικτές πολιτικές, προκειμένου να προσελκύσουν εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που σκέφτονται να μεταφέρουν εργασίες ή τις έδρες από το Λονδίνο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

9. Την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον θα δεχτεί σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Στέρτζον θα υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το Brexit, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μέσω Twitter. Η συνάντηση θα διεξαχθεί στην Επιτροπή στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας). H Στρέτζον αναμένεται επίσης να συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

10. Επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απέναντι στις χώρες της Ευρώπης που δίνουν δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα, χαρακτηρίζοντας αυτή την τακτική «λάθος δρόμος» καθώς έτσι η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο Σούλτς επέκρινε επίσης τους Ευρωπαίους υπερθενικιστές, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι πολιτεύονται με ρατσιστικά συνθήματα.
Σχετικά με το δημοψήφισμα στη Βρετανία ο Σουλτς δήλωσε ότι θα επιθυμούσε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα αν και όπως είπε το αποτέλεσμα της εξόδου από την Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις