Πολιτική

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας


1)  Μια αχτίδα φωτός στο «τούνελ» που έχει εισέλθει η αλυσίδα σουπερμάρκετ «Μαρινόπουλος» προσφέρει ο όμιλος Σκλαβενίτη. Ο τελευταίος με επιστολή του εκφράζει επίσημα και δημόσια το ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στο εγχείρημα διάσωσης της «Μαρινόπουλος», με βάση το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η εν λόγω επιστολή απεστάλη χθες στην «Μαρινόπουλος» και θα παρουσιαστεί σήμερα από τους δικηγόρους της εταιρείας, κατά τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο, της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και για προστασία από τους πιστωτές.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη είναι ξεκάθαρος αναφορικά με τις προϋποθέσεις που επιθυμεί να τηρηθούν, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση διάσωσης της «Μαρινόπουλος, με βάση πάντα το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες.  Επί της ουσίας ο όμιλος Σκλαβενίτη ζητάει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τις τράπεζες, που θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση δανείων και περαιτέρω χρηματοδότηση του «Μαρινόπουλου». Οι πληροφορίες του Sofokleousin.gr αναφέρουν ότι οι τράπεζες επιδεικνύουν συναινετική διάθεση και μάλιστα υπόσχονται ότι θα διευκολύνουν με κάθε τρόπο, προσφέροντας  χαμηλότοκη χρηματοδότηση. 

Επιπρόσθετα ο όμιλος Σκλαβενίτη θέτει ως προϋπόθεση στη διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence), θέλοντας να αποσαφηνίσει μ’ αυτόν τον τρόπο, αν τα χρέη που εμφανίζονται είναι τα πραγματικά και δεν υπάρχουν και άλλα καλά «κρυμμένα».  

Παράλληλα ζητάει εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τυχόν εξ αυτών απορρέουσες ρυθμίσεις, την διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος, ενώ επισημαίνει στην επιστολή ότι η συμμετοχή του ομίλου Σκλαβενίτη, θα εξαρτηθεί και από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης.

2) Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στο πολυήμερο ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Κίνα. Ο Αλέξης Τσίπρας, που αναχωρεί το απόγευμα για το Πεκίνο, θα ψάξει για νέες κινεζικές επενδύσεις- όπως έγινε στην περίπτωση της Cosco για το λιμάνι Πειραιά-και παίρνει μαζί του σχεδόν το μισό υπουργικό Συμβούλιο…

Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκη, Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, τους αναπληρωτές υπουργούς για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, καθώς και τον ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γεώργιο Τσίπρα.  Κύρια επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα, που είδε με ικανοποιήσει χθες να κλείνει με θετικό τρόπο το κεφάλαιο Cosco-OΛΠ, είναι η επέκταση της παρουσίας των Κινέζων στον Πειραιά και η σύναψη νέων συμφωνιών στο τομέα των μεταφορών και των υποδομών.

3) Μετά από μία έντονη και συγκρουσιακή συζήτηση στη Βουλή, υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στη Cosco. Υπέρ ψήφισαν 223 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, ενώ κατά ψήφισαν 25 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Ο εν λόγω κυρωτικός νόμος περιλαμβάνει και τις νομοτεχνικές ρυθμίσεις της… τελευταίας στιγμής τις οποίες έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η Cosco, όπου κατήγγειλε μονομερείς αλλαγές στη συμφωνία και απειλούσε ακόμα και αποχώρηση από τον ΟΛΠ…

4)Αλλαγές έρχονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και από ευνοϊκή ρύθμιση γίνεται αυστηρότερη. Από σήμερα ορισμένοι υπόχρεοι να κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση αν δεν προσέξουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο αν δεν εξοφλήσουν τις νέες οφειλές τους εντός 15 ημερών.

Αν τεθούν εκτός ρύθμισης, η εφορία θα διεκδικήσει το ανεξόφλητο υπόλοιπο των ρυθμισμένων έως 100 δόσεις οφειλών, εφαρμόζοντας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις καταθέσεων.

Παλαιότερα, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, είχαν τρίμηνη προθεσμία στη διάθεσή τους για να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, τόσο τις ατομικές όσο και αυτές για τις οποίες είχαν ευθύνη καταβολής.

5) Σήμερα είναι η σειρά των συνταξιούχων του Δημοσίου να παραλάβουν «κουτσουρεμένες» τις συντάξεις του. Οι περικοπές στο μέρισμα τους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων θα ξεκινούν από το 11% και θα φτάνουν κλιμακωτά έως και το 63%. Για την πλειοψηφία των δικαιούχων, που υπολογίζονται στους 200.000 συνταξιούχους, οι μειώσεις θα έχουν τις εξής κλίμακες: 11%, 12%, 18%, 20%, 29%, 45%. Οι περικοπές κατά 63% στο μέρισμα αφορούν 200 δικαιούχους.

Τα μεγάλα ποσοστά κράτησης αφορούν κυρίως όσους λάμβαναν το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου πριν το 2010, ενώ σε μικρότερες κλίμακες εντάσσονται όσοι λαμβάνουν μέρισμα από το 2010 και μετά.

6)Αλλαγές στις διοικήσεις και το στελεχιακό δυναμικό του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα βρίσκονται σε εξέλιξη υπό την καθοδήγηση των πιστωτών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις διεκδικούν οι "νέοι" μεγαλομέτοχοι, που απέκτησαν σημαντικά μερίδια συμμετοχής μέσω των διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων. Ξένα επενδυτικά funds που ήταν συνήθως "κοιμώμενοι μέτοχοι" προσβλέποντες σε  υπεραξίες και μερίσματα, επιδιώκουν τώρα να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διοίκηση των τραπεζών και να κατευθύνουν τις επιλογές τους.

Ριζικές εκκαθαρίσεις αναμένονται και στο ΤΧΣ μέσω της εν εξελίξει αξιολόγησης, προκειμένου σε καίριες θέσεις όπου βρίσκονται τώρα Ελληνες, να τοποθετηθούν στελέχη προερχόμενα από τη διεθνή αγορά και από ξένους τραπεζικούς ομίλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών - που ευθυγραμμίζονται εν προκειμένω με τις επιλογές των funds -  επιδιώκουν μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και για την ώρα μόνο ο πρόεδρος του Ταμείου Γ. Μιχελής φέρεται να διατηρεί τη θέση του.

Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η Επιτροπή που έχει αναλάβει την αξιολόγηση της διοίκησής του ΤΧΣ θα εισηγηθεί την αλλαγή όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι απέτυχαν να «περάσουν» τον έλεγχο της Επιτροπής ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Άρης Ξενόφος και τα μέλη της διοίκησής του Γιώργος Κουτσός και Τάσος Γάγαλης. 

7) Η απροσδόκητη αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών της Βρετανίας, αφήνει ανοικτό το πεδίο για τον υπουργό Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ.

Ο τελευταίος θεωρείται το μεγάλο φαβορί και έχει ως αντίπαλο δέος την υπουργό Εσωτερικών Τερέσα Μέι, η οποία ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά της. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι στην κούρσα εκτός του Μάικλ Γκοβ και της Τερέσα Μέι είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ, η Αντρέα Λίντσομ, στέλεχος της καμπάνιας του Brexit και ο υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Στίβεν Κραμπ.

8)Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα δημιουργήσει πιέσεις για αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεσοπρόθεσμα, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του.

Η έκθεση αυτή εξετάζει την τάση του αξιόχρεου των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, ενώ βασικά θέματα της είναι η αρνητική επίπτωση του Brexit, η πολιτική αβεβαιότητα και οι δημοσιονομικές εξελίξεις.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο οίκος σημειώνει ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στη βρετανική οικονομία, στα δημόσια οικονομικά και την πολιτική συνέχεια της χώρας, προσθέτοντας ότι για τους λόγους αυτούς υποβάθμισε το αξιόχρεο της σε ΑΑ με αρνητική προοπτική.

9)Η Κίνα παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη ενός δυναμικού και στενού πλαισίου σχέσεων με τη Βρετανίας, ελπίζοντας ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να γράφουν ένα κεφάλαιο «Χρυσής Εποχής» στις διμερείς τους σχέσεις, σύμφωνα με τον Κινέζο πρέσβη στη χώρα, Λιου Σιαομίνγκ.

Ο Κινέζος διπλωμάτης στη διάρκεια της πρώτης ομιλίας του από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τόνισε: «Σεβόμαστε την επιλογή του βρετανικού λαού, σεβόμαστε την ανεξάρτητη απόφαση της Βρετανίας για την αναπτυξιακή της πορεία κι ελπίζουμε ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα διαβουλευθούν και θα διαπραγματευθούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας, το συντομότερο δυνατό, η οποία θα είναι αποδεχτή από τις δύο πλευρές».

10) Την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία εμφανίζεται πρόθυμη να αποδεχθεί η Μόσχα, εφόσον η ανάδειξη νέου ηγέτη στη Συρία δεν θα σημάνει την κατάρρευση της κυβέρνησης της Δαμασκού, σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου.

Η μετάβαση εξουσίας στη Συρία, όμως, μπορεί να απαιτήσει πολλά χρόνια, ενώ στο μεταξύ η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ασαντ, αδιαφορώντας για τις διεθνείς πιέσεις με στόχο την απομάκρυνσή του.