Πολιτική

Όφελος από την πτώση


Μέρος 1ο: Η αναζήτηση για μια επιτυχημένη στρατηγική

Στις directional συναλλαγές με μετοχές, υπάρχουν ουσιαστικά δύο προσεγγίσεις. Είτε ο επενδυτής εξειδικεύεται σε ένα διαχειρίσιμο αριθμό επιλεγμένων μετοχών, είτε ψάχνει, με τη βοήθεια υπολογιστή, ολόκληρες αγορές μετοχών για ειδικά στησίματα και ανωμαλίες. Σε αυτή τη σειρά των τριών άρθρων, θέλουμε να εστιάσουμε στην αναζήτηση για ένα προκαθορισμένο στήσιμο σε ένα μεγάλο αριθμό μετοχών. Άρα θα μάθετε για μια αλληλεπίδραση μεταξύ ενός άκαμπτου συστήματος εκτέλεσης συναλλαγών και διακριτών στοιχείων στις εκτελέσεις συναλλαγών.

» Στο πρώτο μέρος, κύριο μέλημά μας είναι ο προσδιορισμός ενός σαφούς στησίματος και η αναζήτησή του σε πολλές μετοχές. Στο δεύτερο μέρος, το σύστημα εκτέλεσης συναλλαγών που επιλέξαμε αναλύεται σε βάθος. Εκτός από την ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών, θα δούμε τι γίνεται πίσω από την εμπορική στρατηγική προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις δυνατότητες και τους κινδύνους. Τέλος, το τρίτο μέρος περιγράφει πώς θα βρούμε στο τέλος της διαδικασίας, μια βελτιστοποιημένη στρατηγική εκτέλεσης συναλλαγών που να είναι κατά το δυνατόν προσαρμοσμένη στις ατομικές ανάγκες.

Buy-the-dips (Αγορά στον πυθμένα)
Η επιλογή εδώ πέφτει πάνω στο σύνολο των μετοχών που περιλαμβάνονται σε MDAX και DAX, μια σηματωρό αγορά. Καθώς η σύνθεση των δύο καλαθιών με μετοχές αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, σε αυτό το σημείο θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε την προσπάθεια που απαιτείται και άρα να περιορίσουμε τον αναδρομικό έλεγχο για τα τελευταία δέκα χρόνια στις μετοχές που επί του παρόντος περιλαμβάνονται στους δύο δείκτες. Συνολικά, παρατηρούνται 80 μετοχές (30 στον DAX και 50 στον IDAX). Στη συνέχεια διαμορφώνουμε το στήσιμο το οποίο θα αναζητηθεί.

Οι ενεργοί επενδυτές έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών προσεγγίσεων. Φυσικά, το στήσιμο θα πρέπει να προσαρμοστεί στο προφίλ των συναλλαγών τους. Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να δεσμευτούμε σε μια γενική προσέγγιση buy-the-dips, με βάση την τιμή κλεισίματος. Ο λόγος για τον οποίον επιλέγουμε αυτή την προσέγγιση εξηγείται εύκολα. Οποιοσδήποτε εξετάζει τα μακροπρόθεσμα διαγράμματα των μεγάλων μετοχικών δεικτών του κόσμου, θα διαπιστώσει ότι, μακροπρόθεσμα, οι περισσότεροι αυξάνονται, αν και κατ’ επανάληψη προκύπτουν δραματικές πτώσεις τιμών και παρατεταμένες πτωτικές αγορές. Το στατιστικό πλεονέκτημα στο χρηματιστήριο είναι, σύμφωνα με αυτήν την υπόθεση, σε μακροπρόθεσμη βάση, στην πλευρά της αγοράς.

Επιπλέον, με αυτή την επιλογή θα πρέπει να αποφεύγονται οι συναλλαγές σε στρατηγικά άσχημα σημεία. Δεν θέλουμε να αγοράζουμε ακριβώς εκεί που όλοι θέλουν να αγοράζουν επειδή επιτεύχθηκε, για παράδειγμα, ένα νέο υψηλό 52 εβδομάδων ή το ξέσπασμα πάνω από ένα σημαντικό επίπεδο του διαγράμματος. Αντ’ αυτού, αγοράζουμε όταν αυξάνεται η νευρικότητα ή όταν είναι υψηλή και οι επενδυτές δίνουν τις μετοχές τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάληψη του ρίσκου γίνεται σκόπιμα και προσπαθούμε να αγοράσουμε μετοχές σε χαμηλές τιμές. Αυτές οι ευκαιρίες μάς προσφέρονται από επανειλημμένες διορθώσεις και σταθεροποιήσεις. Εδώ θέλουμε να επωφεληθούμε από την αυξημένη μεταβλητότητα και να εκμεταλλευτούμε το στατιστικό πλεονέκτημα στην πλευρά της αγοράς.

Ο  Cumulative RSI

Ο Cumulative Relative Strength Index (εν συντομία: RSI) χρησιμοποιείται στο στήσιμο buy-the-dips. Αυτός ο τύπος RSI είναι μια απλή εξομάλυνση του πρότυπου δείκτη RSI. Καθώς για τον πρότυπο RSI χρησιμοποιούμε μια πολύ σύντομη περίοδο 2, η επιπρόσθετη εξομάλυνση θα πρέπει να παράξει μια πιο ήρεμη πορεία του ταλαντωτή. Όταν ο Cumulative RSI είναι κάτω από μια τιμή δείκτη ίση με 9, τότε θεωρείται ότι η υποκείμενη μετοχή βρίσκεται σε μια διόρθωση - ή τουλάχιστον σε φάση σταθεροποίησης. Όταν ο Cumulative RSI στρέφεται προς τα πάνω και έχει υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας, έχει έρθει η ευκαιρία μας. Στο κάτω μέρος του διαγράμματος 1 μπορείτε να δείτε την πορεία του Cumulative RSI στο παράδειγμα της Hochtief AG. Ωστόσο, πρέπει να πληρούνται κάποιες επιπρόσθετες προϋποθέσεις από την πορεία της τιμής της μετοχής, έτσι ώστε το σήμα του δείκτη να οδηγήσει σε συναλλαγή.

Το φίλτρο τάσης

Οι ακόλουθες απλές συνθήκες πρέπει να χρησιμεύουν ως φίλτρο τάσης. Πρώτον, χρησιμοποιούμε τους κινητούς μέσους όρους των 100 και 200 ημερών. Η γραμμή των 100 ημερών θα πρέπει να διατρέχει τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Είναι ιδανικό, αλλά όχι απαραίτητο, να έχουν και οι δύο γραμμές θετική κλίση. Δεύτερον, η τιμή ανοίγματος θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Επιπλέον, η τιμή ανοίγματος θα πρέπει να είναι πάνω από την τιμή κλεισίματος της χθεσινής ημέρας συναλλαγών. Το διάγραμμα 1 δείχνει ένα παράδειγμα για ολόκληρο το στήσιμο του δείκτη και το επίπεδο εξόδου για τις μετοχές της Hochtief.

Προϋποθέσεις για το σύστημα εκτέλεσης συναλλαγών
Είσοδος:
1.     Ο Cumulative RSI (2) είναι μικρότερος από 9
2.     Ο κινητός μέσος όρος των 100 ημερών είναι πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών
3.     Η τιμή ανοίγματος είναι μεγαλύτερη από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών
4.     Η τιμή ανοίγματος είναι μεγαλύτερη από το χθεσινό κλείσιμο

Έξοδος:
1.     Τοποθετήστε το αρχικό στοπ κατά έξι τοις εκατό πιο κάτω από την τιμή εισόδου και τη στοχευόμενη τιμή κατά τέσσερα τοις εκατό πιο πάνω από την τιμή εισόδου.
2.     Βάλτε το στοπ σύμφωνα με το νεκρό σημείο όταν η συναλλαγή είναι στο +2,5 τοις εκατό
3.     Εάν η τιμή κλεισίματος είναι κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, κλείστε την ανοικτή θέση στην τιμή κλεισίματος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο περιοδικό Trader's

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις