Πολιτική

Οφειλές στα Ταμεία: Δόσεις με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια


 Με κύριο γνώμονα-κριτήριο τα εισοδήματα και λαμβάνοντας υπόψιν τα περιουσιακά στοιχεία, θα καθορίζονται οι δόσεις των οφειλετών των ασφαλιστικών Ταμείων. Το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο, που εντάσσεται στον εξωδικαστικό μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αφορά στα Ταμεία και βρίσκεται στην τελική του επεξεργασία. Αυτό που προκύπτει, βάσει των πληροφοριών, είναι ότι ο οφειλέτης δεν θα έχει… λόγο στην διαμόρφωση των δόσεων, οι οποίες θα προκύπτουν αποκλειστικά και μόνο από τα εισοδηματικά και περιουσιακά του στοιχεία.

Για όσους έχουν χρέη ως 3.000 ευρώ, οι δόσεις θα καθορίζονται ως τις 36, με την υποσημείωση ότι από το εν λόγω ποσό δεν θα αφαιρούνται τόκοι και προσαυξήσεις. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πληρώνεται όλο το κεφάλαιο, χωρίς καμία επιπρόσθετη επιβάρυνση. 

Σ’ ό,τι αφορά τα χρέη άνω των 3.000 ως και 20.000 ευρώ, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το πλαίσιο που φέρεται να προκρίνεται , έχει ως «κορωνίδα» τη διαμόρφωση των δόσεων ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Το τελευταίο θα προκύπτει μέσα από κλίμακες εισοδήματος και οφειλής, που μένει να αποσαφηνιστούν. 

Περιουσιακά κριτήρια για χρέη άνω των 20.000 ευρώ

Αναφορικά τώρα με τα χρέη στα ταμεία άνω των 20.000 ευρώ, επιπρόσθετος παράγοντας καθορισμού των δόσεων, θα είναι η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Πέραν του εισοδήματος, θα εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές και η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, ο οποίος υποχρεούται να την κοινοποιεί μέσω του Ε9 καταθέτοντας την αίτηση για ένταξη σε ρύθμιση βάσει του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διακανονισμού χρεών. Μαζί με το Ε9, θα συνυποβάλλει και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, και ενδεχομένως ακόμη και αυτούς όπου είναι συνδικαιούχος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω διαδικασία,  που «εμπλέκει» την ακίνητη περιουσία στα κριτήρια καθορισμού δόσεων, για χρέη άνω των 20.000 ευρώ, δεν θα αφορά μόνο τα χρέη στα Ταμεία, αλλά και αυτά προς τις τράπεζες

Επιπρόσθετα στη νέα ρύθμιση δεν θα επιβάλλεται τόκος 5% στις δόσεις αποπληρωμής, όπως ισχύει σήμερα, ενώ μέχρι στιγμής βρίσκεται προς διαβούλευση και το ποσοστό των προστίμων που θα γλιτώνουν οι οφειλέτες, βάσει των δόσεων.