Πήλιο, μια λέξη που στο νου φέρνει δεκάδες εικόνες, εικόνες τυλιγμένες με μυθικές ιστορίες και φυσική ομορφιά που κόβει την ανάσα. Το λένε το μικρό Άγιο Όρος, ενώ κατά την αρχαιότητα ήταν το μέρος όπου κατοικούσαν οι Κένταυροι.
Κείμενο - Φωτογραφίες: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλός
Συνωστισμός Θεών και ανθρώπων σε ένα κομμάτι γης που είναι ευλογημένο όσο λίγα στον κόσμο. Το Πινάκιο βρέθηκε εκεί και σας μεταφέρει τις εικόνες που αποτύπωσε. Ένα ταξίδι εκεί όπου η φύση συνορεύει με την φαντασία αναδύεται στην συνέχεια. Με ορμητήριο το χωριό Καλά Νερά περιπλανηθήκαμε στις άκρες του Πηλίου. Ανοίξτε μια πορτοκαλάδα ΈΨΑ και απολαύστε την γεύση της σε συνδυασμό με τις εικόνες που ακολουθούν.
1η ημέρα
Ως ορμητήριο είχαμε το χωριό Καλά Νερά. Στους πρόποδες του νοτιοδυτικού Πηλίου, του βουνού των Κενταύρων και σε απόσταση 18 km από την πόλη του Βόλου, βρίσκεται το χωριό και οι κάτοικοι του καυχιόνται πως έχουν την πιο όμορφη παραλία στον Παγασητικό Κόλπο. (Ίσως όχι και άδικα). Από το συγκεκριμένο χωριό γίνονται πολύ εύκολα οι περιηγήσεις στα γύρω κοντινά γραφικά χωριά του Πηλίου.
Την διαμονή μας την απολαύσαμε στο ξενοδοχείο Αλκίφρων, το οποίο μας έκανε εντύπωση από το όνομα και μόνο. Φθάνοντας σε αυτό μείναμε με ανοιχτό το στόμα από την αρχιτεκτονική του. Μικρά παραδοσιακά σπιτάκια με έντονο το στοιχείο του ξύλου μας «μετέφεραν» σε άλλη διάσταση. Το ξύλινο πάτωμα σε συνδυασμό με το πηλιοριτικό «ρυθμό» που τον εισέπραττες ανοίγοντας την μπαλκονόπορτα καθώς απλωνόταν στα μάτια σου όλος ο Παγασητικός κόλπος. Η Leader του ξενοδοχείου Άσπα Παπουτσή μιλώντας στο Πινάκιο υπογράμμισε πως το Αλκίφρων εκπέμπει ό,τι και το όνομα του…την απλότητα του έρωτα για την ζωή. «Αυτό που θελήσαμε λοιπόν, είναι να βρούμε ένα όνομα για να ταιριάζει με το χαρακτήρα του «σπιτιού». Θέλαμε ένα όνομα ασυνήθιστο όπως είναι και το ξενοδοχείο μας. Οι απόψεις και οι ιδέες πάρα πολλές. Ψάξαμε στο ιντερνέτ, σε βιβλία, σε εγκυκλοπαίδειες και μάθαμε για τον Αλκίφρωνα. Ο Αλκίφρων ήταν ερωτικός ποιητής,σοφιστής και επιστολογράφος. Όλοι γνωρίζουν τα μεγάλα ονόματα που η αρχαία ελληνική γραμματεία μας κληροδότησε (Πλάτων, Θουκυδίδης, Σοφοκλής). Κοντά σε αυτούς όμως υπάρχει και μια πληθώρα μικρότερων. Ένας από αυτούς είναι και ο Αλκίφρωνας, ο οποίος έζησε λίγο πριν το θεοκρατικό χέρι του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου θάψει οριστικά το αρχαίο πνεύμα (3ος αιώνας μΧ). Ο Αλκίφρωνας ασχολήθηκε κυρίως με την επιστολογραφία, ένα είδος αγαπητό στους αρχαίους Έλληνες.
Η Leader του Ξενοδοχείου Αλκίφρων κα. Άσπα Παπουτσή
Συνέταξε επιστολές με αγροτικό, αλιευτικό και ερωτικό περιεχόμενο, καθώς επίσης με αντικείμενο τις εταίρες και τους παράσιτους. Οι παράσιτοι ήταν παρίες που οι πλούσιοι καλούσαν στα συμπόσια τους και τους επέβαλλαν σε κάθε είδους εξευτελισμό για να διασκεδάσουν. Επίσης ο Αλκίφρωνας συνέταξε και τις ερωτικές αμοιβαίες επιστολές ανάμεσα στον Μένανδρο,το γνωστό κωμωδιογράφο και της Γλυκέρας, μιας άγνωστης κοπέλας». Αυτά μας είπε η κα. Άσπα Παπουτσή για το ξενοδοχείο της και διαπιστώσαμε πως το όνομα ήταν αυτό που ταίριαζε γάντι σε ό,τι αντίκριζαν τα μάτια μας και οι υπόλοιπες αισθήσεις μας. (Ακούστε το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης που ακολουθεί). Να τονιστεί πως το ξενοδοχείο βρήκαμε ανθρώπους από την άλλη όχθη του Ατλαντικού οι οποίοι ψηφίζουν εδώ και χρόνια διακοπές στο ξενοδοχείο Αλκίφρων.
Αφού αφήσαμε τακτοποιήσαμε τα πράγματα μας και απολαύσαμε τον καφέ μας στον κήπο του ξενοδοχείου τραβήξαμε για το χωριό Μηλιές. Στις Κάτω Μηλιές υπήρχε ο σιδηροδρομικός σταθμός ο οποίος ήταν κάτι παραπάνω από γραφικός. Ωστόσο μας μάτιασαν και δεν είχαμε να βγάλουμε φωτογραφία εκεί καθώς είχαμε ξεμείνει από μπαταρία. Αφεθήκαμε στην έκσταση της περιοχής και δεν φροντίσαμε τις συσκευές μας. Ωστόσο πληροφοριακά εμείς απολαύσαμε την πορτοκαλάδα ΕΨΑ μας στο χωριό Πάνω Μηλιές.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και διαβάστε περισσότερα εδώ.