Μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων του Eurogroup πραγματοποιεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, εκτιμώντας ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που λήφθηκαν, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
Κάνοντας ένα διαχωρισμό ανάμεσα στα μέτρα του χρέους, ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι αυτά διακρίνονται σε:
- Βραχυπρόθεσμα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup του Μαΐου του 2016
- Μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, εφόσον καταστεί αναγκαίο
- Μακροπρόθεσμα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, εφόσον κριθεί απαραίτητο
Κατά τον ΟΔΔΗΧ, η δυναμική του χρέους είναι πλέον «ξεκάθαρα βιώσιμη», καθώς η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ έως το 2032 -έναντι της πρότερης εκτίμησης για μείωση στο 134% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα περιοριστούν, κατά το ίδιο διάστημα, κατά 2,7% του ΑΕΠ και θα διαμορφωθούν στο 10,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
Ο ΟΔΔΗΧ υπογραμμίζει ότι το ταμειακό απόθεμα, καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, σχεδόν για πέντε χρόνια και όχι για δύο χρόνια. Διευκρινίζει συγκεκριμένα ότι η απόφαση του Eurogroup προβλέπει ένα "μαξιλάρι" διαθεσίμων το ύψος του οποίου θα φτάσει με τη λήξη του προγράμματος σε 27,4 δις. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 3,3 δισ. ευρώ, θα διατεθούν για προαγορές χρέους. Το ποσό που θα απομείνει, ύψους 24,1 δισ. ευρώ, θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για μια διετία, αναφέρει η απόφαση του Eurogroup, αλλά ο ΟΔΔΗΧ εξηγεί, ότι η πρόβλεψη για την κάλυψη της διετίας προϋποθέτει ότι θα εξοφληθούν και τα έντοκα γραμμάτια, η αξία των οποίων είναι περίπου 15 δισ. ευρώ. Με δεδομένο όμως ότι τα έντοκα γραμμάτια ανακυκλώνονται ανά τρίμηνο, εξάμηνο ή 12μηνο και αναχρηματοδοτούνται, το ποσό του ταμειακού αποθέματος καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας όχι μόνο για 2 αλλά για 4,8 έτη. Στην περίοδο αυτό, δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να μην εκδώσει ούτε ένα ομόλογο, απλά να αναχρηματοδοτεί τα έντοκα γραμμάτια.
Επίσης για την περίοδο 2023-2060, αυτές (σ.σ. χρηματοδοτικές ανάγκες) αναμένεται να διατηρηθούν κάτω του 20%, γεγονός το οποίο αποτελεί «κλειδί» για τη βιωσιμότητα. Σημειώνεται ότι με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις, το όριο του 20% θα παραβιαζόταν αρκετά νωρίτερα από το 2060.
«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» αποφαίνεται, εν κατακλείδι, ο Οργανισμός, ο οποίος εκτιμά ότι το συνολικό όφελος των νέων μέτρων θα αγγίξει το 30% του ΑΕΠ έως το 2060.