Πολιτική

Ο Χουλιαράκης «κλείνει» το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ


Να ρίξει τους τόνους της σχετικής αντιπαράθεσης που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρεί ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης αναφορικά με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την υπόθεση Γεωργίου και την παρέμβαση της Κομισιόν για το εν λόγω ζήτημα. Όπως διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, ενώ διευκρίνισε πως η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Όλα αυτά και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης με τον αρμόδιο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί μαζί με τους κ.κ Τσακαλώτο και Σταθάκη όπου διαπιστώθηκε η διάθεση για στενή συνεργασία με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η β' αξιολόγηση ομαλά και εντός χρονοδιαγράμματος. 

Ως ένεση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα επιστραφεί το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε ο Γ. Χουλιαράκης τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το β' τρίμηνο του 2016.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού» με στόχο «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Για την ανάπτυξη ο Γ, Χουλιαράκης ξεκαθάρισε ότι «δεν πανηγυρίζουμε. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση. Η αντιπολίτευση όμως πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην λέει ότι βαθαίνει η ύφεση».

Υπενθύμισε ότι «η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% - 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%».

«Η εικόνα της οικονομίας είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης. Είναι εικόνα που πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό; Αναμφίβολα όχι», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι «η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη», σημείωσε μεταξύ άλλων.