Πολιτική

Ο Τσίπρας κρατάει όλα τα χαρτιά και «κάνει παιχνίδι»


Ενώ η στάση Καμμένου έχει επιτείνει την αβεβαιότητα για το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος, οι εξελίξεις δείχνουν ότι ο Τσίπρας «κρατά όλα τα χαρτιά» στα χέρια του και «κάνει παιχνίδι», έχοντας εξασφαλισμένη την επιβίωση της κυβέρνησης του και την κύρωση της Συμφωνίας. Μπορεί λοιπόν να επιλέξει πώς θα κινηθεί στη συνέχεια – αν θα θελήσει να δοκιμάσει το «πείραμα» μιάς μονοκομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας, ή θα προτιμήσει το «καθαρτήριο» της κάλπης.

Αποδεχόμενη προφανώς αυτή την πραγματικότητα και έχοντας μετρήσει τους συσχετισμούς δυνάμεων, η ΝΔ δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας – όπως γνωστοποίησε με σημερινή ανακοίνωσή της. Καλεί απλώς τον πρωθυπουργό  να υποβληθεί… αυτοβούλως σ’ αυτή τη δοκιμασία, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Δεν αποκλείεται πάντως ο Αλ. Τσίπρας να ανταποκριθεί και σ’ αυτή την πρόκληση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα είναι μια κίνηση τακτικής, που κατά την εκτίμηση πολιτικών σχολιαστών:

•  Θα αναγκάσει βουλευτές από τα «μικρά» κόμματα  και ανεξάρτητους να συμπαραταχθούν  εκόντες-άκοντες με την κυβέρνηση
•  Θα δημιουργήσει στη ΝΔ τον φόβο ότι αν πάμε τώρα σε εκλογές και τις κερδίσει, θα βρεθεί με ανά χείρας την «καυτή πατάτα» του Σκοπιανού, έχοντας αναλάβει πολιτικές δεσμεύσεις που καθιστούν αδύνατη τη διευθέτηση του προβλήματος από μια κυβέρνηση Μητσοτάκη.

De facto διεύρυνση

Ενώ λοιπόν δεν κινδυνεύει από πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση μπορεί να αναβαπτισθεί στην ψήφο της Βουλής, αποκτώντας παράλληλα καθαρότερο αριστερό προφίλ – με την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ - και ενσωματώνοντας ενδεχομένους στους κόλπους της εκπροσώπους του ευρύτερου κεντροαριστερού φάσματος.

Θα είναι λοιπόν μια μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, στηριζόμενη σε ψήφο ανοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε διευρυμένη πολιτική και εκλογική βάση.

Ανοιχτό όμως παραμένει και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αν και από τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξαντλήσει τη θητεία της.

Κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έλεγαν πάντως ότι στο Μαξίμου, συζητούνται δύο εναλλακτικά σενάρια εξελίξεων για την περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛ αποχωρήσουν τώρα

•  Η  κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές.

•   Να αποφασισθεί άμεση προσφυγή στις κάλπες, εντός του Φεβρουαρίου. Ετσι η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας δεν θα «χρεωθούν» την διάλυση-κατακερματισμό Μικρών κομμάτων (ΑΝ.ΕΛ, Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι), που θα επέλθει αναπόφευκτα αν βρεθούν προ το διλήμματος να δώσουν ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής στην κυβέρνηση.

Θα στηρίξουν την κυβέρνηση

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι εάν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θα λάβει θετική ψήφο από τους βουλευτές Σπ. Δανέλλη (Ποτάμι), Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη), Θανάση Παπαχριστόπουλο, Κώστα Ζουράρι και Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ και Γιάννη Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων.

Με αυτούς συν τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Προς το παρόν εντείνονται οι διεργασίες σε όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ στο Μαξίμου προσπαθούν να ιχνηλατήσουν το τοπίο των επικείμενων εξελίξεων με καταλύτη τη στάση του Π. Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, ώστε η κυβέρνηση να είναι επαρκών προετοιμασμένη και πληροφορημένη για όσα ειπωθούν στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ την Τετάρτη.

ΝΔ: Ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές

Η Νέα Δημοκρατία αποσαφήνισε σήμερα ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια».

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει ότι «ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

Οσον αφορά την προοπτική να παραμείνει εν ζωή η κυβέρνηση χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ, στηριζόμενη σε ψήφο ανοχής, η ΝΔ τονίζει ότι «κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα», ξεκαθαρίζει η ΝΔ με αφορμή σχόλια κυβερνητικών στελεχών.

Μαξίμου προς ΝΔ: Ιδού η Ρόδος…

«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια... Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χ. ΝΙΑΚΑΣ

Διαβαστε επισης