Πολιτική

Ο Τσίπρας κέρδισε άλλη μία παρτίδα- και η κυβέρνηση πίστωση χρόνου


Καταλύτη αλλαγής-βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και σημαντική παράμετρο πολιτικών εξελίξεων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η συμφωνία στο Eurogroup, με την οποία τερματίζεται μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας.  Προφανώς δεν ικανοποιεί απόλυτα κανέναν στην Ελλάδα – ούτε καν την κυβέρνηση. Είναι όμως ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί στις παρούσες συνθήκες - ή τουλάχιστον «η δεύτερη καλύτερη», όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. Και σίγουρα θα δώσει στην κυβέρνηση σταθερότητα, περιθώρια χρόνου και όπλα για να συνεχίσει τη μάχη  στα πεδία της οικονομίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η αντιπολίτευση αμφισβητεί βέβαια ότι πρόκειται για «επιτυχία» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε ήδη να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επιδιώκοντας να «ακυρώσει» τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Όμως, οι εξελίξεις έχουν  καταστήσει ήδη άκαιρο και «άκυρο» το βασικό του επιχείρημα πάνω στο οποίο βάσισε μέχρι τώρα την αντιπολιτευτική τακτική του –  ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές, για να αναδειχθεί κυβέρνηση «ικανή να διαπραγματευθεί με τους δανειστές» και να επιτύχει μια καλή συμφωνία.

 Κάλπες χωρίς Μνημόνια

Θέμα πρόωρων εκλογών δεν τίθεται πλέον. Μετά τη συμφωνία, ο χρόνος δουλεύει υπέρ της κυβέρνησης, η οποία  θέλει τώρα να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς  από την αναμενόμενη βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, την ανάκαμψη της οικονομίας, την εφαρμογή των ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια, τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, τον εξωδικαστικό μηχανισμό κλπ.

Μπορεί λοιπόν να περιμένει τουλάχιστον ως τον Σεπτέμβριο του 2018, για να  γιορτάσει το τέλος της εποχής των Μνημονίων, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα της πολιτικής και των επιλογών της στα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας  κέρδισε άλλη μία παρτίδα και μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα οφέλη τους επόμενους μήνες, διαμορφώνοντας ένα νέο κυβερνητικό σχήμα «μάχης», που θα εστιάσει στα ζητήματα της ανάπτυξης και της κοινωνικής πολιτικής.

Κυβερνητικό σχήμα συντεταγμένης μάχης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του συζητούν το σενάριο ενός ανασχηματισμού περιορισμένου εύρους, που θα περιλαμβάνει όμως βασικά υπουργεία και ένα-δύο πρωτοκλασάτα ονόματα. Οι αλλαγές σχεδιάζεται να γίνουν με γνώμονα την αποκατάσταση δυσλειτουργιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας.  Εμφαση επιδιώκεται να δοθεί και στον στρατηγικό σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, που θα συναρτάται με άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αν η κυβέρνηση κινηθεί αποτελεσματικά τους επόμενους μήνες, τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος θ’ αρχίσουν να ανακάμπτουν και θα διαφοροποιηθεί πλήρως η εικόνα συσχετισμών εκλογικής δύναμης που προκύπτει στα γκάλοπ των τελευταίων μηνών.

Το επικοινωνιακό «μπάζωμα»

Επισημαίνουν όμως ότι όσο δύσκολο είναι ν’ αρχίσουν να φαίνονται στην καθημερινή ζωή τα αποτελέσματα  της συμφωνίας με τους δανειστές, της εκταμίευσης δόσης, των αναπτυξιακών μέτρων κλπ, άλλο τόσο δύσκολο είναι να περάσει στην κοινή γνώμη και στο εκλογικό σώμα μια θετική εικόνα για τα πεπραγμένα και τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι στα μέσα ενημέρωσης και είναι αναγκασμένη να βρίσκεται σε διαρκή «άμυνα», αντιμετωπίζοντας καθημερινά επιθέσεις, αμφισβητήσεις και κακόπιστη κριτική συνοδευόμενη από συστηματική παραπληροφόρηση.

Η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες – ούτε με την εκ νέου δημοπράτηση τηλεοπτικών αδειών που σχεδιάζεται να γίνει εντός του έτους.

Αν και κέρδισε λοιπόν την πρώτη παρτίδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απέσπασε «ισοπαλία» στη σκακιέρα με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αναγκασμένος να επιστρατεύει συνεχώς όλες τις – αναμφισβήτητες – επικοινωνιακές του ικανότητες, για να μη θαφτεί η κυβέρνηση του κάτω από το επικοινωνιακό «μπάζωμα» της αντιπολίτευσης και των συστημικών ΜΜΕ.