Πολιτική

Ο Τσίπρας επιλέγει πόλεμο - Ρελάνς για τις τηλεοπτικές άδειες


Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, ακυρώνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και αναβιώνει το παλιό καθεστώς λειτουργίας των καναλιών. Το πολιτικό κλίμα δυναμιτίζεται, ένταση και αμοιβαία δυσπιστία δημιουργούνται στις σχέσεις πολιτικής-δικαστικής εξουσίας. Όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα. Εχασε μια μάχη, αλλά όχι ακόμη τον πόλεμο. «Σηκώνει το γάντι» και – όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου και του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας – θα απαντήσει στην πρόκληση, ασκώντας τα δικαιώματα και τις εξουσίες που της δίνει το Σύνταγμα. Εστω κι αν αυτό οδηγεί την αντιπαράθεση στα άκρα.

 Καταθέτει τη Δευτέρα στη Βουλή σχέδιο νόμου, με το οποίο θα αποτρέπει την επάνοδο στο παλιό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών. Ενώ δηλαδή σέβεται και εφαρμόζει– όπως είναι υποχρεωμένη – την απόφαση του ΣτΕ, «ακυρώνει» το πρακτικό αποτέλεσμα της.

Με βάση την απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, δεν ισχύει τίποτα από τον νόμο Παππά, ο διαγωνισμός είναι ως μη γενόμενος – άρα τα παλιά κανάλια μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν. Χαράς Ευαγγέλια για τους καναλάρχες – πήραν αυτό που ζητούσαν

Προσωρινές άδειες υπό προϋποθέσεις

Όμως η κυβέρνηση – το Μαξίμου και ο Νίκος Παππάς – είχαν έτοιμη την «απάντηση». Δόθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο και τον υπουργό Επικρατείας λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ:

Το καταβληθέν μέρος του τιμήματος θα επιστραφεί στους υπερθεματιστές – δεν μπορεί να γίνει αλλιώς .

Θεσπίζονται όμως νέες διατάξεις για τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών. Για να εκπέμπουν, πρέπει να έχουν «βεβαίωση προσωρινής άδειας».

Δεν θα είναι σαν τις προσωρινές άδειες με τις οποίες λειτουργούσαν επί 27 χρόνια. Για να πάρει «βεβαίωση προσωρινής άδειας» κάποιο κανάλι, θα πρέπει να πληρώσει για τη χρήση της συχνότητας και να πληροί  τις «νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα».

Οι προϋποθέσεις θα ορίζονται στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τη Δευτέρα και θα είναι  είναι περίπου αυτές που περιλαμβάνονται στον ακυρωθέντα ως αντισυνταγματικό «νόμο Παππά».

Το χτύπημα δίνεται εκεί που «πονάνε» περισσότερο οι καναλάρχες –  στο οικονομικό, με την υποχρέωση καταβολής «ενοικίου» για τη χρήση των συχνοτήτων. Εξίσου σημαντικές προϋποθέσεις θα είναι βέβαια η διατήρηση μίνιμουμ αριθμού θέσεων μισθωτής (ασφαλισμένης) εργασίας και το περιεχόμενο του εκπεμπόμενου προγράμματος.

«Εχουμε πόλεμο!»

Η κίνηση αυτή, όπως και οι δηλώσεις-καταπέλτης  της κ. Γεροβασίλη για το ΣτΕ, δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «τραβήξει το σχοινί» και να φθάσει τη σύγκρουση στα άκρα, ανοίγοντας μέτωπα όχι μόνον με τα διαπλεκόμενα media, τους καναλάρχες και την αντιπολίτευση, αλλά και με το κατεστημένο στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επιλέγοντας αυτή την τακτική, θα κερδίσει συμπάθειες και μεγαλύτερη αποδοχή στην κοινωνία,, θα συσπειρώσει την εκλογική της βάση και θα  ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά του αδρανοποιημένου κομματικού μηχανισμού.

Θα έχει βέβαια να αντιμετωπίσει ανελέητο πόλεμο από τα media και συνεχείς επιθέσεις από την αντιπολίτευση. Όμως η πόλωση  είναι αυτό ακριβώς που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, αν αποφάσιζε να πάει σε πρόωρες εκλογές.

 Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε…

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και του πώς βλέπουν τα στελέχη του τις εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ, είναι η φράση του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη σε ανάρτηση του στο Facebook: «Εχουμε πόλεμο!»