TECHin

Ο Tim Cook είναι τρελός, κατά τους αναλυτές


Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, κάνει ακριβώς αυτό που ο Albert Einstein είχε ορίσει σαν την τρέλα, το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα, εκτιμά ο αναλυτής της Global Equities Research, Trip Chowdhry. 

Την περασμένη εβδομάδα ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, και η αλήθεια είναι πως ήταν μάλλον απογοητευτικά, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε χαμηλά σχεδόν 9 ετών. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η εταιρία σχεδιάζει να συνεχίσει την δυναμική της παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ και σε άλλες αγορές του κόσμου προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους. 

Οι επιχειρήσεις αυτές όμως δεν θα γνωστοποιηθούν πριν τον Απρίλιο. 

Δεδομένης της κάκιστης απόδοσης της μετοχής από τότε που η εταιρία άρχισε να αυξάνει το χρέος για να πληρώσει μερίσματα και να πραγματοποιήσει επαναγορές μετοχών, ο Chowdhry εκτιμά πως είναι τρελό ο Cook να επιμένει να ακολουθεί την ίδια τακτική. 

Στις 12 Αυγούστου του 2012, ο Cook υπό την πίεση των μετόχων του, πλήρωσε το πρώτο του μέρισμα, μετά από σχεδόν 17 χρόνια. 

Έκτοτε, η μετοχή της Apple έχει κερδίσει μόλις 7,3%, σε σχέση με τον S&P 500 λόγου χάρη που έχει κερδίσει 37%. Την ίδια περίοδο, ο Chowdhry υπέδειξε ότι η Apple ξόδεψε περί τα 110 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών, 43 δισ. δολάρια σε μερίσματα και το χρέος εκτινάχθηκε στα 63 δισ. δολάρια. 

Παράλληλα, ανησυχίες προκαλεί το γεγονός ότι η υποτίμηση της μετοχής της Apple σχετίζεται με την ευρύτερη αγορά. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη της εταιρίας βυθίστηκε στο 10,33 την Παρασκευή έναντι των 15,52 του Αυγούστου του 2012. 

Συγκριτικά ο δείκτης του S&P 500 αυξήθηκε στο 16,64 από το 13,25 κατά την αντίστοιχη περίοδο.

Οξεία είναι η κριτική που ο αναλυτής ασκεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας συγκρίνοντάς τον με τον John Sculley, τον CEΟ της Apple από το 1983 μέχρι και το 1993, περίοδο κατά την οποία ο αναλυτής υποστηρίζει πως κατέστρεφε την εταιρία με εκατομμύρια εξαφανίστηκαν από τον προϋπολογισμό της Apple. 

Η εταιρία άρχισε να πληρώνει μερίσματα τον Μάιο του 1987, ήτοι κατά τη θητεία του Sculley. 

Από το τέλος του 1982 η μετοχή της Apple σχεδόν διπλασιάστηκε, ωστόσο αυτά είναι μάλλον “ψίχουλα” συγκριτικά με τον S&P 500 ο οποίος τριπλασιάστηκε.