Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαζεύτηκε, έρχονται τα δύσκολα


 Η πρώτη προσπάθεια ¨ποδηγέτησης¨ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση της Λ.Ε. του Λαφαζάνη, από τον Αλέξη Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες έληξε προσόρας επιτυχώς. Παρά τις (υπόγειες κυρίως) ενστάσεις των 53, τους φόβους ότι το κίνημα θα εξελιχθεί βαθμιαία σε νέο ΠΑΣΟΚ και τα αιτήματα εσωτερικής δημοκρατίας που έχουν εγερθεί, με νέες ισορροπίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει αυτή την περίοδο ενωμένος προς το μέλλον. 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε, αποφάσισε και απήλθε, χωρίς τα μεγάλα παρατράγουδα των προ της διάσπασης συνεδριάσεων. ,Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν την προσοχή τους προς τις Συμπληγάδες του πρώτου πακέτου με τα νέα προαπαιτούμενα του Αριστερού Μνημονίου. Με τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είναι θορυβημένες  από τη σφοδρότητα των μέτρων, τα οποία θα κληθούν να ψηφίσουν στο τέλος της εβδομάδας, το "μασάζ” για τους βουλευτές ξεκινά ήδη από σήμερα. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Κουμουνδούρου θα συγκεντρωθεί, προκειμένου να ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο για τα σχέδια νόμου-φωτιά, που έπονται και μόνο φιλολαϊκά δε μπορεί να χαρακτηριστούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, η οποία βιώνει συνθήκες ασφυξίας για έκτη συνεχή χρονιά και χωρίς να φαίνεται ακόμα φως για ανάκαμψη στην άκρη του τούνελ.

Προς το παρόν, πάντως, στους διαδρόμους της Βουλής, αλλά και του στρατηγείου της κυβέρνησης διάχυτη είναι η αίσθηση περί του συμπαγούς γύρω από το "155” της πλειοψηφίας, το οποίο δε φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπο με κλυδωνισμούς από το "καλημέρα” της ψήφισης των νέων μέτρων. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδειξε, άλλωστε και ο νεοεκλεγείς γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική με την πρώτη ψηφοφορία εύθραυστη πλειοψηφία. "Οχι όλοι οι βουλευτές μόνο, όλο το κόμμα θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια και είμαι απολύτως σίγουρος και δεν θέλω να δημιουργείται καμία εικόνα η οποία δεν αντιστοιχεί στην προσπάθεια την οποία κάναμε. Εχθές η απόφαση της ΚΕ ήταν ομόφωνη άρα σας επιβεβαίωσα και με πραγματικούς όρους το πιστεύω μου”, τόνισε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Και επειδή "κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν”, η κυβέρνηση απέφυγε τεχνηέντως να ωθήσει τα πράγματα σε οριακό σημείο, προτιμώντας το "επείγον” από το "κατεπείγον” και τα πολλά άρθρα, έναντι του "ενός”, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσωτερικών αντιδράσεων.

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα της ψηφοφορίας, έμπειροι κοινοβουλευτικοί έλεγαν  πως αυτή τοποθετείται, κατά πάσα πιθανότητα, το Σάββατο, χωρίς να αποκλείεται και η επιμήκυνση της διαδικασίας κατά μία ημέρα ακόμα. "Την Τετάρτη και την Πέμπτη το νομοσχέδιο-μαμούθ θα έρθει προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Την Παρασκευή θα φτάσει στην Ολομέλεια, η οποία θα κληθεί για να ανάψει πράσινο φως στα νέα μέτρα το Σάββατο. Ωστόσο, το γεγονός ότι μία από τις επιτροπές έχει επάνω της και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, μπορεί να σημαίνει ότι η ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο μπορεί να γίνει και την Κυριακή”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στα...απόνερα της Κεντρικής Επιτροπής, η αναμενόμενη εκλογή του κ. Ρήγα στη θέση του εδώ και δύο μήνες παραιτηθέντα, Τάσου Κορωνάκη, ήταν το πρώτο κομμάτι της εσωκομματική ανάγνωσης της επόμενης ημέρας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη νίκη στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Μείζον θέμα αποτέλεσε η διεύρυνση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία πλέον θα αποτελείται από 15 μέλη (συν τον πρόεδρο και το γραμματέα) με την πρόταση-έκπληξη του Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή τριών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών να συναντά την αποδοχή του ανώτατου οργάνου της Κουμουνδούρου.

Οι κύριοι Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Μπαλτάς αναλαμβάνουν να παίξουν το ρόλο-γέφυρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα, με εμφανή στόχο να μπει χαλινάρι στη...γκρίνια του προηγούμενου οκταμήνου, όταν και πολλά στελέχη εγκαλούσαν το Μέγαρο Μαξίμου ότι αποφασίζει και η Κουμουνδούρου απλά καλείται να εφαρμόσει.

"Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, όλοι οι σύντροφοι με τις διαφορετικές προσεγγίσεις, με τις διαφορετικές συμβολές τους θα συνεισφέρουν σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο το οποίο αυτή τη στιγμή έχει καθοριστεί και ο ελληνικός λαός μας έδωσε την εντολή να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε τα πάντα”, σημείωσε ο Παναγιώτης Ρήγας, όταν ερωτήθηκε εάν φοβάται ότι η ομάδα των "53” μπορεί να παίξει το ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, έξι από τα 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν ευθεία αναφορά στους "53”. Πρόκειται για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την εκπρόσωπο Τύπου, Ράνια Σβίγκου και τους Μανώλη Σαρρή, Πάνο Λάμπρου, Μιχάλη Υδραίο και Χάρη Γόλεμη. Παράλληλα, στο όργανο της Κουμουνδούρου εξελέγη ο Αντώνης Κοτσακάς (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ) ενώ η "Πλατφόρμα 2010” εκπροσωπείται από την Μαρίκα Φραγκάκη.