Αισιόδοξος για την θετική έκβαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας εκτίμησε ότι θα είναι τελικά πιο εύκολη μία συμφωνία για το χρέος, αφού «είμαστε πολύ κοντά στα επίπεδα διατηρησιμότητα του» και για αυτό εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξουν δραστικά μέτρα ελάφρυνσης. Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε πως τάσσεται υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής.
«Όλα είναι έτοιμα για την 5η Δεκεμβρίου αλλά από την εμπειρία μου ακόμα και εάν υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση δεν θα έχει σημασία. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στο να κλείσει τη β' αξιολόγηση. Επομένως πιστεύω ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα βγει «λευκός καπνός», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Ερωτηθείς δε εάν η συνεδρίαση του Eurogroup έχει το χαρακτήρα «τώρα ή ποτέ» για το ελληνικό ζήτημα τόνισε: «δεν πιστεύω σε θεωρίες 'τώρα ή ποτέ' όμως είναι η αλήθεια είναι πως σε αυτή την περίπτωση ισχύει το 'νωρίτερο το καλύτερο'», είπε αναφερόμενος στις πολιτικές προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τον επόμενο χρόνο.
Πάντως ο ίδιος απέφυγε να συνδέσει το ιταλικό δημοψήφισμα, που θα διενεργηθεί μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα. Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επισκιάσει το ελληνικό ζήτημα ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι είναι δύο διαφορετικά πραγματα. «Η ατζέντα για την Ελλάδα έχει κλείσει. Οι οικονομικές εξελίξεις είναι καλύτερες τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε δημοσιονομικό, οπότε μην τα μπερδεύουμε», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ελπίζω το ΔΝΤ να μείνει. Όλοι θέλουν το ΔΝΤ να μείνει», απάντησε σχετικά.
Για το χρέος
Σε ότι αφορά το χρέος, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε πως πλέον ο ορισμός της «διατηρησιμότητας του χρέους» είναι διαφορετικός. «Σήμερα σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει πάνω απ' το 15% του ΑΕΠ της στην εξυπηρέτηση του χρέους. Και νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε αυτό. Δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση απ' αυτό. Επομένως θεωρώ ότι τα μέτρα για το χρέος δεν θα είναι δραστικά».
Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας «για εμάς, την Ελλάδα, είναι καλύτερο να προσδιοριστούν από τώρα όλα τα μέτρα. Το θέλουν όλοι, οι επενδυτές, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια».
«Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και έχουν επαρκείς προβλέψεις»
Σε ότι αφορά τις τράπεζες ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» αποτελούν μεγάλη πρόκληση αλλά και μεγάλη ευκαιρία, αφού μπορεί να ενισχύσει τα Κεφάλαια τους. Χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» ως απόλυτη προτεραιότητα.
«Εάν οι τράπεζες ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει για τη μείωση των κόκκινων δανείων δεν θα χρειαστούν νέα Κεφάλαια. Το αντίθετο, θα αυξηθούν. Και οι στόχοι που θέσαμε είναι ρεαλιστικοί.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «οι τράπεζες ήταν θύμα της κρίσης». Ωστόσο τόνισε ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. «Πλέον είναι σε καλή κατάσταση. Είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και έχουν επαρκείς προβλέψεις. Επίσης τα δύο τελευταία τρίμηνα βλέπουμε και θετική εξέλιξη στην πορεία των NPLs. Άρα τα πράγματα λοιπόν πάνε καλύτερα και για τις τράπεζες. Επίσης είναι κερδοφόρες».
Οι σχέσεις με την κυβέρνηση
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως «καλύτερες από ποτέ» τις σχέσεις του με την κυβέρνηση.
Για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομική καθημερινότητα των Ελλήνων, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι στην οικονομία, πρώτα βελτιώνονται τα νούμερα και μετά το νοιώθουμε στις τσέπες μας.
«Κάναμε λάθη και οι θεσμοί το ίδιο, στην πολιτική όμως αυτό που μετράει περισσότερο είναι το αποτέλεσμα και τώρα έχουμε μια πιο ισορροπημένη οικονομία», ανέφερε.
Τέλος ερωτηθείς για τα capital controls, απάντησε ότι στην πραγματική οικονομία δεν έχουν τόσο άσχημο αποτέλεσμα, καθώς οδήγησαν και σε ένα θετικό αποτέλεσμα, την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμής που με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερη συλλογή φορολογικών εσόδων.