Πολιτική

Ο Σόιμπλε βγάζει το Grexit από το ψυγείο;


Μετά το πολύ δύσκολο για τον ίδιο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δέχθηκε πολύ ισχυρές πιέσεις από το ΔΝΤ και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το Βερολίνο ενεργοποιεί «σχέδιο Β» για την αποφυγή της «ουσιώδους» αναδιάρθρωσης, που ζητείται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, επαναφέροντας στο προσκήνιο το «φάντασμα» του Grexit.

Του Νώντα Χαλδούπη

Αυτό που είναι σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ως τώρα είναι ότι η γερμανική πλευρά ποντάρει σε καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να προκαλέσει αναβολή και των αποφάσεων για το χρέος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 7 Δεκεμβρίου. Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινήθηκε σε όρια κακοπιστίας έναντι του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε, σε πείσμα της Κομισιόν που βεβαίωνε ότι όλα τα προαπαιτούμενα είχαν εκπληρωθεί, να υποστηρίζει ότι δεν είχε εκπληρωθεί το βασικό προαπαιτούμενο για το νέο υπερταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, επειδή αυτό έχει μεν συσταθεί στα χαρτιά, αλλά δεν βρίσκεται σε λειτουργία, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Το εμπόδιο αυτό ξεπεράσθηκε, με τη συμφωνία να ελεγχθεί η λειτουργικότητα του νέου ταμείου στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά η πολύ σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πείθει ότι επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο για τη δεύτερη αξιολόγηση, ελπίζοντας σε ένα «στραβοπάτημα» της Αθήνας, που θα του επιτρέψει να ζητήσει την αναβολή των αποφάσεων για το χρέος ως το τέλος του τρίτου προγράμματος, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει, πριν παραχωρηθεί στην Ελλάδα η αναδιάρθρωση, να έχει επιβεβαιωθεί η ορθή εφαρμογή του μνημονίου.

Αν αυτό το σχέδιο δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, εκφράζονται φόβοι ότι ο κ. Σόιμπλε δεν θα διστάσει, προκειμένου να σταματήσει τις απαιτήσεις ΔΝΤ και ελληνικής κυβέρνησης για μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πρόταση που είχε διατυπώσει το περασμένο καλοκαίρι, για να εκβιάσει την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η πρόταση αυτή είναι απλή, όσο και... ανατριχιαστική: αν η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους, επειδή δεν μπορεί να είναι συνεπής με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, μπορεί να έχει μια μεγάλη ελάφρυνση, εφόσον συμφωνήσει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη!

Οριοθετώντας με αυτό τον τρόπο τις δυνατότητες αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων και ελάφρυνσης χρέους, ο κ. Σόιμπλε θα επιδιώξει να υποχρεώσει την ίδια την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει από τα αιτήματά της για χαλάρωση της λιτότητας και να αποδεχθεί ότι θα παραμείνει δεσμευμένη να εκπληρώσει τον υπερβολικά φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, με μια οριακή ενδεχομένως προσαρμογή, που δεν θα απαιτήσει σοβαρά μέτρα για το χρέος.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση, υπό το βάρος των διλημμάτων για το Grexit, κάνει αυτή την υποχώρηση, ο κ. Σόιμπλε θα μπορέσει να πιέσει το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, επιβάλλοντας στην Ελλάδα να πάρει όλα τα πρόσθετα μέτρα που το Ταμείο θεωρεί απαραίτητα για να επιτευχθούν πλεονάσματα πάνω από 1,5% (ο Π. Τόμσεν ήδη προσδιόρισε τα μέτρα, τονίζοντας ότι χρειάζεται νέα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αλλαγή του αφορολόγητου ορίου για το φόρο εισοδήματος).

Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί οι ελιγμοί αποφυγής της ελάφρυνσης χρέους από τον Β. Σόιμπλε, υπαγορεύονται από το φόβο ότι η γερμανική κυβέρνηση θα βρεθεί σε αδιέξοδο, εάν εγκαταλείψει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το ΔΝΤ.

Όπως εξηγεί η... σοβαρή αδελφή της “Bild”, η συντηρητική ”Welt”, σε σημερινό της άρθρο, «το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους Γερμανούς πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο».

Είναι ενδιαφέρον ότι το άρθρο αυτό έχει τον τίτλο: «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!». Και καταλήγει στο σενάριο του Grexit, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ: «Στην καλύτερη περίπτωση», τονίζει η γερμανική εφημερίδα, «η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα –με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».