Τράπεζες

Ο ΣΕΒ δεν θέλει Αναπτυξιακή Τράπεζα- Κοντράρει την κυβέρνηση


Πολιτικές σκοπιμότητες και υπολογισμοί, ενώ είναι προφανής η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων για επενδύσεις

Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλεί η στάση του ΣΕΒ, ο οποίος εκφράζει την αντίθεση του στο κυβερνητικό σχέδιο δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζες και προσπαθεί να το μπλοκάρει, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο νέος φορέας θα δημιουργήσει «γραφειοκρατία» και «διοικητικά εμπόδια» για τις επιχειρήσεις.

Ο φορέας εκπροσώπησης των μεγάλων ελληνικών εταιρειών και του επιχειρηματικού κατεστημένου αντιστρατεύεται αυτό το εγχείρημα αναπτυξιακού χαρακτήρα, την ώρα που περισσότερες επιχειρήσεις - κυρίως οι μικρού και μεσαίου μεγέθους - χρειάζονται στήριξη και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ οι εμπορικές τράπεζες βρίσκονται σε προφανή αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και η ροή νέων δανείων είναι περιορισμένη.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία

Επισημαίνεται ότι η αναπτυξιακή τράπεζα δεν είναι... "ελληνική πατέντα" - το αντίθετο μάλιστα: Ανάλογοι χρηματοδοτικοί φορείς λειτουργούν με επιτυχία σε όλες σχεδόν της χώρες της Ευρωζώνης. Στη Γερμανία μάλιστα η αντίστοιχη κρατική τράπεζα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών κλαδικών projects και στη στήριξη των ΜμΕ.

Εδώ, όλοι οι συλλογικοί φορείς του επιχειρηματικού κόσμου εκτός του ΣΕΒ, τάχθηκαν ξεκάθαρα  υπέρ της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας - την οποία μάλιστα ζητούσαν επιμόνως στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όταν οι τράπεζες είχαν κλείσει παντελώς της στρόφιγγες χρηματοδότησης. Φαίνεται λοιπόν περίεργο το ότι ο ΣΕΒ προτάσσει τον κίνδυνο να προκύψει ένας ακόμη γραφειοκρατικός φορέας.

Επιχειρηματικοί παράγοντες  εκτιμούν ότι η αρνητική στάση των εκπροσώπων των μεγάλων επιχειρήσεων υπαγορεύεται από σκοπιμότητες και πολιτικούς υπολογισμούς - ενδεχομένως και από αντιπολιτευτική διάθεση.

Τα επιχειρήματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κείμενο του ΣΕΒ στη διαβούλευση, το οποίο περιλαμβάνει ουκ ολίγες ενστάσεις, καταλήγει ως εξής: 

«Ο συντονισμός της δημόσιας χρηματοδότησης χρειάζεται μια επιτελική διοίκηση για τη στόχευση της διάθεσης, τη θέσπιση ενιαίων κανόνων ανεξαρτήτως εργαλείου, αλλά και το χρονικό συντονισμό των εργαλείων. Ο συντονισμός αυτός όμως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αναδιάρθρωση υφιστάμενων γραφειοκρατικών δομών (πχ δομές ΕΣΠΑ, δομές αναπτυξιακών νόμων, κτλ). Αντιθέτως, το Υπουργείο διατηρεί αυτές τις γραφειοκρατικές δομές και επιπλέον δημιουργεί ένα πρόσθετο «τραπεζικό σχήμα» που συνδυαστικά δημιουργούν περισσότερη γραφειοκρατία και διοικητικά εμπόδια στις επιχειρήσεις». 

Τις διαφωνίες του ΣΕΒ εξέφρασε και ο εκπρόσωπός του, Γιώργος Ξηρογιάννης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή  Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο Γ. Ξηρογιάννης έθεσε μεταξύ άλλων ζήτημα διαφάνειας και επιβάρυνσης της γραφειοκρατίας «από μια νέα δημόσια δομή».

Αγνοια των εξελίξεων, λανθασμένη ρητορική

Τις αιτιάσεις του ΣΕΒ δεν άφησε αναπάντητες ο παριστάμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε:

«Μελετήστε λίγο καλύτερα τις διεθνείς τάσεις όσον αφορά την αναπτυξιακή τραπεζική. Διακρίνω κάποια άγνοια των εξελίξεων. Και θα παρακαλούσα να αποτιμήσει ο ΣΕΒ και τις συνέπειες από το γεγονός ότι επί δεκαετίες η χώρα μας δεν έχει μια αναπτυξιακή τράπεζα, όπως ακόμα και οι Κανονισμοί της ΕΕ προβλέπουν. Με τις αλλαγές που έχουν γίνει, το 30% των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα διοχετεύεται μέσω  εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών. Άρα, ακόμα και αν δεν είχαμε θα έπρεπε να φτιάξουμε μια τέτοια τράπεζα, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «είναι λανθασμένη η ρητορική, ότι ήρθε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κρατικές τράπεζες, όπως έγινε παλιά, με την ΕΤΒΑ κλπ. Δείχνει έλλειψη αυτογνωσίας και είναι ακόμη προσβλητική. Εκείνοι που δημιούργησαν τις ΕΤΒΑ, ας απολογηθούν. Εμείς δημιουργούμε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το οποίο θέλουμε να λειτουργεί με διαφάνεια και να μπορεί να κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν για τη στήριξη επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα