Διεθνή

Ο Σάντσεθ πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο


Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης, έλαβε σήμερα την εντολή από τον βασιλιά Φίλιππο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, όμως θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί με πολλά κόμματα τις επόμενες ημέρες.

Ο βασιλιάς "πρότεινε τον Πέδρο Σάντσεθ ως υποψήφιο για την προεδρία της κυβέρνησης" και του ανέθεσε να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να ορκιστεί πρωθυπουργός, ανέφερε η πρόεδρος του κοινοβουλίου Μερτίσελ Μπατέτ, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες.

Ο βασιλιάς είχε συναντήσεις από χθες με εκπροσώπους των κυριότερων πολιτικών κομμάτων και τέλος με την Μπατέτ, στην οποία ανακοίνωσε την απόφασή του.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι ο Σάντσεθ θα ψηφιστεί από τη Βουλή, στις αρχές Ιουλίου, αφού κανείς άλλος ηγέτης πολιτικού κόμματος δεν διαθέτει αρκετή υποστήριξη για να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του Σώματος. Θα χρειαστεί 176 ψήφους, σε σύνολο 350 εδρών. Αν δεν φτάσει αυτό το όριο, δεδομένου ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μόνο 123 βουλευτές, μέσα σε δύο ημέρες θα οργανωθεί και δεύτερος γύρος, όπου του αρκεί απλή πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ θα χρειαστεί πάντως να διαπραγματευτεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε ένα κατακερματισμένο σκηνικό: 17 κόμματα έχουν αναδείξει εκπροσώπους στο κοινοβούλιο. Από τη δεξιά πτέρυγα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), οι φιλελεύθεροι Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox, αποκλείουν το ενδεχόμενο να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos, που έχει 42 βουλευτές, φέρεται διατεθειμένος να τον στηρίξει, αλλά ζητά σε αντάλλαγμα να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

"Το πιο λογικό θα ήταν να υπάρξει στην Ισπανία μια κυβέρνηση ενός προοδευτικού συνασπισμού (...) που θα εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια", είπε ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

To PSOE, που θα προτιμούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και να αναζητά συμμάχους ανά περίπτωση, θα επιδιώξει επίσης τη στήριξη πολλών μικρότερων, τοπικών κομμάτων, όχι όμως των αυτονομιστών Καταλανών ή των Βάσκων, ώστε να μην κατηγορηθεί από τη δεξιά ότι κάνει παραχωρήσεις.